Wat je moeten weten als je industriële slangen wil reinigen

In de procesindustrie en op- en overslag wordt vaak gebruik gemaakt van flexibele slangen, om stoffen van A naar B te verplaatsen. Welk medium ermee verpompt wordt kan per keer anders zijn. Tussendoor worden slangen dan ook vaak gereinigd om contaminatie te voorkomen. Een producent van vruchtensappen wil niet dat er resten tomatensap in de appelsap terechtkomen. Hoe slangen gereinigd moeten worden is helemaal afhankelijk van het proces, het medium, type slang en de methode. Onze deskundigen leggen uit waarom.

Het bedrijfsproces

Het bedrijfsproces bepaalt hoe de slang gereinigd moet worden. Voor een slang in de voedingsindustrie gelden namelijk veel strengere procedures als een slang waar cement meet verpompt wordt. Over het algemeen heb je de gradaties reinigen, ontsmetten, desinfecteren en steriliseren. Voor iedere gradatie gelden weer andere procedures die ook aan wet- en regelgeving onderhavig kunnen zijn.

Het medium

Als je slangen tussendoor niet reinigt en een afvulmachine schakelt over op een ander product, dan krijg je contaminatie. Als je kleurstoffen produceert, wil je natuurlijk niet dat er een druppeltje rood achterblijft als je geel gaat produceren. Wanneer een farmaceutisch bedrijf tussen twee producten door de slangen niet reinigt, wordt het zelfs gevaarlijk voor de gezondheid. Maar een slang waarmee zand verpompt wordt, daarvan zal het niet erg zijn als het zand van plaats A met dat van plaats B vermengd raakt.

Type slang

Slangen worden geproduceerd van uiteenlopende materialen. Denk aan natuurlijk rubber, synthetisch rubber, kunststof, siliconen en metaal. De procedures voor reinigen verschillen per materiaal. Bepaalde slangen moeten met een rager worden schoongemaakt als er resten aan de binnenwand kleven. Bij slangen van PTFE is dat juist niet de bedoeling. PTFE heeft als eigenschap dat het niet verkleeft en zeer glad is. Als je een PTFE slang met een rager schoonmaakt, beschadig je de binnenwand, waardoor er alsnog kleine resten in beschadigingen door krassen en putjes achterblijven.

Slangen en Koppelingen Imbema

Type slangkoppeling

Niet alleen het materiaal van de slang, maar ook die van de slangkoppeling heeft invloed op de reinigingsmethode. Zo moet je ook rekening houden met het materiaal van eventuele afdichtingen. Niet elk materiaal is bestand tegen een reinigingsmiddel, heet water, stoom of mechanische reiniging met bijvoorbeeld een borstel.

De reinigingsmethode

Afhankelijk van eerdergenoemde factoren zijn er verschillende methodes om te reinigen. Dat kan variëren van mechanische reiniging met een rager of borstel, doorspoelen met leidingwater of gedemineraliseerd water, desinfecteren met alcohol tot steriliseren met 130°C heet stoom in een autoclaaf. Mogelijk zelfs in een cleanroom omgeving.

Niet zomaar een advies

Het mag duidelijk zijn dat het onmogelijk om zomaar een eenduidig advies te geven voor het reinigen van slangen. Er zijn veel factoren die bepalen wat het beleid kan zijn. Uiteraard helpen onze deskundigen in overleg met de kwaliteitsmanager, procesmanager of loading manager, in het opzetten van een goed uitvoerbaar beleid en een eenvoudige digitale registratie.

Meer weten?

Kunnen we je helpen met het reinigen van slangen wil je van onze service gebruik maken of wil je alleen advies? Bel met onze mensen op 088 – 130 6440 of stuur een bericht via de chatknop of het contactformulier.
  We vinden je privacy heel belangrijk. Lees in onze privacyverklaring hoe wij omgaan met jouw gegevens.

  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier