Stroomverbruik compressor daalt met 16% door ander smeermiddel

Country Pure Foods in de Verenigde Staten is al 45 jaar actief op de Noord-Amerikaanse markt. Het bedrijf heeft meerdere locaties waar non-alcoholische dranken worden geproduceerd. In een poging om het energieverbruik van de productiemiddelen te reduceren, kwam men in contact met de Amerikaanse deskundigen van Lubrication Engineers. Zij startten een proef met smeermiddelen op de productielocatie in Akron (OH).

USD 67.500 aan energiekosten

Een van de grootse stroomverbruikers was een LS-25 schroefcompressor van Sullair. De compressor leverde perslucht voor de gehele productieafdeling en verbruikte bijna 900.000 kWh aan elektriciteit. Alleen al voor de compressor moest men jaarlijks bijna USD 67.500 afrekenen aan energiekosten.

Geen negatieve gevolgen voor standtijd en onderhoudsschema

Country Pure Foods stelde één voorwaarde aan de proef, dat er geen negatieve gevolgen zouden zijn voor de standtijd van de smeermiddelen en het onderhoudsschema van de compressor. Een team van Lubrication Engineers bogen zich over het vraagstuk en adviseerde het gebruik van R & O Compressor Olie type 6402 met MONOLEC als additief.

Smeerfilm met een dikte van één molecuul

MONOLEC is een additief dat een smeerfilm met een dikte van één molecuul op de metalen delen legt. Daardoor wordt wrijving sterk gereduceerd. Daarmee daalt niet alleen het energieverbruik, maar wordt ook slijtage vermindert en worden de onderdelen beschermd tegen corrosie. Door de betere smering wordt ook de standtijd van de olie verbeterd, waardoor er minder onderhoud nodig is en er op smeermiddel bespaard wordt.

Bijzonder positieve resultaten

Na het vervangen van de standaard compressorolie door R & O Compressor Olie type 6402, volgde een proefperiode van één maand. De resultaten waren bijzonder positief. Waar de compressor gemiddeld 165-170 ampère stroom opnam, was dat nu gedaald naar 140 ampère. Daarnaast daalde de gemiddelde olietemperatuur van 86 °C naar 70 °C. Dat was een duidelijke indicatie dat er veel minder energie verloren ging aan wrijving.

16.000 bedrijfsuren zonder uitval

Inmiddels heeft de compressor meer dan 16.000 bedrijfsuren gedraaid zonder uitval. De compressorolie was nog in zo’n goede conditie, dat besloten is om deze voorlopig niet te vervangen.

Jaarlijkse besparing van  USD 11.000

Door de overstap naar R & O Compressor Olie bespaarde het bedrijf flink op de energiekosten. Het elektriciteitsverbruik daalde met 16,4% naar 752.000 kWh per jaar. Een besparing van 148.000 kWh en een energierekening die jaarlijks USD 11.000 lager is. Over de resterende levensduur van de compressor ligt die besparing in totaal op ruim USD 100.000.

Jouw energierekening verlagen

Wil je weten of je met smeermiddelen jouw energierekening kan verlagen? Bel dan met onze deskundigen. Ze helpen je graag! Bel naar 088 – 130 6030 of stel een vraag via onderstaand contactformulier.


  1
  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier