Ruikt jouw adembescherming als de binnenband van een fiets?

Draag je wel eens een halfgelaatmasker of een volgelaatmasker? Ruikt je masker dan als de binnenband van een fiets? We kunnen ons voorstellen dat dat niet erg lekker is. Gelukkig hoeft een masker niet zo te ruiken. Wanneer je een masker van siliconen kiest i.p.v. rubber, ben je niet alleen van die vervelende geur af, maar heb je ook veel andere voordelen.

Betere alternatief voor rubber is siliconen

Vroeger werden maskers uitsluitend van rubber gemaakt. Tegenwoordig zijn er enkele producenten die siliconen toepassen i.p.v. rubber. Dat is niet zonder reden, want siliconen zijn in alle opzichten beter dan rubber:

De voordelen van siliconen ten opzichte van rubber op een rij:

  • Beter draagcomfort.
  • Geeft geen geur af.
  • Vervormt niet, ook niet als het masker al vervormd wordt opgeborgen.
  • Goed bestand tegen grote reeks chemicaliën.
  • Sluit naadloos aan op de huid.
  • Makkelijker te reinigen (bijvoorbeeld in de vaatwasser).
  • Slijtvaster dan rubber, veel minder scheurgevoelig, langere levensduur.

Siliconen maskers zijn over het algemeen wat duurder in aanschaf, maar daarentegen biedt het dus veel voordelen ten opzichte van rubber waardoor de meerprijs zichzelf terugverdient.

Zowel siliconen als de meeste synthetisch rubbers zijn hypoallergeen en veroorzaken geen allergische reacties. Toch zien wij bij rubber huidklachten die we met siliconen niet zien. Dat komt omdat rubber meer de neiging heeft om langs de huid te schuren en daardoor irritatie veroorzaakt.

Waarom zijn er nog rubberen maskers?

Het overgrote deel van de maskers op de Nederlandse markt is van TPE, ofwel een synthetisch rubber. Bekende synthetische rubbers zijn neopreen, EPDM en butylrubber (van het laatste worden ook fietsbanden gemaakt). Je vraagt je nu af waarom er nog steeds volop rubberen maskers verkocht worden als een siliconen masker zoveel beter is? Daarvoor moeten we terug naar de geschiedenis van het halfgelaatmasker en volgelaatmasker.

Halfgelaatmasker van siliconen

Van oudsher het materiaal voor maskers

Synthetisch rubber is van oudsher het materiaal waar halfmasker en volgelaatsmaskers van gemaakt worden. Vele jaren geleden waren synthetische rubbers de enige materialen die zich hiervoor leenden, omdat het een materiaal dat zich makkelijk laat verwerken tot de vorm van een masker en relatief goedkoop is. Dat laatste is ook de voornaamste reden dat in Nederland nog altijd veel rubber maskers verkocht worden. Het is eenmaal goedkoper te produceren dan siliconen.

Bewust voor rubber kiezen

Toch kiest men in bepaalde situaties bewust voor synthetisch rubber, zoals bij verfspuiterijen in de automotive. Daar wil men absoluut geen siliconen hebben. Die kunnen de kwaliteit van de lak aanzienlijk aantasten als ze op het te spuiten oppervlak terechtkomen. In die speciale omgevingen wordt dan voor rubber gekozen of, steeds vaker, voor een complete hoofdkap met aangeblazen lucht.

De rubber maskers van Sundström

Onze producent Sundström heeft voor die specifieke toepassingen een reeks halfmaskers ontwikkeld van synthetisch rubber (TPE) met de beste eigenschappen, de SR 90-3 en SR 900 serie. Daarbij wordt een productiemethode gebruikt die de eigenschappen van deze maskers nog behoorlijk dicht bij die van siliconen brengt. De afgifte van geur is daarbij zo aangepakt, dat het zeker niet meer zo hinderlijk is als bij andere fabricaten.

Toch worden siliconen maskers van Sundström wel in verfspuiterijen toegepast, zoals bij Volvo en Scania. Bij de productie van deze maskers wordt een procedé gebruikt waardoor er later geen siliconen spontaan uit het masker kunnen uittreden.

Adembescherming makkelijk schoonhouden

Meer weten over het schoonhouden van adembescherming? Lees onze tips.

Meet weten over maskers?

Meer weten over halfmaskers of volgelaatmaskers? Check onze online catalogus.

1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier