De 5 meest gestelde vragen over zijafscherming
Vrachtwagens en fietsers blijven een gevaarlijke combinatie op de weg. Van de ernstige ongevallen tussen een vrachtauto en een fietser heeft 36% een dodelijke afloop. Dit komt meestal omdat fietsers onder de vrachtwagen terecht komen. Goede zijafscherming, ook wel fietsenvanger genoemd, kan dit soort ongelukken voorkomen. Bedrijven zijn verplicht om vrachtwagens en trailers van zijdelingse afscherming te voorzien. Maar wat houdt die verplichting precies in?
1. Waarom zijafscherming?
Bij een ongeval belanden fietsers en andere kwetsbare verkeersdeelnemers al snel onder de wielen van een vrachtwagen. Met ernstige gevolgen van dien. Zeker als een vrachtwagen aan de zijkant open is. Om het aantal fietsslachtoffers te reduceren en de verkeersveiligheid te verhogen moeten alle vrachtwagens voorzien zijn van zijdelingse afscherming. Deze planken tussen de wielen zorgen ervoor dat fietsers minder snel onder een vrachtwagen komen. Zijdelingse afscherming moet dus bijdragen aan een grotere veiligheid op de weg.
2. Voor wie is zijafscherming verplicht?
De regelgeving over zijafscherming is gebaseerd op EU Directive 89/297/EEG, Side Protection. Het is sinds 1995 verplicht om nieuwe vrachtwagens en opleggers met een toegestane maximummassa van meer dan 3.500 kg aan weerszijden te voorzien van open zijafscherming. Voor details zie de richtlijnen van de RDW: R73 richtlijn, technische eisen voor zijdelingse afschermingen.
Speciale voertuigen
Speciale voertuigen waarbij het om technische redenen niet mogelijk om zijafscherming aan te brengen zijn uitgezonderd van deze regel. Hiervoor moet wel vrijstelling bij de RDW aangevraagd worden.
Dichte zijafscherming alleen verplicht voor LZV’s
Gesloten zijafscherming is op dit moment alleen verplicht voor LZV’s (Langere en Zwaardere Voertuigen). Slechts 8 procent van de normale vrachtwagens en opleggers zijn vrijwillig voorzien van dichte afscherming. Maar de discussie waait regelmatig op of dichte zijafscherming niet voor alle wagens verplicht moet worden gesteld, omdat dit gewoonweg een stuk veiliger is.
3. Welke soorten zijafscherming zijn er?
Open zijafscherming
Er zijn verschillende soorten zijafscherming beschikbaar. De meest bekende is de open zijafscherming die voor vrachtwagens, opleggers en aanhangers ook verplicht is. Deze open zijafscherming bestaat meestal uit 2 vaste planken (staal of aluminium) tussen de wielen, omdat dit de goedkoopste optie is. Handiger is een opklapbare steun, omdat er dan makkelijker bij een reservewiel, accu’s e.d. gekomen kan worden.
Maar is open afscherming wel voldoende veilig?
De verkeersorganisatie 3VO en de fietsersbond vinden van niet. Bij een vrachtwagen met ‘open zijafscherming’ (planken tussen de wielen) kunnen fietsers nog steeds onder de vrachtwagen terecht terechtkomen. Bij een ongeval tussen een fietser en een vrachtwagen met dichte zijplaten (zoals bij een bus) wordt de fietser weggeduwd en komt de fietser niet onder de wielen. De Fietsersbond vindt daarom dat dichte zijafscherming zo snel mogelijk verplicht moet worden voor alle vrachtwagens.
“Slechts 8% van de vrachtwagens en opleggers gebruiken dichte zijafscherming. Terwijl vrachtwagens met dichte zijafscherming veel veiliger zijn.”
– de fietsersbond –
Gesloten zijafscherming
Volgens verschillende onderzoeken van het SWOV is een dichte plaat tussen de wielen van een vrachtwagen vanwege de vormgeving en het grotere oppervlakte dat wordt afgeschermd effectiever voor de verkeersveiligheid. De aanschafkosten van dichte zijafscherming zijn alleen een stuk hoger, waardoor bedrijven hier meestal niet voor kiezen.
Gereedschapskisten
In plaatst van open planken of dichte platen kunt u ook kiezen voor gereedschapskisten als zijdelingse afscherming. Het grote voordeel is dat je hiermee de ruimte onder het chassis optimaal benut. Let wel op dat wanneer je gereedschapskisten als zijdelingse afscherming gebruikt deze moeten voldoen aan de R73 richtlijnen. Dit goedkeuringskenmerk moet duidelijk op de kisten aanwezig zijn.
4. Wat zijn de eisen waaraan zijafscherming moet voldoen?
Om ervoor te zorgen dat zijdelingse afscherming ook echt de veiligheid van fietsers en voetgangers verhoogt heeft de overheid een aantal regels opgesteld. Deze regels zijn vastgelegd in VN/ECE Regelement nr. 73. Dit zijn de belangrijkste eisen:
- de zijdelingse afscherming mag maximaal 50 cm achter het achterste voorwiel beginnen en op 50 cm voor het voorste achterwiel eindigen
- en moet uit één of meer horizontaal gemonteerde profielen bestaan;
- de hoogte van de profielen moet ten minste 3 cm zijn;
- er mag niet meer dan 30 cm tussen de profielen van de zijdelingse afscherming zitten;
- de onderrand mag zich niet meer dan 55 cm boven de grond bevinden;
- de bovenrand mag zich niet meer dan 35 cm onder de bovenbouw bevinden of de bovenrand moet zich op 95 cm boven het wegdek bevinden.
- de zijdelingse afscherming mag maximaal 12 cm naar binnen gemonteerd worden;
- de afscherming mag in lengterichting niet meer dan 5 cm zijn onderbroken;
- de zijafscherming mag ook worden gevormd door permanent aanwezige carrosserie delen, randprofielen, wielafscherming, accubakken, lucht- of brandstof reservoirs en gereedschapskisten.
- de zijdelingse afscherming dient deugdelijk te zijn bevestigd.
Voor compleet overzicht verwijzen wij je naar de richtlijnen van de RDW:
R73 richtlijn, technische eisen voor zijdelingse afschermingen.
5. Wat zijn de voordelen van zijdelingse afscherming
Vergroot de verkeersveiligheid
Het grootste voordeel van zijdelingse afscherming bij vrachtwagens en opleggers is dat het (dodelijke) ongelukken voorkomt en hiermee de verkeersveiligheid verhoogt. Wel is het verstandig om voor dichte zijafscherming te kiezen, omdat uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dit een stuk veiliger is.
Extra opbergruimte
Wanneer je kiest voor gereedschapskisten heb je naast de voordelen van dichte afscherming nog een ander voordeel; extra opbergruimte! Gereedschapskisten zijn zeer geschikt om gereedschappen, spanbanden, palethoeken, zeilen en andere materialen in op te bergen. Je hoeft al deze spullen niet meer in de cabine op te bergen en dit bespaart je ruimte. Hiernaast heb je in een gereedschapskist alles overzichtelijk bij elkaar en kun je er onderweg eenvoudig bij.
Andere voordelen om voor dichte zijafscherming te kiezen zijn het veiligheidsimago, esthetische aspecten en reclamedoeleinden.
Meer informatie over zijafscherming?
Neem voor meer informatie over zijafscherming contact op met onze specialisten of ga direct naar onze zijafscherming producten.