Wegwerpmaskers; wat je nog niet wist, maar wel zou moeten weten

Veiliger werken met duurzamere middelen. Dat is de koers die werkgevers en werknemers zijn ingeslagen. Ondanks de wil om veiliger te werken met duurzame middelen, blijkt het in de praktijk toch anders te gaan. Dat blijkt wel als je ziet hoe vaak wegwerpmaskers nog gebruikt worden. Nota bene een allesbehalve duurzaam PBM met een niet zo beste reputatie als het gaat om werkelijk beschermen.

Verkeerde opvattingen over duurzame maskers en wegwerpmaskers

In 2012 deed onderzoeksbureau RPD Forst & Sullivan een onderzoek naar de marktverdeling van de verschillende soorten adembescherming. Daaruit blijkt dat in West Europa maar liefst 37 % van alle omzet in adembescherming wordt gerealiseerd met wegwerpmaskers. Terwijl duurzame middelen, halfgelaatsmaskers en volgelaatsmaskers met filterpatroon, een kleine 21 % van de omzet uitmaken. Die situatie is in de afgelopen jaren nauwelijks veranderd. Dat komt door een aantal verkeerde opvattingen over duurzame maskers en wegwerpmaskers.

Uitademen is vermoeiend

De mens heeft spieren om het volume van het middenrif en de ribbenkast te vergroten. Dat zorgt ervoor dat lucht wordt ingeademd. Door deze spieren weer te ontspannen verkleint de inhoud van de longen waardoor lucht wordt uitgeademd. In tegenstelling tot inademen hoef je bij uitademen dus geen spierkracht te gebruiken.

Wordt de uitademweerstand groter, dan moet je kracht zetten, dus spieren gebruiken om lucht uit te ademen. Een inspanning die niet natuurlijk en erg vermoeiend is. Denk maar aan de inspanning die je moet doen om een paar ballonnen op te blazen. De mens is niet getraind om spieren te gebruiken om uit te ademen. Daarom is het belangrijk dat een masker een zo laag mogelijke uitademweerstand heeft. Dat voorkomt vermoeidheid en bereik je door grote uitademventielen toe te passen.

Lekkage langs het gelaat

De aansluiting op het gelaat is erg belangrijk. Als die niet goed is, wordt verontreinigde lucht alsnog langs het gelaat ingeademd. Een duurzaam halfmasker of volgelaatmasker zal ten opzichte van een wegwerpmasker altijd een betere aansluiting hebben. Helemaal wanneer dat duurzame masker van nauwsluitend siliconen is gemaakt. Daar moet dan wel bij verteld worden dat gebruikers voorgelicht moeten worden hoe de middelen gebruikt en onderhouden moeten worden. Zo moet men, bij het gebruik van nauw aansluitende adembescherming, glad geschoren aan de klus beginnen. Een baard is uit den boze. Elke stoppel veroorzaakt namelijk lekkage langs het gelaat. Het is opvallend dat er wegwerpmaskers zijn met zogenaamde “comfortkussens” op het aansluitvlak. De wafelstructuur van dat aansluitvlak verhoogt namelijk de kans op lekkage langs het gelaat.

Elektrostatisch filter vs. mechanisch filter

Niet ieder filter dat voor adembescherming wordt gebruikt heeft dezelfde eigenschappen. Het materiaal van het filter is doorslaggevend. Er worden tee soorten materiaal gebruikt, elektrostatisch en mechanisch.

Elektrostatische filters

En zijn verschillende filtertechnieken voor adembescherming. Wegwerpmaskers zijn vrijwel altijd gemaakt met elektrostatisch filtermateriaal. De statische lading van dit materiaal trekt deeltjes aan en houdt deze vast, vergelijkbaar met de magnetische papercliphouder op je bureau. Maar hoe meer paperclips er op de houder komen, des te minder eraan blijven plakken. Dat geldt ook voor een wegwerpmasker. Bij elk deeltje dat wordt afgevangen, neemt de filterende werking af en gaan er dus meer deeltjes ongemerkt door het filter. Hogere temperatuur en luchtvochtigheid doen daar nog een flinke schep bovenop. Een wegwerpmasker klasse FFP1 lekt het meest en een FFP3 het minst.

Mechanische filters

Duurzame maskers zijn over het algemeen voorzien van verwisselbare mechanische filters. Een mechanisch filter werkt hetzelfde als een zeef uit de keukenkast. Daar gaan paperclips niet doorheen. Ondanks dat er meer paperclips in komen, blijft de zeef zijn zevende werking houden. Sterker, de kans dat er toch een paperclip doorheen glipt wordt steeds kleiner naarmate er meer paperclips achterblijven. Voor een mechanisch filter geldt: hoe voller met deeltjes, hoe beter de filterende werking. Er zijn mechanische filters beschikbaar die een efficiëntie hebben van maar liefst 99.997 %. Dat is stukken beter de de minimale eis in de norm, 99.95 %, voorschrijft.

Waarom dan nog wegwerpmaskers gebruiken?

Het antwoord is eenvoudig; een wegwerpmasker is er voor incidenteel gebruik, als het blootstellingsniveau het toelaat om dan een wegwerpmasker te gebruiken. Als je bijvoorbeeld 5 minuten een plank moet schuren of een tegel moet doorslijpen, dan is de aanschaf van een duurzaam halfmasker misschien net even te duur. Heb je vaker adembescherming nodig, dan is het gebruik al niet meer incidenteel. Als de kosten je dan nog tegenhouden, dan hoef je je geen zorgen te maken. Duurzaam is zeker goedkoper!

Duurzaam is goedkoper

Een goed duurzaam masker zal zeker bij dagelijks gebruik zelfs honderden euro’s per jaar goedkoper zijn dan wegwerpmaskers. Als er meerdere personen tegelijk adembescherming dragen kan dat duizenden euro’s per jaar. Daar komt nog eens bij dat je met een duurzaam masker veiliger werkt en aanzienlijk minder afval produceert.

6 belangrijke feiten op een rij

We zetten 6 belangrijke  feiten m.b.t. wegwerpmasker voor je op een rij:

 1. Een wegwerpmasker heeft meer in- en uitademweerstand dan een goed gekozen duurzaam masker.
 2. Een wegwerpmasker heeft een slechtere aansluiting op het gelaat dan een goed gekozen duurzaam masker.
 3. Een wegwerpmasker laat schadelijke deeltjes door terwijl een goed duurzaam masker met mechanisch filter veel meer zekerheid biedt.
 4. Het gebruik van wegwerpmaskers is vaker duurder dan een duurzaam masker.
 5. Een goed gekozen duurzaam masker biedt veel meer bescherming dan een wegwerpmasker.
 6. Een goed gekozen duurzaam masker is vaak comfortabeler dan een wegwerpmasker.

Advies van onze deskundigen

Nog een advies van onze deskundigen in adembescherming:

Wij verkopen weliswaar wegwerpmaskers, maar wel voorzien van een extra mechanisch filter op een elektrostatisch filter. Toch heeft elke afnemer van deze maskers het advies gehad om over te gaan op naar duurzame halfmaskers of volgelaatsmaskers. Als adviseur adembescherming zullen wij vanwege eerdergenoemde feiten, het gebruik van wegwerpmaskers zelden adviseren. Uiteindelijk ben je zelf verantwoordelijk voor de juiste keuze.

Hulp bij overstappen

Wil je de overstap maken naar duurzamere en veiligere adembescherming? Of ben je op zoek naar advies? Wij helpen je graag. Bel ons op 088 – 130 6030 of gebruik onderstaand contactformulier.


  1
  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier