Gevaarlijke stoffen eisen 3.000 levens per jaar. Hoe kunnen we dit samen voorkomen?

Veilig-werken-met-gevaarlijke-stoffen

Fijnstof van verschillende houtsoorten, kwartsstof en isocyanaten zijn schadelijk voor de gezondheid. Alleen is nog steeds niet iedereen die met gevaarlijke stoffen in aanraking komt, zich bewust van de ernstige gezondheidsrisico’s.

1 op de 6 werknemers loopt het risico om ziek te worden omdat zij werken met gevaarlijke stoffen waarvan er zelfs 3000 overlijden. Cijfers die er niet om liegen. Tijd om er iets tegen te doen.

Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Tamara van Ark vindt het ook de hoogste tijd voor actie:

“Gevaarlijke stoffen zijn sluipmoordenaars. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat het aantal slachtoffers als gevolg van werken met gevaarlijke stoffen afneemt.”

Daarom is op 14 mei 2018 de campagne ‘Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen’ van start gegaan, waarin het ministerie aandacht vraagt voor de risico’s en gevolgen van onveilig werken met gevaarlijke stoffen en concrete oplossingen aandraagt.

Gezond en veilig werken

In een factsheet gevaarlijke stoffen geeft het ministerie per stof advies. In alle gevallen is de beste oplossing om de blootstelling zoveel mogelijk te beheersen door materialen te kiezen die zo min mogelijk gevaarlijke stof produceren.

Stofvrije gereedschappen en goede stofafzuiging

Wanneer dit niet mogelijk is kan beperkte blootstelling ook gerealiseerd worden door een ventilatiesysteem te installeren of nog beter stofvrij gereedschap met plaatselijke afzuiging te gebruiken (zoals een stofzuiger). Wij vragen schuurspecialist Jacob Oudijk zijn advies:

Jacob Oudijk - specialist schuurtechniek“Het is onacceptabel dat mensen op hun werk risico lopen ernstig ziek te worden, terwijl er genoeg mogelijkheden zijn om dit te voorkomen. In de praktijk zie ik al verbetering, echter gebeurt het nog te vaak dat er geen afzuiging gebruikt wordt omdat ze even een klein klusje tussendoor hebben. Hier heeft de werknemer niet alleen zichzelf mee maar ook de andere werknemers die in de buurt aan het werk zijn.”

Volgens Oudijk is er nog veel te winnen. “Naast stofvrije machines en goede afzuiging behoort een schuurproduct met optimale stofafzuiging ook tot de mogelijkheden om gezond te kunnen werken. Hiernaast is het belangrijk dat iedereen zich bewust is van de risico’s van gevaarlijke stoffen in hun dagelijkse werk. Daarom is het een goed initiatief dat de overheid nu het voortouw neemt in voorlichting hierover.”

Adembescherming

In sommige gevallen is het beperken van blootstelling aan gevaarlijke stoffen niet goed mogelijk. Goede adembescherming is dan noodzakelijk. Wij vragen adembescherming specialist Jan Willem de Winter naar zijn advies:

Jan-Willem-de-Winter-specialist-adembescherming“Het is mijn persoonlijke missie een bijdrage te leveren aan de bewustwording van het belang van goede adembescherming. Niemand hoeft ziek te worden door zijn of haar werk. Daarom adviseer ik elke gebruiker van adembescherming zich te verdiepen in de middelen en mogelijkheden. Neem geen genoegen met een verkooppraatje of onduidelijke instructies. Vraag net zolang door totdat u een weloverwogen keuze kunt maken.” aldus de Winter.

Hiernaast is het belangrijk dat gebruikers van adembescherming vooraf een korte training krijgen. De Winter ziet regelmatig dat maskers verkeerd worden gebruikt. “Een masker moet altijd op het gelaat gedragen worden, dus op de huid. Wanneer een masker op het materiaal van een overall gedragen wordt kan de beschermingsfactor van een masker niet meer worden gewaarborgd.”

Meer weten over adembescherming en stofvrij werken?

Neem contact op met onze specialisten via 088 – 130 67 7 of maak gebruik van ons online contactformulier.

1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier