Ongelukken met smeren staalkabels zijn makkelijk te voorkomen

Staalkabels zijn een vitaal onderdeel van een hijsinstallatie. De levensduur en betrouwbaarheid ervan wordt sterk beïnvloed door de intensiteit van het gebruik en invloeden van de omgeving. Daarom worden ze periodiek voorzien van een speciaal smeermiddel. Vaak is dit nog handwerk waarbij smeerders gewapend met een kwast of doek het smeermiddel aanbrengen. Een uiterst risicovolle klus, want als de aandacht even verslapt, ontstaat een gevaarlijk situatie met vaak ernstig letsel tot gevolg.

Onder tijdsdruk wordt 11x vaker een fout gemaakt

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat onder tijdsdruk 11x vaker een fout wordt gemaakt in het volgen van procedures. Die procedures zijn belangrijk om o.a. de veiligheid van personeel te waarborgen. De druk op onderhoudspersoneel om een installatie snel weer bedrijfsklaar te hebben is dan ook groot. Bijvoorbeeld bij een hijskraan. Elke minuut dat de hijskraan niet in bedrijf is, wordt er verlies gemaakt. Ondanks alle veiligheidsmaatregelen die men treft kan het daardoor toch fout gaan. Maar je kunt de mens wel degelijk weghalen bij het gevaar zoals in deze case bij een hijsinstallatie het geval is.

 

Ernstige afloop

De ernst van de ongelukken die plaatsvinden loopt uiteen. Soms blijft het bij een onschuldige glijpartij met een pijnlijk achterwerk als werkvloer besmeurd is met smeervet. Maar de mensen die ik uit de branche spreek, vertellen mij ook verhalen van mensen die een ledemaat zijn kwijtgeraakt doordat zij tijdens het smeren verstrikt raakten in een kabel. Zelfs van ongelukken met een dodelijke afloop. In vrijwel alle gevallen was onoplettendheid de oorzaak. Niet vreemd als je uren achter elkaar een kabel van wel een kilometer lang met de hand moet invetten.

 

Bij het smeren van staalkabels geen mensenhanden meer nodig

Experts op het gebied smeertechnisch onderhoud en hef- en hijssystemen wilden deze vaak voorkomende gevaarlijke situaties aanpakken. Ze ontwikkelden een apparaat wat kabels automatisch smeert, de Viper Wire Rope Lubricator. Dit apparaat wordt om de kabel heen geplaatst waarna het onder hoge druk smeermiddel tot diep in de kabel injecteert. Daardoor zijn bij het smeren van staalkabels geen mensenhanden meer nodig.

 

Bijkomende voordelen zijn dat:

 • De smering van de kabel over de gehele lengte zeer consistent is.
 • Het smeermiddel tot diep in de kabel doordringt en dus beter zijn werk doet.
 • Er geen smeermiddel wordt verspild en daardoor op de werkplek terechtkomt.

 

De Viper in actie

Bekijk de Viper in actie op een Liebherr hijskraan. Daar is het smeren van hijskabels een flink stuk veiliger dan op plaatsen waar nog met de hand gesmeerd wordt.

Meer weten?

Op zoek naar een oplossing of heb je een andere vraag? Bel onze specialisten op 088 – 130 6030 of maak gebruik van onderstaand contactformulier.


  1
  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier