Smering drijvende hijskraan vraagt om bijzondere oplossingen

Voor alle machines en apparaten die offshore worden ingezet geldt dat betrouwbaarheid een hele belangrijke factor is. Als bijvoorbeeld een drijvende hijskraan op zee door storing uitvalt, is er niet zomaar even vervanging paraat. Reden waarom de offshore branche kiest voor speciale oplossingen, zoals in het geval van de smering van de zware pontonkraan op de Conquest MB1.

Ingrediënten voor een smeertechnische uitdaging

De drijvende hijskraan met een hijscapaciteit van 1400 ton is een sterk staaltje techniek. Innovatief is de constructie waarop de kraan ronddraait, een soort reusachtige tandkrans. Deze kostbare tandkrans  heeft te maken met extreem hoge drukbelastingen. Combineer dat met de al extreme omstandigheden op zee en je hebt de ingrediënten voor een smeertechnische uitdaging.

Speciaal vet dat onder deze omstandigheden voldoende blijft presteren

De MB1 opereert in wisselende klimaten. Van vochtige tropische hitte tot droge arctische vrieskou. De smering van de kostbare tandkrans, een vitaal onderdeel van de hijsinstallatie, moet onder al deze omstandigheden goed zijn. Op basis van alle informatie zochten onze experts een speciaal vet, dat onder deze omstandigheden voldoende blijft presteren. Ze kwamen uit bij de LE 5182 Pyroshield open tandwielvet van Lubrication Engineers.

Voor zware omstandigheden waar regulier vet niet meer voldoet

LE 5182 Pyroshield vet, van de Amerikaanse producent Lubrication Engineers Inc., is speciaal ontwikkeld voor zware omstandigheden waar regulier vet niet meer voldoet. Pyroshield verschilt op veel vlakken met andere vetten, namelijk:

 • Uitstekend bestand tegen extreme hoge druk (EP): Timken OK Load van 90 lbs tegenover 30 lbs voor reguliere vetten.
 • Betere bescherming tegen corrosie: door speciale toevoegingen ook bestand tegen de invloeden van zeewater.
 • Slijtage verminderend: door de toepassing van het additief Almasol, wat o.a. in de ruimtevaart is toegepast.
 • Zeer groot temperatuursbereik: blijft optimaal presteren in tropische hitte èn Arctische kou, doordat Pyroshield 100% synthetisch.
 • Minder verbruik en schonere omgeving: door de veel sterkere hechting blijf het vet op zijn plaats en hoeft er veel minder verbruikt te worden; in praktijk een reductie tot 80%.
 • Lager energieverbruik: de lagere wrijvingsweerstand bespaart energie; in praktijk gemeten tot 2,5%.
 • Milieuvriendelijker; vet is bitumenloos in tegenstelling tot andere open tandwielvetten en bevat geen toevoegingen die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Door de toepassing van dit speciale vet op de tandkrans van het zwenkmechanisme van de zware hijskraan, zijn betrouwbaarheid en levensduur van dat onderdeel gewaarborgd. Zelfs in extreme omstandigheden zoals op zee.

Over de Conquest MB1

In 2012 bouwde Zwagerman International de Spacelift MCS35000 DLS. De 1400 tons pontonkraan is in dienst van Conquest Offshore BV, een joint venture van Concordia Offshore BV en Zwagerman Offshore Services BV.

Meer weten?

Meer weten over smering onder extreme omstandigheden? Bel ons op 088 – 130 6030 of stel een vraag via onderstaand formulier.


  1
  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier