Pitting op tandwielen; hoe voorkom je dit smeerprobleem?

Pitting, putvorming of putcorrosie op tandwielen is een vorm van slijtage. Het is te herkennen is aan donkere vlekjes of ondiepe putjes op de tandflanken. Deze onregelmatigheden veroorzaken wrijving met veel warmteontwikkeling tot gevolg. Zonder maatregelen veroorzaakt dit grote problemen, want in ernstige gevallen loopt een tandwiel vast door afgebroken tanden. Het gevolg is schade aan dure overbrengingen en productieprocessen die stil staan, ofwel verlies in tijd en geld. Juiste smering helpt pitting te voorkomen.

Olie die onvoldoende presteert bij hoge drukken

Waar tandwielen in elkaar grijpen ontstaat grote druk op de tandflanken. Een dunne volledige oliefilm over die tandflanken zorgt ervoor dat metalen delen niet direct over elkaar wrijven en warmte goed wordt afgevoerd. Als die oliefilm ontbreekt, ontstaat plaatselijk veel hitte waardoor het metaal corrodeert of zelfs vloeibaar wordt en de gevreesde putten ontstaan. Vaak het gevolg van de keuze voor een olie die onvoldoende presteert bij hoge drukken. Een probleem wat dus voorkomen kan worden.

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat 60% van alle schade aan tandwielkasten is te wijten aan putvorming!

Tandwielen en olie moesten vaak vervangen worden

Zo hebben we typerend voorbeeld. Bij een kraanverhuurbedrijf in midden Nederland werden we geconfronteerd met pitting problemen in tandwielkasten van mobiele kranen. De mobiele telescoopkranen van Liebherr en mobiele torenkranen van Spierings gebruikten op de eindaandrijving allemaal assen van de Duitse producent Kessler & Co. Voor de smering werd gebruikt gemaakt van een reguliere olie van een bekend merk, maar de resultaten waren teleurstellend. Door putvorming moesten tandwielen en olie vaak vervangen worden waardoor kranen niet konden worden ingezet. Funest voor een bedrijf wat juist inkomsten genereert uit de verhuur van materieel.

Onze specialisten boden aan het probleem op te lossen

Uitvoerige testen met andere merken olie losten het probleem niet op, waarna onze specialisten aanboden aan het probleem op te lossen. Er werd een problematische tandwielkast afgetapt en gespoeld, het tandwiel met pitting omgedraaid, en de kast weer afgevuld met olie type Duolec® LE 1605 van de Amerikaanse producent LE (Lubrication Engineers). Van deze olie weten wij dat de prestaties bijzonder goed zijn bij hoge drukken, zoals tussen tandwielen.

Hoogwaardige tandwielkastolie verrijkt met Duolec®

Deze LE 1605 tandwielkastolie is verrijkt met het additief Duolec®, speciaal ontwikkeld voor gebruik in tandwielkastolie. Het vergroot de filmsterkte, d.w.z. dat de olie goed aan de te smeren metalen delen hecht. Het beschermt metaaloppervlakken, blijft werkzaam bij hoge temperaturen en is beter bestand tegen hoge drukken dan reguliere additieven.

Geen sprake meer van pitting

Na de proef was de conclusie dat er geen sprake meer was van pitting. Olieanalyses wezen uit dat de olie van LE niet was aangetast en ook niet vervangen hoefde te worden. Daarmee hebben we in deze case een flinke besparing in tijd en kosten gerealiseerd.

Nog een klantcase: Hoe een tandwielkast acht jaar slang op dezelfde olie draaide

In een brouwerij zorgen de specialisten van Lubrication Engineers ervoor dat, door toepassing van een speciale olie met additief, een tandwielkast acht jaar lang op dezelfde olie kon blijven draaien. Lees wat dit aan besparing opleverde.

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier