Voorkom onveilige situaties bij smeertechnisch onderhoud aan draaiende machines

Één van de bedrijfstakken waar onze mensen regelmatig op de werkvloer komen is de voedingsindustrie. Voor een specialist in smeermiddelen zijn de omstandigheden daar uitdagend. Zo moeten speciale smeermiddelen gebruikt worden die voedselveilig zijn. Met de voedselveiligheid zit het wel goed, maar met de veiligheid op de werkvloer soms een stuk minder. Zo zien we wel eens dat er op onveilige wijze smeertechnische onderhoud wordt gepleegd, terwijl dat helemaal niet nodig is.

De vetnippels hier zijn zo moeilijk bereikbaar

In eerste instantie werden we door de maintenance manager uitgenodigd om een smeerprobleem op te lossen met transportkettingen in een oven. Alleen toen onze specialist de productieruimte binnenliep richting de oven, lag daar een monteur monteur met een vetspuit onder een lopende transportband. Terwijl de monteur zich met de vetspuit tussen de machine wurmde, bleef de mouw van zijn overall even kort tussen één van de draaiende delen hangen. Een bijna bedrijfsongeval… Onze specialist vroeg waarom het onderhoud op die manier gepleegd werd.

“Wij moeten elke 14 dagen een aantal lagerblokken smeren. Om er met een vetspuit bij te kunnen, moet je wel op je rug onder de band liggen.”

Dit soort klussen zijn niet zonder risico

“De productie staat maar 2x per jaar stil voor gepland onderhoud, buiten die periode moeten we aan draaiende machines sleutelen. De boel stopzetten om alleen te smeren is gewoon geen optie.”

Het hoofd TD vertelde dat men het aantal smeerintervallen al heeft teruggebracht.

“Ook al zijn mijn mensen zo ervaren, dit soort klussen zijn niet zonder risico.”

Voor dit soort situaties adviseren wij juist een automatisch smeersysteem van het merk perma. Vanuit één centraal punt alle smeerpunten voorzien van vet. Dan hoeft er niemand meer met de hand te vullen.

“Daar hebben we al eens naar gekeken. Dat is echt veel te duur voor ons bedrijf.”

Nu kennen we deze reactie, het risico rechtvaardigt de investering blijkbaar niet.

Nog maar eens in het half jaar onder de machine

Blijkbaar had men alleen naar een centraal smeersysteem gekeken. Dat kan zeker een flinke investering zijn. Naar smeren met automatische vetpatronen was eigenlijk nooit gekeken. Nadat onze specialist de situatie bij de ovenkettingen had bekeken, liep men terug naar kantoor. Het advies van onze specialist:

“Vervang de vetvulnippel op de lagerblokken door deze perma vetpatroon. De smering gaat vanzelf en jouw mensen hoeven nog maar eens in het halfjaar, tijdens de stops, onder de machine om deze patronen te vervangen.”

Mijn mensen en onze QHSE-manager zijn helemaal happy

“Maar dat werkt toch niet?”

Waarop onze specialist de afspraak maakte, dat als men vier vetpatronen zou afnemen en deze niet werkten, men het geld terug kreeg. Vier weken later belde de maintenance manager onze specialist:

“Mijn mensen en onze QHSE-manager zijn helemaal happy. Ik ga ze ook bij de andere machines gebruiken.”

Tips nodig of informatie?

Onderhoud kan altijd veiliger. Bel ons voor tips of informatie op 088 – 130 6030 of laat een bericht voor ons achter via onderstaand formulier.


  1
  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier