Klantcase

Rioolzuivering maakt overstap van handmatige naar automatische smering

alle smeerpunten voorzien van perma Flex smeepatronen

De Duitse stad Bad Kissingen (D) staat wereldwijd bekend als kuuroord. De lokale geneeskrachtige bronnen zijn van groot cultureel, maatschappelijk en economisch belang. Sinds 2021 is het kuuroord UNESCO-werelderfgoed. De Beierse gemeente investeert dan ook veel in het beschermen van die bronnen.

Vervuiling van de thermale bronnen voorkomen

Het beschermen van die bronnen is een flinke uitdaging. Met aan de ene zijde de rivier de Fränkische Saale die buiten haar oevers kan treden. Aan de andere zijde de ruim 60 jaar oude gemeentelijke rioolwaterzuiveringsinstallatie. Wanneer die installatie stil zou komen te staan, zou tot ernstige vervuiling van de thermale bronnen kunnen leiden. Dat laatste moet kost wat kost voorkomen worden.

Componenten worden zwaar belast

De draaiende delen van machines, zoals lagers, kettingen en spindels staan continu onder invloed van afvalwater. Die componenten worden zwaar belast door vuil, fosfaten en andere schadelijke chemicaliën. Daarnaast heeft men ook nog eens te maken met invloeden van het weer. Van verder onder het vriespunt in de winter, tot tropische temperaturen in de zomer.

Onderhoud zo efficiënt mogelijk uitvoeren

Het hoofd rioleringsoperaties en hoogwaterbescherming van de stad Bad Kissingen, is verantwoordelijk voor de strategie van preventief onderhoud. Daarbij moet rekening worden gehouden met de kosten voor onderhoud en personeel. Onderhoud moet dan ook zo efficiënt mogelijk uitgevoerd worden. Het wordt immers met gemeenschapsgeld bekostigd.

Afgestapt van handmatige smering

Om een continu betrouwbare smering van draaiende delen te bewerkstelligen, is men afgestapt van handmatige smering. Veel smeerpunten zijn nu voorzien van enkelpuntssmeersystemen van perma. De perma Flex smeerpatronen zijn gevuld met biologisch afbreekbaar smeermiddel. Een activator op de smeerpatroon zorgt voor een doorlopende aanvoer van nieuw en schoon smeermiddel. Dat kan variëren van olie tot vet.

Maar één of twee keer per jaar smeerpatroon wisselen

Het enorme voordeel van de perma Flex patronen is dat de hoeveelheid smeermiddel precies genoeg is. Te veel of te weinig smering kan nog wel eens tot storing leiden. Daarnaast hoeven de onderhoudsmedewerkers nog maar één of twee keer per jaar een smeerpatroon te wisselen. Dat scheelt niet alleen in onderhoudsuren. Het is ook veiliger dan vaak met de ouderwetse schaarvetspuit smeerpunten nalopen. Een smeerpunt vergeten komt niet meer voor.

Monteurs hoeven zich niet in allerlei bochten te wringen

Daar waar smeerpunten moeilijk bereikbaar zijn, is op het smeerpunt een slang aangebracht. Die slang is weer aangesloten op een smeerpatroon, die op een makkelijk toegankelijke plek is gemonteerd. Zo hoeven monteurs zich niet in allerlei bochten te wringen om een smeerpatroon te vernieuwen.

Flinke bijdrage geleverd

De toepassing van de perma automatische smeersystemen, heeft niet een flinke bijdrage geleverd aan de betrouwbaarheid van de gehele zuiveringsinstallatie. Uitval is gereduceerd. Het verbruik van smeermiddelen is afgenomen. De kosten voor onderhoud onder controle.

Meer weten? 

Wil je meer weten over over perma smeersystemen? Neem gerust contact op met onze deskundigen op 088 – 130 6590, open de chat of vul het contactformulier in.

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier