Stofmaskers hergebruiken is spelen met je gezondheid

Een stofmasker na een ochtend, dag of paar dagen opnieuw gebruiken. Het lijkt logisch, want waarom zou je een goed masker weggooien? Het masker kan toch niet eens slechter gaan werken? Nou, dat geldt voor een flink deel van alle “mondkapjes” dus wel. Je loopt een flink risico als je een al gebruikt masker opnieuw gebruikt. Het is zelfs spelen met je je gezondheid.

Je ademt zonder het te weten, gevaarlijk stof in

Veel wegwerpmaskers verliezen, door verschillende factoren, hun filterende werking. Je denkt beschermd te zijn, maar je ademt zonder het te weten, gewoon gevaarlijk stof in. Ik ga uitleggen hoe het komt dat veel wegwerpmaskers hun werking verliezen.

“Net zoals een zeef”

“Ze werken zoals een zeef”, hoor ik gebruikers wel eens zeggen. Die vergelijking klopt niet. Zo’n 95% van alle wegwerpmaskers in de handel is gemaakt van elektrostatisch filtermateriaal. Dit materiaal is letterlijk statisch geladen. Daardoor trekt het als een soort magneet stofdeeltjes aan die door het masker heengaan. De werking is gelijk aan de hoeveelheid statische lading.

De hoeveelheid statische lading van het filtermateriaal bepaalt hoe goed het masker werkt.

Een mechanisch filter werkt wel als een zeef. Fijnstof wordt tegengehouden door de kleine gaatjes in het filtermateriaal zelf. Hoe meer materiaal door de zeef wordt tegenhouden, hoe beter dat die werkt

Dit beïnvloedt de werking

De werking van een masker van elektrostatisch filtermateriaal wordt sterk beïnvloedt door een aantal factoren:

Ouderdom

Elektrostatisch filtermateriaal verliest in de loop der tijd zijn statische lading. Daarom zit aan deze maskers altijd een uiterste verkoopdatum. Controleer die altijd voordat je maskers koopt en uit de verpakking haalt voor gebruik.

Luchtvochtigheid en temperatuur

Hoe vochtiger de lucht, hoe minder de werking. Op een warme vochtige zomerdag werkt een elektrostatisch masker slechter dan op een koude droge winterdag.

Gebruik

Hoe meer stof het masker heeft opgevangen, hoe minder de statische lading. Dat geldt ook voor condens wat zich in het masker ophoopt.

Zo herken je een niet herbruikbaar masker

Je moet een masker dat niet herbruikbaar is kunnen herkennen aan de hand van een verplichte aanduiding op het masker zelf en de verpakking.

De norm zegt dat iedere fabrikant op het filtermateriaal moet aangeven of een masker opnieuw gebruikt mag worden. Dat is te herkennen aan de aanduiding NR die staat voor “Non Reusable”, bijvoorbeeld FFP3 NR. Staat dit niet op je masker en de verpakking, dan heb je waarschijnlijk te maken met een oud type masker. Gebruik dat sowieso niet!

Een beperkt deel van de wegwerpmaskers mag wel opnieuw gebruikt worden. Het gaat dan meestal om maskers die een statisch filter combineren met een mechanisch filter (een beetje zoals een koffiefilter werkt). Deze maskers herken je aan de aanduiding R, dat staat voor “Reusable”, bijvoorbeeld FFP3 R.

Ook filters voor halfmasker en volgelaatmasker

Filters voor halfgelaatmaskers en volgelaatmaskers moeten ook deze aanduiding dragen. De meeste fabrikanten maken voor deze maskers P3 filters die herbruikbaar zijn (R). Maar sommige fabrikanten bieden goedkopere niet herbruikbare (NR) P2 en P3 filters aan die je na ieder gebruik moet vervangen. Let bij de aanschaf van zo’n masker dus altijd op de aanduiding R of NR op de bijbehorende filterpatronen.

Ga voor een halfmasker

Mijn advies is om voor een prettig zittend halfgelaatsmasker met een herbruikbaar P3 filterpatroon te gaan. Dan ben je niet alleen een stuk beter beschermd. Omdat je de filters opnieuw kunt gebruiken, bespaar je op termijn waarschijnlijk ook nog eens geld. Bij dagelijks gebruik van stofmaskers loopt die besparing flink op!

Nog vragen?

Als je nog vragen hebt, neem gerust contact met ons op. Bel ons op 088 – 130 6030 en vraag naar de afdeling Adembescherming, of stel je vraag via het contactformulier hieronder.


UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier