De aanhouder wint?

Het is 2001. Rob van de Moosdijk is ooggetuige van een ongeval waarbij een scholier om het leven komt. De vrachtwagenchauffeur ziet Wouter van 10 in zijn dode hoek over het hoofd. Hij is vastbesloten een oplossing te vinden om de verkeersveiligheid rondom de dode hoek te vergroten. Er is veel geld nodig voor de ontwikkeling maar het lukt Rob om Lisa2Alert (Lisa staat voor Life Saver) op de markt te brengen.

Lisa2Alert dode hoek assistent

Lisa2Alert is een waarschuwingssysteem voor chauffeurs, fietsers en voetgangers. Met knipperlichten en een geluidssignaal waarschuwt het systeem als een vrachtwagen onder een bepaalde snelheid rechts afslaat.

Rob was tot op dat moment nog niet op de hoogte van het moeras aan regelgeving en de bureaucratie waarin hij terecht zou komen. Verrassend genoeg werd zijn uitvinding niet met gejuich, maar met weerstand ontvangen. Tot op de dag van vandaag is het alarmsysteem nog niet verplicht gesteld, dit terwijl het bedrijfsleven en meerdere overheden (o.a. Gemeente Amsterdam) het systeem al jaren op hun voertuigen plaatsen.

In 2007 onderzocht het ministerie van Verkeer en Waterstaat dodehoeksystemen; Lisa2Alert bleek het meest effectief. Ook de TU Delft was positief. Fietsers blijken vaker en sneller op vrachtwagens te reageren die zijn uitgerust met Lisa2Alert. Tevens leidt het systeem tot een schadereductie tot 85 % omdat chauffeurs alerter zijn. Desondanks is het systeem nog steeds niet verplicht gesteld.

Ik herinner mij nog dat we met Rob in gesprek waren en dat hij op zoek was naar een partner om samen mee op te trekken in de strijd tegen dode hoek ongevallen. Rob kon de werking van zijn uitvinding aantonen met onafhankelijk onderzoeken. Hoe simpel het principe van de Lisa2Alert ook was, het werkt. De chauffeur is alerter, de kwetsbare weggebruiker blijkt de waarschuwing van de knipperlichten in combinatie met een geluidssignaal te begrijpen.

“Hoe moeilijk kan het zijn”

Dat is wat ik destijds dacht: “We klappen er een marketingcampagne tegenaan en gaan deze geweldige oplossing verkopen. Als wij aan de wereld laten zien dat de kans op tragische ongevallen op eenvoudige wijze kan worden verkleind draait de overheid vanzelf wel bij.”

Lisa2Alert als standaard uitrusting

Nu, bijna 17 jaar verder weet ik wel beter. Slechts een handjevol bedrijven (ironisch genoeg vaak (semi-) overheid) heeft de Lisa2Alert als standaard in hun voertuigspecificatie opgenomen. Hoewel in de praktijk nooit voorgekomen, zijn zij bang hiermee een boete te riskeren omdat een geluidssignaal nu eenmaal niet zou zijn toegestaan. Is er een alternatief? Nee, alle bestaande hulpmiddelen richten zich enkel op de chauffeur, terwijl hij het dode hoek probleem niet alleen kan oplossen. Lisa2Alert waarschuwt ook kwetsbare medeweggebruikers, zoals fietsers en voetgangers.

Better safe than sorry

Samen met Rob ben ik vol goede moed wel eens naar vergaderingen geweest om te lobbyen. Door de hoeveelheid weerstand zakte de moed mij in de schoenen. Onbegrijpelijk, het systeem is aantoonbaar effectief. We besloten ons dan maar te richten op die bedrijven die “better safe than sorry” wilden zeggen tegen hun chauffeurs en tegen de kwetsbare weggebruiker.

Is het niet vreemd dat de eigenaar van een voertuig met Lisa2Alert bekeurd zou moeten worden bij een verkeerscontrole? Gelukkig weten de handhavers inmiddels wel beter en gedogen zij het waarschuwingssysteem.

De aanhouder wint: onderzoek naar Lisa2Alert

Wat fijn dat Rob de laatste tijd het gelijk aan zijn kant krijgt. De Tweede Kamer heeft op 13 november jongstleden met grote meerderheid een motie aangenomen om nogmaals goed naar de positieve effecten en bijdrage van het Lisa2Alert systeem te gaan kijken. Het lijkt erop dat diezelfde overheid, fietsersbond, SWOV enz. initiatieven zoals de Lisa2Alert eindelijk gaan omarmen. Krijgt Rob meer als 17 jaar later toch nog “het goede gevoel en erkenning” dat mede dankzij zijn uitvinding fietsers en voetgangers veilig op school komen en er al tientallen slachtoffers voorkomen zijn?

Goed gedaan Rob! De aanhouder wint!

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier