75 jaar Imbema

Europese transportcontroles voor een grotere verkeersveiligheid

Deze week organiseert het European Traffic Police Network (TISPOL) de Europese inspectieweek. Van 18 t/m 24 februari voert de politie in heel Europa vrachtverkeerscontroles uit. De nadruk van de controles ligt op de rij- en rusttijden, de technische staat van de vrachtwagens en ladingzekering.

RIJ- EN RUSTTIJDEN

De fysieke gesteldheid  van de chauffeur staat in deze inspectieweek centraal. Het uitgangspunt is dat alleen degenen die fit en goed uitgerust zijn, veilig aan het wegverkeer kunnen deelnemen. Een goede controle van de verplichte rij-en rusttijden is hierbij dus heel belangrijk.

CONTROLE LADINGZEKERING

Tijdens deze week wordt er ook gecontroleerd of de lading op de juiste manier is vastgezet. Het doel hiervan is de ongelukken op de weg te verminderen. Zoals je wellicht weet, zijn de eisen voor het vastzetten van lading in elk land verschillend. Daarom heeft de eu een handleiding geschreven waarvan een handige checklist ladingzekering beschikbaar is. Deze checklist bevat de basisregels voor het zekeren van lading.

OVERIGE TRANSPORTCONTROLES

Naast bovengenoemde overtredingen, worden vrachtwagenchauffeurs ook gecontroleerd op het niet dragen van een veiligheidsgordel of het gebruik van een mobiele telefoon. Volgens een onderzoek van de ANWB, Veilig Verkeer Nederland en Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) speelt telefoongebruik tijdens het rijden een grote rol bij veel ongelukken.

Met name appende vrachtwagenchauffeurs staan bij de politie hoog op de agenda. Vanwege de hoogte van de cabines is het lastig om dit te controleren. Regelmatig zet de politie dan ook touringcars in om in de cabine te kijken.

Wegtransport controles - ladingzekering - rijtijden - appen
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier