Tips om slangen op te slaan en onveilige situaties te voorkomen

Slangen vormen letterlijk de flexibele verbinding tussen verschillende processenZe kunnen permanent in bedrijf zijn, maar een proces kan wijzigen waardoor er andere slangen ingezet worden. Een slang kan een tijd in opslag liggen totdat deze weer ingezet wordt. Hoe die slang wordt opgeslagen heeft direct gevolgen voor de levensduur, inzetbaarheid, betrouwbaarheid en uiteindelijk de veiligheid op de werkvloer. Onze deskundigen geven acht tips over hoe je slangen het beste kunt opslaan.

1 Inspecteer de slang vooraf

Controleer de slang op zichtbare beschadigingen voordat je deze opslaat. Zo voorkom je dat je de volgende keer een slang uit de opslag haalt die je niet kan inzetten.

2 Reinig de slang van binnen én buiten

Residu wat in of op de slang achterblijft kan de slang aantasten. Zo kan een beetje water al zorgen voor schimmelvorming. Maar vooral bij chemicaliën is het echt aan te raden om de slang na gebruik van binnen en buiten grondig te reinigen. Anders kan de slang aangetast worden en is deze niet betrouwbaar meer. Lees meer over slangen reinigen.

3 Platliggend, gestrekt of anders opgerold

Berg een slang zoveel mogelijk platliggend en gestrekt op. Is de slang te lang, rol de slang dan op. Zo voorkom je dat er teveel kracht op de slang en slangkoppelingen komt te staan, wat beschadigingen veroorzaakt. Voor grote lengtes is een haspel een prima en handige oplossing.  

4 Niet indeuken

Voorkom dat de slang ingedeukt raakt. Dit kan de slang onzichtbaar op de inlagen beschadigen. Stapel slangen daarom niet te hoog en laat zware koppelingen niet op slangen liggen. 

5 Donkere ruimte

Zowel daglicht als kunstlicht tast bepaalde rubbers en kunststoffen aan. Je kunt rubber en kunststof slangen beter in een donkere ruimte opslaan. Welke rubber- en kunststofsoorten door UV worden aangetast vertellen we je graag.

6 Hou het koel

Rubber verouderd minder snel als het koel bewaard wordt. Een rubber slang zal tot 2x minder snel verouderen als je deze bij 10°C opslaat, bijvoorbeeld in een onverwarmde ruimte, in plaats van bij 20°C.

7 Ventileren

Vocht kan nare gevolgen hebben voor metalen onderdelen. In een te vochtige ruimte gaan metalen delen zoals stalen of messing koppelingen extra snel corroderen. Daardoor worden ze onbetrouwbaar en niet veilig om mee te werken.

8 Bescherm de koppelingen

Wij zien regelmatig koppelingen met putten en deuken. Die zorgen ervoor dat ze niet meer 100% afsluiten. Zorg ervoor dat de koppelingen beschermd zijn, zodat ze niet kunnen beschadigen als ze in en uit opslag gehaald worden. Er zijn hiervoor kunststof beschermdoppen verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen.

9 Tussentijds laten testen en certificeren

Liggen je slangen al wat langere tijd in opslag? Overweeg dan om de slangen nog te laten testen en certificeren, voordat je ze in gebruik neemt. Dan ben je verzekerd dat je met een veilige en betrouwbare slang aan de slag kan. Lees meer over testen en certificeren.

Download de infographic

Download alle tips op een een handige infographic.

Meer weten?

Wil je meer weten over de opslag van slangen of hoe je dit ook makkelijk digitaal kunt beheren? Bel onze mensen op 088 – 130 6440 of laat een bericht achter via het contactformulier of de chatknop.
  We vinden je privacy heel belangrijk. Lees in onze privacyverklaring hoe wij omgaan met jouw gegevens.

  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier