Zes tips bij aanschaf van een stofzuiger om stofvrij te schuren

Door de campagne ‘Veilig Werken met Gevaarlijke Stoffen’ is er de laatste weken volop aandacht voor de risico’s en gevolgen van onveilig werken met gevaarlijke stoffen. Blootstelling aan deze stoffen moet zoveel mogelijk worden beperkt. Dit kan gerealiseerd worden door stofvrij gereedschap met plaatselijke afzuiging zoals een stofzuiger te gebruiken. Maar hoe kies je nu een goede schuurstofzuiger? Een schuurstofzuiger (industriële stofzuiger) heeft andere kenmerken dan een gewone stofzuiger. Wij geven je graag een aantal tips. Iedereen wil toch stofvrij schuren?

Hoe kies je een goede schuurstofzuiger?

Als eerste is het belangrijk om te kijken waar je de stofzuiger voor gaat gebruiken. Een gewone huishoudstofzuiger is niet geschikt voor gevaarlijke stoffen. Voor elke soort stof is een andere stofzuiger geschikt.

Welke filterklasse heb je nodig?

Schuurstofzuigers zijn ingedeeld in 3 filterklassen op basis van de grenswaarden en het percentage tegengehouden deeltjes.

Welke filterklasse voor stofvrij schuren

Hoe hoger de filterklasse van de stofzuiger hoe beter iemand tegen stof beschermd is. Een H-filter slaat alleen sneller dicht en moet eerder vervangen worden. Dit is te verminderen door een goede voorfilter te plaatsen. Niet alleen is het stofvrij schuren met een schuurstofzuiger beter voor je gezondheid, ook zorgt het voor een betere resultaat van uw schuurproject.

6 tips bij aankoop van een schuurstofzuiger

Bij de aankoop van een schuurstofzuiger zijn er naast de juiste filterklasse nog een aantal andere dingen belangrijk.

Infographic-aankooptips-schuurstofzuiger-stofvrij schuren

1. Aansluiting schuurmachine

Schuurstofzuigers hebben een stroomvoorziening. Hiermee sluit u een schuurmachine op de schuurstofzuiger aan, waardoor het stof wat tijdens het schuren vrij komt direct bij de bron wordt opgezogen. Een ander voordeel is dat u maar 1 stopcontact nodig heeft en dat u nooit vergeet om de stofzuiger aan te zetten omdat de schuurmachine alleen werkt als de stofzuiger aan staat.

2. Automatische filterreiniging

Bij stofzuigers met automatische filterreiniging wordt het filter automatisch gereinigd. Hierdoor levert de stofzuiger een aanzienlijk betere en constante prestatie, heeft u minder onderhoud en wordt de levensduur verlengt. Hiernaast heeft u de mogelijkheid zonder stofzakken te werken.

3. Stofzak

Het is raadzaam om bij professionele schuurstofzuigers stofzuigerzakken te gebruiken. Zonder stofzak loopt het filter snel dicht. Een stofzak vangt het vuil direct op en zuivert de lucht waardoor het filter en de schuurmachine langer mee gaan.

4. Vermogen en zuigprestatie

Schuurstofzuigers zijn verkrijgbaar in verschillende wattages van 800 W t/m 1600 W. Een hogere wattage betekent niet altijd een betere zuigprestatie. Deze is ook afhankelijk van de inrichting en efficiëntie van de stofzuiger. Een efficiënte schuurstofzuiger is naadloos ontworpen en heeft een gesloten luchtstroom, waardoor er geen lucht lekt en er geen zuigkracht verloren gaat.

5. Gewicht

Schuurstofzuigers zijn groter en zwaarder dan consumenten stofzuigers. Ze wegen leeg vaak meer dan 10 kg. Let er daarom bij de aankoop op dat de stofzuiger een handgreep en grote wielen heeft. Dit maakt het makkelijker om de stofzuiger van klus naar klus te verplaatsen. Een rem op de wielen is handig om de stofzuiger goed en veilig vast te zetten.

5. Geluidsniveau

Het werkt een stuk aangenamer als een schuurstofzuiger weinig geluid produceert. Het geluidsniveau van een consumentenstofzuiger mag wettelijk maximaal 80 dB(A) bedragen. Voor een schuurstofzuiger is dit niet vastgelegd, maar het is raadzaam om deze 80 dB (A) aan te houden.

6. Lengte van het snoer

De meeste schuurstofzuigers hebben een langer snoer dan een consumenten stofzuiger. Bij de lengte van het snoer zijn er vier categorieën: tot 6 meter, 6-8 meter, 8-10 meter en langer dan 10 meter. Bij de meeste schuurwerkzaamheden volstaat een 6-8 meter slang, omdat je ook de lengte van het snoer van de schuurmachine hebt.

TNO classificatie stofvrij werken

Om stofzuigers objectief te vergelijken heeft TNO een classificatie bedacht. TNO beoordeelt “stofvrije” gereedschappen en systemen op de emissie van schadelijke stoffen middels een TNO prestatietoets. Wanneer je stofvrij wil werken is het handig de verschillende gereedschappen en stofzuigers op de TNO site te bekijken.

Meer informatie over stofvrij werken en stofvrij schuren?

Neem voor meer informatie contact op met onze schuurspecialisten via 088 – 130 67 75 of vul het contactformulier in. Zij helpen u graag bij het kiezen van de juiste schuurstofzuiger of een stofvrij schuursysteem.

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier