75 jaar Imbema

Vijf fabels over stofvrij werken ontkracht

Blootstelling aan stof is een groot gevaar voor de gezondheid en veiligheid van miljoenen werknemers. 1 op de 6 werknemers loopt het risico om ziek te worden omdat zij werken met gevaarlijke stoffen waarvan er zelfs 3000 overlijden. En het is niet enkel een probleem op de werkvloer. Werknemers die veel worden blootgesteld aan stof nemen het mee naar huis in hun haar, op hun werkkleding en op de huid waardoor het vervolgens terecht kan komen bij hun gezin. Om deze redenen is het belangrijk zo stofvrij mogelijk te werken. De risico’s zijn namelijk te voorkomen.

Misverstanden over stof

Er bestaan veel misverstanden over het werken met stof. Er gaan allerlei fabels rond over stof en het geloof in deze fabels gaat ten koste van de veiligheid. Om deze reden ontkrachten we de vijf grootste fabels over stof en stofvrij werken.

Fabel: Al het stof is hetzelfde

Feit: Er bestaan veel verschillende soorten stof. Zo kunnen verfresten bijvoorbeeld zeer giftig zijn en stof van hardhout is extreem schadelijk als het gedurende lange tijd wordt ingeademd.

Fabel: Stof is niet schadelijk als de oppervlakken vaak genoeg worden schoongemaakt

Feit: Niet al het stof bevindt zich op een oppervlak. Het meest gevaarlijke stof is zogenaamd onzichtbaar stof dat lang in de lucht kan blijven en zich in de longen kan ophopen.

Fabel: Stofvrij gereedschap maakt beschermende kleding overbodig.

Feit: Het blijft enorm belangrijk om stofvrij gereedschap te gebruiken, dit vermindert de hoeveelheid stof enorm. De stofvrije oplossing van Mirka verwijdert bijna al het stof uit de lucht. Maar niet alles, daarom moet altijd beschermende kleding worden gebruikt om de gezondheid te beschermen.

Fabel: Elk schuurpapier werkt met stofvrije elektrische gereedschappen en stofzuigers.

Feit: Ja en nee. Het is mogelijk om elk papier te gebruiken, maar om het volledige stofvrije resultaat te krijgen, moeten netachtige schuurmiddelen gebruikt worden.

Fabel: Stofvrije apparatuur heeft geen onderhoud nodig.

 Feit: Om stofvrije prestaties te behouden moeten filters, stofzakken en schuurmiddelen voor een stofvrije oplossing regelmatig worden vervangen.

Pionier van stofvrije schuuroplossingen

Neem stof serieus. Stof is één van de belangrijkste gezondheidsrisico’s op de werkvloer. Hoe kleiner het deeltje, hoe groter de kans dat het diep in de longen zal doordringen. Zorg dat je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt.

Mirka is de pionier van stofvrije schuuroplossingen en zij zijn in datgene geslaagd wat vele andere hebben geprobeerd te behalen. Mirka is de oorspronkelijke ontwikkelaar van stofvrij schuren. Gebruik Mirka voor een veiligere werkomgeving.

Meer informatie of een vrijblijvende offerte aanvraag?

Neem contact met ons op

    UP
    Heb je een vraag?
    Bel 023 – 554 67 66
    App +31 (0) 6 135 582 70
    of ga naar contactformulier