Beveiliging containers moet beter

Om inklimmers en drugscriminaliteit te voorkomen

Beveiliging containers moet beter

De slotjes waarmee containers worden beveiligd en verzegeld zijn van slechte kwaliteit en eenvoudig te saboteren, zo meldt het AD  vrijdag 22 november 2019. Bedrijven in de Rotterdamse haven vinden dat een betere beveiliging van containers tegen het inklimmen van verstekelingen en drugscriminaliteit een must is.

Ferry bedrijven steken miljoenen in hun beveiliging om inklimmers tegen te gaan, terwijl de containers vaak beveiligd worden met een zegel van een paar cent. Lege containers worden zelfs helemaal niet verzegeld. Criminelen weten dit en maken er misbruik van.

Hoe werkt container verzegeling?

Een containerslotje met zegel wordt om de stangen van de container geplaatst en moet ervoor zorgen dat de deuren van de container tijdens het transport dicht blijven. Op het zegel staat een uniek nummer. Bij aankomst van de container op bestemming moet dit nummer hetzelfde zijn. Zo weten bedrijven dat hun lading tijdens het transport veilig is geweest en er niemand in de container is geweest. Maar in de praktijk blijkt container verzegeling makkelijk te manipuleren. Zo lukt het migranten regelmatig om in een container te klimmen en via de Rotterdamse haven naar Engeland te reizen of criminelen drugs in de container te stoppen.

Waarom zijn container slotjes niet veilig genoeg?

De wettelijke eisen voor het beveiligen van containers zijn minimaal, waardoor er vaak voor een containerzegel van een paar cent wordt gekozen. Soms is het zegel niet meer dan een plastic stripje; daar houd je mensensmokkelaars en criminelen echt niet mee tegen.

Om in een container te klimmen, moet de verzegeling worden verbroken. Maar met een goedkoop container slotje kan eenvoudig gesjoemeld worden. De controleslotjes worden zo bewerkt alsof het lijkt dat ze niet verbroken zijn geweest. Zegel er af, tas met drugs of verstekelingen in de container, zegel er weer op en niemand heeft iets door.

In onderstaande filmpje zie je een aantal manieren om container verzegeling slotjes te saboteren:

Hoe kun je containers wel goed beveiligen?

Brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN) erkent het probleem en adviseert haar leden voor de beste beveiliging te gaan, maar wil het niet verplichten. Hiernaast is het belangrijk dat de verzegeling slotjes altijd op de juiste manier worden aangebracht. Wanneer een containerzegel op zijn kop wordt aangebracht, kan deze met vloeistof eenvoudig geopend worden.

Internationaal komen er strengere richtlijnen om containers beter te beveiligen, maar wanneer deze officieel van kracht gaan is nog onduidelijk. Hier wil je als transportbedrijf natuurlijk niet op wachten, want je beveiligt je container niet voor de wet maar om inbraak en ellende te voorkomen.

Er zijn genoeg veilige oplossingen beschikbaar om verstekelingen en criminelen uit je container te houden. Te denken valt aan een mechanisch containerslot, een elektronisch containerslot of een lading monitoring systeem, zoals de e-containerguard. Met dit mobiele apparaat kun je real time je transport monitoren en tijdig ingrijpen als er onderweg iets gebeurt.

Meer informatie over het beveiligen van een container?

Onder het merk SBS Security & Monitoring Solutions leveren wij verschillende (maatwerk) oplossingen om je container optimaal te beveiligen en te monitoren. Bekijk voor meer informatie onze containerbeveiliging pagina of neem contact op met onze beveiligingsspecialisten voor een passend advies: +31 (0)88 130 67 80

1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier