Veel ondernemingen hebben klimaatneutraliteit, CO2-reductie en duurzaam gebruik van grondstoffen in hun doelstellingen opgenomen. Het houdt plant managers, QHSE managers, asset managers en andere functionarissen dan ook dagelijks bezig. Maar er zijn ook andere doelstellingen die gehaald moeten worden om einde van het jaar met een positief resultaat af te sluiten. Investeren in een nieuw energiezuinige bedrijfsvoering is makkelijker gezegd dan gedaan. Maar er zijn quick wins die meteen bijdragen aan de reductie van het energieverbruik. Wat dacht je van het verminderen van wrijving?

Minder warmte betekent minder verloren energie

Alles wat beweegt ondervindt weerstand ofwel wrijving. Van een kogellager tot een transportketting en van een staalkabel op een trommel tot tandwielen in een reductiekast. Al deze onderdelen zijn aan wrijving onderhevig. Het verminderen van wrijving betekent minder slijtage en daar is het de meeste belanghebbenden ook om te doen. Maar dat is niet het enige voordeel. Wanneer de frictie vermindert, vermindert ook de warmteproductie. En minder warmte, betekent dat er minder energie verloren gaat.

Smeermiddelen met additieven

De meest doeltreffende manier van het verminderen van frictie, is optimale smering. Dat betekent niet dat je vaker smeermiddelen gaat vervangen, maar zorgt voor smeermiddelen met langere standtijden en smeermiddelen met additieven die wrijving sterk reduceren. Door de standtijd te verlengen reduceer je het verbruik van smeermiddel. Daarnaast zorg je ook voor minder stilstand door (smeertechnisch) onderhoud. Het stilleggen en weer opstarten van een machine, laat staan een hele productielijn, kost veel energie.

Verzamel data over warmte en stroomverbruik

Langere standtijden bereik je door een combinatie van hoogwaardig smeermiddel, eventuele filtering en beluchting en periodieke analyses van smeermiddel in plaats van preventief vervangen.  Verder is condition monitoring, een onderdeel van asset reliability, belangrijk om inzicht te krijgen in de mechanische staat van een machine. Het verzamelen en analyseren van data over warmte en stroomverbruik geeft direct inzicht in toename van wrijving en dus over energie die verloren gaat.

Vermindering van elektriciteitsverbruik met 10-15%

Voor een draaibank in een werkplaats, die eens per week wordt gebruikt, is de winst minimaal. Maar voor een bedrijf dat voor honderden kilowatts aan machines heeft staan, is het verbeteren van smering een quick win die direct in het stroomverbruik is terug te zien. Zo kennen we cases waarin het energieverbruik met 10-15% omlaag ging. Een flinke bijdrage aan het verkleinen van de CO2 footprint.

Vermindering van elektriciteitsverbruik met 15%

Voor een draaibank in een werkplaats, die eens per week wordt gebruikt, is de winst minimaal. Maar voor een bedrijf dat voor honderden kilowatts aan machines heeft staan, is het verbeteren van smering een quick win die direct in het stroomverbruik is terug te zien. Zo kennen we cases waarin het energieverbruik met meer dan 15% omlaag ging. Een flinke bijdrage aan het verkleinen van de CO2 footprint.

Lees deze case waar voor een industriële compressor een energiebesparing van ruim 16% werd behaald.

Wij helpen je graag

Wil je weten of deze quick win toepasbaar is binnen jouw bedrijf? Wij helpen je graag om het uit te zoeken! Bel met onze deskundigen op 088 – 130 6030 of stel een vraag via onderstaand contactformulier.


  1
  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier