3 maatregelen om dode hoek verkeersongelukken te voorkomen

De dode hoek problematiek rondom vrachtwagens stond de afgelopen weken flink in de belangstelling. Vrachtwagens zijn nog altijd vaker bij ongevallen betrokken dan personenauto’s, met alle gevolgen van dien.

“Better safe than sorry!” – Dode hoek verkeersongelukken voorkomen

De dode hoek problematiek houdt de overheid, logistieke bedrijven en maatschappelijke organisaties behoorlijk bezig. Veilig Verkeer Nederland (VVN) pleit ervoor om (brom)fietsers en vrachtauto’s fysiek van elkaar te scheiden. Het verschil in massa is dermate groot bij fietsers en vrachtwagens dat dit de verkeersveiligheid in gevaar brengt. Maar zolang deze scheiding nog niet is doorgevoerd, moeten er andere maatregelingen worden getroffen om dodehoekongevallen te voorkomen.

1. Educatie en voorlichting aan fietsers en vrachtautochauffeurs;

Alle scholen zouden hun leerlingen speciale dode-hoek-lessen moeten geven, aldus Veilig Verkeer Nederland. Elk jaar overlijden in ons land gemiddeld 10 mensen omdat ze in een dode hoek van bijvoorbeeld een vrachtwagen zaten en niet gezien werden. Bekijk ook de reportage die RTL Nieuws maakte over de dode hoek lessen.

2. Waarschuwingssystemen op voertuigen;

Ondanks de verplichte extra spiegels waarmee vrachtwagens vanaf 2003 uitgerust zijn, kunnen de voertuigen nog veiliger. Neem bijvoorbeeld een dode hoek assistent, die niet alleen de chauffeur maar ook de fietsers waarschuwen.

3. Veilige inrichting van kruispunten

Met name kruispunten waar fietsers en vrachtauto’s elkaar kunnen tegenkomen. Dat betekent: conflict vrije groenfasen bij verkeerslichten, ontvlechten van routes voor fietsers en vrachtauto’s.

1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier