Mirka schuurmachines voorzien van TNO certificaat stofvrij werken

Zoals je wellicht weet hebben wij al geruime tijd ‘stofvrije’ producten in ons assortiment. Natuurlijk hebben deze producten zich in de markt al lang bewezen, maar ter bevestiging hebben wij de producten door TNO laten testen. De Mirka stofzuiger en schuurmachines zijn ruimschoots geslaagd voor de TNO prestatietoets.

Bij 8 uur schuren is het Mirka ‘stofvrije’ schuursysteem ruim 20 keer beter dan de gestelde norm en kreeg dan ook de hoogste score in de vorm van een 8-uurs certificaat stofvrij werken. Dit wil zeggen dat het Mirka schuursysteem de gehele dag kan worden gebruikt zonder dat de grenswaarde (van de schadelijke stoffen op de werkplek) wordt overschreden. De Mirka stofzuiger en elektrische schuurmachines voldoen hiermee aan de strenge eisen van het ministerie van SZW.

TNO certificaat stofvrij werken

Stofvrij werken

Fijnstof is schadelijk voor de gezondheid en dan vooral kankerverwekkende stoffen zoals kwarts, hardhout, chroom en nikkel. Werknemers die hiermee in aanraking komen, moeten voorzichtig zijn en op een verantwoorde, veilige en vooral gezonde manier werken. Daarom is het noodzakelijk dat er systemen ontwikkeld worden die zorgen voor minder fijnstof op de werkvloer.

Maar hoe weet je nu of de ontwikkelde ‘stofvrije’ producten ook geschikt zijn? Hier heeft TNO wat op bedacht. TNO beoordeelt de ontwikkelde “stofvrije” gereedschappen en systemen op de emissie van schadelijke stoffen. Deze beoordeling wordt uitgevoerd in de klimaatkamer (Worst Case Room) van TNO volgens een vast meetprotocol en resulteert in een TNO prestatietoets.

TNO prestatietoets

De TNO prestatietoets stelt de feitelijke blootstellingen aan schadelijke stoffen van de werknemers vast. Deze blootstellingen worden getoetst aan de huidige wettelijke grenswaarden (GSW TGG-8u), zoals vastgesteld door het Ministerie SZW. De blootstelling van een werknemer wordt gemeten tijdens het bewerken (boren, schuren, slijpen, zagen e.d.) van de bouwmaterialen, kalkzandsteen, beton en hout.

Deze werkzaamheden worden uitgevoerd in de TNO Worst Case Room, een relatief kleine werkruimte (15 m3). Het gereedschap wordt getest bij 100 % inschakelduur. De TNO Worst Case Room wordt geventileerd met 150 m3 /uur (gefilterde) buitenlucht. Deze testruimte is gevalideerd met resultaten in werkelijke praktijksituaties. De blootstelling metingen worden uitgevoerd in de ademzone van de werknemer.

TNO Label stofvrij werken

Er zijn in totaal 8 verschillende labels variërend van 1 tot 8 uur.  Een label van 1 uur betekent dat het gereedschapssysteem 1 uur per dag (evenredig verdeeld over de 8-urige werkdag) kan worden gebruikt zonder dat de grenswaarde voor de betreffende schadelijke stof  wordt overschreden. Het meest ultieme label is uiteraard een 8 uur label, dit gereedschap kan de gehele dag worden gebruikt zonder dat de betreffende grenswaarde wordt overschreden.

Het label wordt berekend volgens: (GSW / blootstelling) x 8 uur
GSW = grenswaarde betreffende stof (mg/m3 )
Blootstelling = gemeten blootstelling in ademzone werknemer (mg/m3 )
8 uur = achturige werkdag

Meer informatie over stofvrij werken volgens TNO:
www.stofvrijwerken.tno.nl

Mirka Deros elektrische schuurmachine

Bekijk de Mirka Deros elektrische schuurmachine pagina of neem contact op met onze schuurspecialisten via +31 (0)88 – 130 67 75.

1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier