Waarom je niet moet rekenen met de maximale werkdruk op een slang

Op iedere slang voor professioneel gebruik staat een maximale werkdruk in bar of psi vermeld. Maar het is niet veilig dit getal meteen als werkdruk te interpreteren. Die interpretatie leidt tot potentieel gevaarlijke situaties. Onze deskundigen leggen uit waarom.

Niet alleen de slang heeft een maximale werkdruk

Als je het over een slang voor professioneel gebruik hebt, dan heb je het bijna altijd over een slangassemblage; een industriële slang met aan weerszijden geassembleerde koppelingen. Dat kan een schroefkoppeling, flenskoppeling, camlock, dry disconnect of elke andere soort koppeling zijn. Niet alleen de slang heeft een maximale werkdruk.  Ook voor de slangkoppeling geldt een maximale werkdruk. De producent specificeert dat.

Boven de werkdruk van de koppeling

De maximale werkdruk van een koppeling die aan een slang is geassembleerd, is zelden hetzelfde als die van de slang zelf. Een slang kan een maximale werkdruk hebben van 100 bar, maar de koppelingen 50 bar. Als je dan met de werkdruk gaat werken die op de slang is vermeld, zit je flink boven de werkdruk van de koppeling. Dit levert gevaarlijke situaties op. Een koppeling kan van de slang loskomen of spontaan ontkoppelen.

Specificatie van de leverancier

Je moet dus altijd uitgaan van de werkdruk van de totale assemblage; slang én koppelingen. Leveranciers van slangassemblages zullen altijd een maximale werkdruk specificeren voor de gehele assemblage. Dit staat vaak op de documentatie bij de slangassemblage. Bijvoorbeeld 40 bar bij 20°C. Dat is dan dé druk waarmee gewerkt moet worden. Heeft je leverancier dit niet opgegeven? Vraag er dan om!

Data snel beschikbaar door digitaal slangenbeheer

Maar wat als die informatie over die werkdruk ergens in een ordner in een archiefkast is opgeborgen, maar je hebt die info eigenlijk snel nodig? Het snel beschikbaar hebben van vitale data van slangen, voorkomt dat slangen verkeerd en zo onveilig worden ingezet. Digitaal slangenbeheer lost dit probleem op. Via een smartphone app en dashboard kun je direct belangrijke data rondom een specifieke slang inzien.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Bel gerust onze deskundigen op 088 – 130 6440. Of stuur ons een bericht via het contactformulier of de chatknop.

  We vinden je privacy heel belangrijk. Lees in onze privacyverklaring hoe wij omgaan met jouw gegevens.

  1
  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier