Waarom je regelmatig adembescherming moet reinigen

Zou je wekenlang of misschien wel maandenlang achter elkaar dezelfde sokken willen dragen? Waarschijnlijk niet, want het is niet bepaald hygiënisch en het gaat zeer onprettig ruiken. Na een dag werken gaan de sokken de wasmachine in. Dan zijn ze daarna weer lekker fris. Zo zit het ook met adembescherming.

Schimmels en andere viezigheden

Het komt nog wel eens voor dat een van onze specialisten bij gebruikers vieze maskers zien. Variërend van een masker wat in het stof heeft gelegen tot schimmels en andere viezigheden. Je kunt je voorstellen als je deze maskers gebruikt dat niet zo goed is voor je gezondheid. Regelmatig reinigen en desinfecteren van jouw adembescherming neemt dit risico weg.

Reinigen en vervolgens desinfecteren

Maskers en kappen goed en grondig reinigen kan alleen door ze te demonteren. Het masker en elk onderdeel reinig je prima in warm water met een beetje afwasmiddel. Daarmee verwijder je het grove vuil. Vervolgens dien je het masker en de onderdelen te desinfecteren. Dat kan simpelweg met alcoholdoekjes of met een spray. In een wasmachine kan het ook door speciale adembescherming reinigingsmiddel toe te voegen.

Gooi ‘m in de vaatwasser

Een prima manier om je maskers te reinigen is in de vaatwasser. Doe dat alleen niet met rubber maskers. Die kunnen door de warmte vervormen waardoor de pasvorm verandert en het masker niet mee voldoende afsluit op het gelaat. Maskers van siliconen kunnen wel probleemloos in de vaatwasser. Hou er wel rekening mee dat kunststof onderdelen niet tegen hitte kunnen. Zet de vaatwasser daarom op maximaal 60° C en gebruik geen vaatwastablet. Een vaatwastablet bevat alkalische reinigingsmiddelen die zorgen dat het masker snel verouderd. Na een wasbeurt in de vaatwasser, is het nog wel aan te raden om het masker nog een keer te desinfecteren.

Reinigen in een autoclaaf raden we af. De temperatuur in een autoclaaf is te hoog.

Kun je je filterpatronen ook reinigen??

Een goede vraag ,maar het is beslist af te raden. Het Sundström SR P3 filter kun je gewoon onder de kraan houden en als je het daarna meteen weer opzet merk je niets. Maar vervuiling spoel je daarmee niet uit. Als je bijvoorbeeld een stoffilter uitblaast met een persluchtpistool word je alsnog blootgesteld aan zeer hoge concentraties stof. Daarnaast blaas je gaten in het filtermateriaal waardoor het absoluut niet meer naar behoren werkt. Niet doen dus!

Ook een gasdampfilter kan niet gereinigd worden op een manier waarna we kunnen garanderen dat het zijn eigenlijke functie weer vervult. Ook niet doen dus. Behandel deze na gebruik als klein chemisch afval.

Het enige dat zou kunnen is het deeltjes filter desinfecteren als je werkt met bacteriën of virussen. Je kunt het SR510 P3 filter onder gedompeld houden in isopropylalcohol om zo de ziektekiemen te doden. Laat het vervolgens goed drogen in een goed geventileerde ruimte. Alleen filterpatronen met mechanisch filtermateriaal kun je desinfecteren. Filterpatronen met elektrostatisch filtermateriaal (de zogenaamde stofkapjes) kun je niet desinfecteren omdat dat de werking van het filter aantast.

Desinfecteren doe je door het filterpatroon minimaal 5 minuten onder te dompelen in een desinfectiemiddel op basis van 70% isopropylalcohol of 60% ethylalcohol (ethanol). Laat het filterpatroon daarna minimaal 24 uur drogen in een goed ventilerende ruimte.

Tips bij de aanschaf van maskers

Ben je van plan om maskers aan te schaffen? Dan is het goed om rekening te houden met hoe eenvoudig de maskers te reinigen zijn.

Makkelijk demontabel scheelt een hoop tijd

Om een masker grondig te reinigen moeten eerst alle onderdelen verwijderd worden. Denk bijvoorbeeld aan de uitademventielen, filterhouder, harnas en hoofdbanden. Een makkelijk demontabel masker reinigen scheelt een hoop tijd.

Hoe minder delen, hoe minder vuilophoping

Bepaalde maskers bestaan uit verschillende delen die aan elkaar bevestigd zijn. De kieren en spleten die daarbij ontstaan zijn een ideale plaats voor bacteriën om te groeien. Het reinigen van dit soort maskers is dan ook extra lastig en kost flink meer tijd.


  Meer weten of advies nodig?

  Wil je meer informatie over het reinigen van adembescherming of wil je graag advies? Bel ons op 088 – 130 6030, of stel een vraag via onderstaand contactformulier.


   1
   UP
   Heb je een vraag?
   Bel 023 – 554 67 66
   App +31 (0) 6 135 582 70
   of ga naar contactformulier