Smeerintervallen met factor 25 verminderd; case drijvende 1400 ton hijskraan

Iets claimen is altijd makkelijk dan met feiten bewijzen. Dat we daar niet onze hand voor omdraaien bewijst een bijzonder project. Onze experts verbeterden namelijk de smering van een belangrijk onderdeel van een prestigieuze drijvende hijsinstallatie. Daarmee is de inzetbaarheid flink verbeterd en zijn de kosten aanzienlijk gereduceerd.

1400 tons hijskraan

De Conquest MB1 is een indrukwekkende drijvende 1400 tons hijskraan. De Conquest MB1 wordt vaak ingezet voor het hijsen van zware en complexe lasten op zee. Zo leverde de kraan een belangrijke bijdrage aan de uiterst complexe berging van de Costa Concordia. Het luxe cruiseschip wat in 2012 voor de Italiaanse kust aan de grond liep en kapseisde.

Minder vaak onderhoud plegen

Voor de eigenaren van de Conquest MB1 is het belangrijk dat de kraan zoveel mogelijk uren operationeel is. Elk uur dat de kraan niet in bedrijf is gaat van de winst af. Bij periodiek onderhoud zijn niet alleen de materialen en manuren een kostenpost. De verloren bedrijfsuren zijn een nog veel grotere kostenpost.

Door periodiek onderhoud minder vaak uit te voeren, is de kraan vaker inzetbaar. Maar minder onderhoud aan draaiende delen kan alleen als de smeermiddelen voldoende presteren. Dat bleek bij de Conquest de bottleneck te zijn.

Elke 2 tot 3 uur nasmeren

De lagerbussen van de hefboom hebben te maken met extreem zware lasten. Voorheen werd gesmeerd met een regulier blauw vet, dat veel in de scheepvaart en offshore gebruikt wordt. De levensduur van dit vet in deze zware toepassing bleek slechts 2 tot 3 uur te zijn. Na die tijd gingen de lagerbussen “zingen”. Een teken dat er teveel wrijving is wat het gevolg is van onvoldoende smering. De frequente nasmering, elke 2 to 3 uur, kostte veel tijd, materiaal en dus geld.

Advies van expert

De technici van de kraan, die eerder goede ervaringen hadden met onze adviezen, vroeg onze experts om advies. Na inventarisatie van de situatie ter plekke, adviseerde onze experts om voor deze zwaar belaste toepassing over te stappen naar een vet met betere eigenschappen. In deze case werd Almagard™ Vari Purpose Lubricant 3752 smeervet van Lubrication Engineers geadviseerd.

Van 2 tot 3 uur naar 3 dagen

Inmiddels wordt het Almagard™ Vari Purpose Lubricant 3752 smeervet een tijd toegepast. Dat heeft geleid tot een significante reductie van het aantal nasmeringen. In plaats van elke 2 á 3 uur, hoeven de lagerbussen nog slechts eens per 3 dagen nagesmeerd te worden. Naast het aantal manuren gemoeid met nasmeren, is ook het verbruik van smeermiddel flink gereduceerd. De kans op uitval door overmatige slijtage is daarmee sterk teruggebracht.

Veiliger werken

Ondanks alle veiligheidsmaatregelen, blijft het plegen van onderhoud altijd een risico voor de veiligheid van onderhoudspersoneel. Omdat er veel minder nagesmeerd wordt, gaf dat een mooie bijdrage aan de veiligheid van de mensen aan boord van de kraan.

Meer weten?

Wil je ook het aantal smeerintervallen verlagen of heb je een vraag over smeermiddelen in het algemeen? Neem contact op met onze specialisten, bel 088 – 130 6030, of stel een vraag via onderstaand formulier.


  1
  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier