Wat is een face fit test en hoe belangrijk is het?

Om de adembescherming te maximaliseren is het cruciaal om ervoor te zorgen dat het materiaal zo goed mogelijk bij de gebruiker past. Lucht neemt altijd de weg van de minste weerstand dus eventuele kleine opening tussen het gezicht en het gasmasker zullen resulteren in een verminderde bescherming voor de drager. Het is cruciaal voor de veiligheid dat de gebruiker een geschikte maat van het ademhalingsmasker heeft en dat deze op een correcte wijze wordt gedragen.

Waarom een ​​Face Fit Test (FFT) uitvoeren?

Imbema raadt elke gebruiker van een half- of volgelaatsmasker aan om een Face Fit Test te ondergaan. Deze test zorgt voor het juiste comfort, pasvorm en bescherming tijdens het dragen een gezichtsmasker. Voor iedereen kan een andere maat de beste bescherming bieden. Het moet een geschikte en effectieve pasvorm hebben voor jou! Gezichtshaar, sieraden, littekens of opvallende gelaatstrekken kunnen allemaal significant afbreuk doen aan de prestatie van een adembeschermingsmasker. Om ervoor te zorgen dat er geen lekkage is wordt de Face Fit Test (FFT) gebruikt om voldoende afdichting te bereiken tussen het gezicht en het beschermingsmasker.

Lekkage en dus blootstelling aan zelfs de laagste niveaus van deeltjes, gassen en dampen
kan permanente en onomkeerbare schade aan de longen en andere vitale organen veroorzaken. Er is steeds meer bekend over het belang van correcte bescherming tegen verontreinigingen, gedurende de hele loopbaan van een medewerker. Een Face Fit Test (FFT) zorgt ervoor dat de belasting en de inspanning van het dragen niet alleen zorgt voor een betere bescherming maar ook het dragen comfortabeler maakt. In sommige markten is de Face Fit Test (FFT) wettelijk verplicht en in andere markten een richtlijn. Kijk zorgvuldig de regelgeving na die bij jou van toepassing is!

Sundstrom adembescherming
Jan-Willem-de-Winter-specialist-adembescherming

“Gezichtshaar, sieraden, littekens of opvallende gelaatstrekken kunnen allemaal significant afbreuk doen aan de prestatie van een adembeschermingsmasker. Om ervoor te zorgen dat er geen lekkage is wordt de Face Fit Test (FFT) gebruikt om voldoende afdichting te bereiken tussen het gezicht en het beschermingsmasker. Het moet een geschikte en effectieve pasvorm hebben voor jou!”

Jan Willem de Winter , Veiligheidskundige & Certified Face Fit Tester

Hoe werkt de Face Fit Test?

Er zijn twee goedgekeurde testtypes die de pasvorm en de bescherming kunnen verifiëren van een gezichtsmasker.

Kwalitatieve Face Fit Test

Zoals de naam suggereert, is dit type Face Fit Test objectief. Het gaat om het plaatsen van een box over het hoofd van de drager tijdens het dragen van het adembeschermingsmasker. Een stof met een sterke geur of smaak
(normaal gesproken ofwel Bittrex, die een bittere smaak geeft, Saccharine, die
een zoete smaak of bananenolie met een sterke bananengeur) is toegevoegd in de box. Als de drager niets kan ruiken of proeven van de additieven blijkt dat ze een adequate afdichting hebben Deze methodologie kan worden aangetast als de drager last heeft van reuk- of smaakvermogen, verkoudheid of andere problemen met een zintuiglijke waarneming. De test is alleen geschikt voor het gebruik van halfgelaatsmaskers.

Kwantitatieve Face Fit Test

De kwantitatieve Face Fit Test is een veel nauwkeurigere en gevoeligere test die een definitief aantal deeltjes in het masker aangeeft tijdens het uitvoeren verschillende oefeningen. Het meet ook het aantal deeltjes buiten het masker en berekent een gespecificeerde verhouding tussen de twee. Door beide cijfers te vergelijken kun je het meetbare niveau van de bescherming van het masker bepalen. Er zijn een aantal manieren om de kwantitatieve test uit te voeren. Echter tonen ze allemaal een effectieve conclusie die vertrouwen in het gebruik biedt. De kwantitatieve Face Fit Test kan worden gebruikt op zowel halfgelaatsmaskers als volgelaatsmaskers.

Wat is het effect van een baard op de adembescherming?

Om een ​​perfecte pasvorm te krijgen met een nauwsluitend masker, moet u dagelijks worden geschoren. Als u een baard, snor of bakkebaarden heeft, is een ander type masker vereist.

Casestudy’s met kwantitatieve face-fit-tests tonen duidelijk aan dat een baard de beschermingsfactor van een nauwsluitend masker significant negatief beïnvloedt.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Baard en adembescherming

Gezichtshaar, zoals baarden, snorren en bakkebaarden, verminderen het beschermingsniveau dat wordt geboden door nauwsluitende ademhalingsmaskers. Ze creëren een behoefte aan ademhalingsbescherming met aangedreven lucht om te zorgen voor voldoende reductie van verontreinigingen.

De nationale voorschriften en vereisten moeten worden opgevolgd. Aangezien deze van land tot land kunnen verschillen, moet je goed nakijken welke regelgeving van toepassing is.

Er zijn verschillende goede oplossingen die gebruikers met baard of snor een correct masker geven met een optimale adembescherming. Imbema helpt en adviseert u graag de beste oplossing voor uw werksituatie.

Maattabel halfgelaatsmaskers

Neem de afmeting van kin tot de neusbrug. Die afmeting is de richtlijn voor de maat van het masker:

 • Minder dan 112 mm is maat S/M
 • Van 112 mm – 125 mm is maat M/L
 • Meer dan 125 mm is maat L/XL

Tips over het kiezen van het juiste halfgelaatsmasker lees je hier terug.

Maatopname Face Fit Test Sundstrom halfgelaatsmasker

Sundström SR100 Halfgelaatsmasker

Gemaakt van siliconen en is verkrijgbaar in drie maten.

Maat S / M

Sundstrom SR100 halfgelaatsmasker S - M

Minder dan 112 mm

Maat M / L

Sundstrom SR 100 Halfgelaatsmasker M - L

112 mm t/m 125 mm

Maat L / XL

Sundstrom SR 100 Halfgelaatsmasker L - XL

Meer dan 125 mm

Sundström SR900 Halfgelaatsmasker

Gemaakt van dubbel gegoten TPE / PP en is verkrijgbaar in drie maten.

Maat S

Sundstrom Halfgelaatsmasker SR 900

Minder dan 112 mm

Maat M

Sundstrom Halfgelaatsmasker SR 900

112 mm t/m 125 mm

Maat L

Sundstrom Halfgelaatsmasker SR 900

Meer dan 125 mm

Informatie nodig of een vrijblijvende offerte?

Informatie nodig of een vrijblijvende offerte? Neem gerust contact op en laat u voorlichten over de producten.

Meer informatie of een vrijblijvende offerte aanvraag?


  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier