Walserij staalfabriek verhoogt rendement door ALMASOL lagervet

Hellenic Halyvourgia is de grootste Griekse staalfabriek. Op de vestiging in de kustplaats Volos worden staalprofielen geproduceerd. Daarvoor wordt er gebruikt gemaakt van een grote walsAchter deze wals staat een rollenbaan waarop de vers gewalste profielen worden opgevangen en afgesneden. Maar helaas bleek de rollenbaan mechanisch niet betrouwbaar, met flinke gevolgen voor de productiviteit. Deskundigen werd gevraagd om de betrouwbaarheid te verbeteren.

Elke zeven dagen de lagers opnieuw smeren

De lagers van de rollenbaan moesten daardoor vaak vervangen worden, waardoor productie in de walserij stilviel en het bedrijf daardoor enorme kosten maakte. Dat probleem werd deels opgelost door elke zeven dagen de lagers opnieuw te smeren, maar de rollenbaan bleef uitvallen door problemen met de lagers.

Overmatige slijtage veroorzaakt door het toegepaste smeermiddel

Het bedrijf deed een beroep op Lubrication Engineers Inc. (LE) uit de Verenigde Staten. Een deskundige van de Griekse vertegenwoordiging onderzocht de situatie ter plekke. Hij kwam tot de conclusie dat het toegepaste smeermiddel de oorzaak van de overmatige slijtage was. Dit smeermiddel was niet opgewassen tegen de extreme omstandigheden (hitte, vocht en stof) in de walserij. Dat leidde tot een hele korte standtijd waarin het vet de lagers beschermde.

Duurtest met ALMASOL lagervet

Aangezien de omstandigheden in de walserij, hitte, vocht en stof, niet aangepakt konden worden, startte men met een duurtest met een hoge temperatuur lagervet type 1250 van Lubrication Engineers, met daarin het additief ALMASOL. Dit additief zorgt ervoor dat het smeermiddel sterk hecht aan metalen delen, bestand is tegen extreme druk, hoge temperaturen (ruim 230°C) en niet uitvloeit. Deze eigenschappen maken dit smeervet veel beter bestand tegen de extreme omstandigheden. Daardoor wordt een veel langere standtijd gehaald dan een regulier smeervet.

Positief effect op het rendement van de hele walserij

Het resultaat van de duurtest was dat de smeerintervallen verlengd werden van zeven dagen naar zes weken. Daarnaast was er geen uitval meer van de wals door kapotte lagers van de rollenbaan, waardoor downtime flink werd gereduceerd. Dat had weer een positief effect op het rendement van de hele walserij en de productiedoelstellingen. Ook werd er zes keer minder smeermiddel gebruikt wat weer bijdroeg aan de bedrijfsdoelstellingen op duurzaam gebruik van grondstoffen.

 Meer weten? 

Wil je meer weten over deze oplossing of heb je wellicht een smeerprobleem waarbij wij kunnen helpen? Neem gerust contact met op met onze specialisten. Bel 088 – 130 6030 of stel een vraag via onderstaand contactformulier. Meer weten over smeervet voor hoge temperaturen? Kijk op de productpagina.


  1
  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier