Welke soorten containersloten zijn er?

En welk containerslot kies je?

Containersloten

Containers worden vaak onbeheerd op een buitenterrein gezet. Hier wil je natuurlijk voorkomen dat iemand anders jouw (zee)container opent. Ook tijdens het (intermodaal) transport wil je dat de deuren van je container gesloten blijven en de lading veilig op de bestemming aankomt. Dit kan door je container van een containerslot te voorzien. Want de standaard containerverzegeling is voor criminelen eenvoudig te openen of te manipuleren. Een containerslot zorgt ervoor dat onbevoegden geen toegang tot de (zee)container krijgen. Zo voorkom je fraude, schade, inbraak en diefstal. Maar welke containersloten zijn er allemaal? En voor welk containerslot kies je? Wij zetten de mogelijkheden voor je op een rijtje. Kom je er niet uit? Neem contact op met onze voertuigbeveiliging specialisten. Zij helpen je graag met een passend advies.

Containerverzegeling

Binnen de EU zijn de eisen voor het verzegelen van je container minimaal, maar wanneer je containers buiten de EU vervoert zijn er strengere eisen waar je rekening mee moet houden. Diverse douane instanties, waaronder C-TPAT (Verenigde Staten) en ISPS (International Ship and Port facility Security) verplichten het gebruik van een ISO 17712:2013 gecertificeerde containerzegel. Gecertificeerde containerverzegeling heb je in verschillende varianten, zoals bolt seals en cable seals.

containerverzegeling-bolt-seal

Ondanks deze ISO 17712:2013 certificering, wordt er toch nog vaak voor een verzegeling van een paar cent gekozen. Deze goedkope containerzegels zijn voor criminelen eenvoudig te manipuleren. Wij schreven hier al eens artikel over: beveiliging containers moet beter. Wanneer je een container echt tegen inbraak wilt beveiligen, raden wij je aan voor een containerslot kiezen. Hierbij moet je wel rekening houden, dat een container slot er bij de douane af moet of open moet kunnen.

Zegelbeschermer containerslot

Wanneer je de standaard containerverzegeling wilt beschermen, kun je gebruik maken van een zegelbeschermer slot. Een zegelbeschermer is een vierkant stalen slot wat je over de verzegeling heen plaatst. Hiermee maak je het onmogelijk om bij de verzegeling van de container te komen, waardoor manipulatie van de verzegeling wordt voorkomen. Hiernaast beveiligt een zegelbeschermer container slot ook nog eens je deuren tegen het onbevoegd openen.

SBS-SP-4-zegelbeschermer

Los container hangslot

Om de deuren van een container extra te beveiligen wordt er ook wel gebruik gemaakt van een los hangslot. Dit hangslot wordt dan door de opening van de containervergrendeling gehaald. Dit is natuurlijk niet de veiligste manier om een container te beveiligen. Als je hier toch voor kiest, gebruik dan in ieder geval een gecertificeerd hangslot, zoals het Abloy Protec2 PL358T hangslot. Dit hang containerslot biedt een maximale weerstand tegen zagen, boren, snijden doorslijpen van het slot.

Container-hangslot-Abloy-PL358T

Mechanisch containerslot

Wanneer je je container tegen inbraak,  ladingdiefstal en inklimmers wilt beschermen, is het verstandig om de deuren van je container van een mechanisch containerslot te voorzien. Met een goed container slot blijven de deuren van je container tijdens opslag gesloten voor onbevoegden. En tijdens het transport zorgt een containerslot ervoor dat je lading in goede conditie op de plaats van bestemming aan komt. Een containerslot schrikt criminelen ook af. Snelheid is voor criminelen van groot belang. Als ze zien dat een container goed beveiligd is, gaan ze op zoek naar een container die minder goed beveiligd is. Mechanische containersloten heb je in verschillende klassen.

Basis containerslot

Een demontabel basis containerslot plaats je eenvoudig over de sluitstangen van de container heen en sluit je af met een hang- of blokslot. Dit soort sloten zijn meestal verstelbaar, zodat het op de meest gangbare containers gebruikt kan worden. Je hebt deze basis container sloten ook in een extra sterke RVS uitvoering. Deze zijn lastiger om door te slijpen. Een voorbeeld van deze sloten zijn de SBS TRE en TRP containersloten.

Container slot rvs

Kiwa SCM gecertificeerd containerslot

Wanneer je waardevolle goederen met een container vervoert, wil je er zeker van zijn dat dit veilig gebeurt. Het is dan ook verstandig je containerdeuren van extra zware containersloten te voorzien. Met een Kiwa SCM containerslot weet je zeker dat je container optimaal tegen inbraak is beveiligd. Containersloten voorzien van SCM-keurmerk zijn namelijk uitvoerig op sterkte getest. Ze zijn vaak voorzien van extra sterke gietijzeren beugel en een hoogwaardig hangslot.

SCM containerslot

Een voorbeeld van zo’n SCM gecertificeerd slot is het SBS Cobra containerslot. Bij bepaalde transportverzekeringen is een SCM gecertificeerd container slot zelfs verplicht. Wanneer er dan bij inbraak geen slot met een keurmerk is gebruikt, keert de verzekering geen vergoeding uit. Lees meer over Kiwa SCM goedgekeurde sloten.

Elektronisch containerslot

Een elektronisch containerslot biedt uitkomst wanneer je meer wilt dan je container tegen inbraak beveiligen. Met een elektronische containerslot, bepaal je zelf wanneer, waar en door wie het container slot opengemaakt wordt. Ook kun je hiermee aantonen dat de deuren van de container dicht zijn gebleven. Met behulp van geofencing is het zelfs mogelijk het slot alleen op ingestelde locaties te openen, zoals bijvoorbeeld bij de douane.

Containerslot-elektronisch

Voorbeelden van elektronische containersloten zijn het SBS BDI containerslot of het SBS e-containerslot. Het BDI container slot wordt vast aan de binnenkant van de container gemonteerd en is voornamelijk interessant voor shippers-owned containers. Het e-containerslot is flexibel. Je plaatst het eenvoudig aan de buitenkant van de container over de stangen heen en verwijdert het slot als je deze niet meer nodig hebt.

Container monitoring

Bij het vervoeren van kwetsbare lading in een container, raden we aan je lading real time te monitoren. Dat kan met de SBS E-containerguard tracking unit. Deze plaats je eenvoudig over de stangen van je container heen. Hiermee bewaak je tegelijkertijd de integriteit van je containerdeuren. Het is ook mogelijk een elektronische trailerslot aan een online monitoring portal te koppelen. Met behulp van temperatuur-, licht-, en bewegingssensoren krijg je real-time zicht op de lading in je container en word je geïnformeerd als er onderweg iets gebeurt.

Meer informatie over containersloten? Wij helpen je graag!

Onder het merk SBS Security & Monitoring Solutions leveren wij verschillende (maatwerk) oplossingen om je container optimaal tegen inbraak te beveiligen en te monitoren. Neem voor meer informatie over de verschillende soorten containersloten contact op met onze voertuig beveiligingsspecialisten. Zij helpen je graag met een passend advies.

Dirk Straatman

Dirk Straatman

Specialist voertuigbeveiliging
Frits Hofma

Frits Hofma

Specialist voertuigbeveiliging


    UP
    Heb je een vraag?
    Bel 023 – 554 67 66
    App +31 (0) 6 135 582 70
    of ga naar contactformulier