Ga je 20 maart ook ‘Bewust Veilig’ de weg op?

Woensdag 20 maart 2019 is het ‘Bewust Veilig’ dag.  Op deze dag staan bouw-, onderhouds-, infra- en installatiebedrijven stil bij de veiligheid op de werkvloer. Met als doel dat iedereen aan het eind van de werkdag weer gezond en veilig thuiskomt en aan het eind van zijn loopbaan gezond met pensioen gaat. Tijdens de Bewust Veilig dag wordt er voornamelijk aandacht besteed aan veiligheid op de bouwplaatsen. Maar het veilig vervoeren van bouwmaterialen en apparatuur is net zo belangrijk. Ook hier gaat er regelmatig wat mis.

Bewust veilig werken in de bouw

In de bouw en installatiesector worden materialen en gereedschappen vaak door de werknemers zelf in een bestelwagen mee naar de werkplaats genomen. Wanneer je deze materialen niet goed vastzet kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. De materialen kunnen gaan schuiven of door de bestelwagen vliegen en hiermee het voertuig beschadigen of nog erger, een ongeluk veroorzaken. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Zorg er dus altijd voor dat je materialen goed zijn vastgezet en niet kunnen gaan schuiven. Hiernaast is goede verlichting ook een belangrijk punt om veilig te kunnen werken.

Bewust veilig de weg op - bestelwagen

Tips voor het veilig vervoeren van materialen en gereedschappen

Ladingzekering

 • Zet materialen en gereedschappen goed en veilig in je bedrijfswagen vast. Met behulp van een Airline ankerrail kun je op elke gewenste plaats in je bestelwagen ladingstangen vastzetten of spanbanden met een airline fitting bevestigen.
 • Zorg dat je op de hoogte bent van de ladingzekering regels. Hiervoor is een handige checklist lading zekeren beschikbaar.
 • Wanneer je voorwerpen op het dak van je bestelwagen meeneemt zorg dan altijd voor gekwalificeerde imperialen of dakdragers en zet de voorwerpen goed vast. Een ladderrol helpt je eenvoudig en ergonomisch ladders, planken en andere lange objecten te laden en lossen.
 • Houdt er bij het vervoeren van voorwerpen op je dak rekening mee dat het zwaartepunt van je bestelwagen verandert.
 • Lading mag in verband met de veiligheid niet meer dan 20 cm buiten de bestelwagen uitsteken. De totale breedte van de bestelauto inclusief lading mag niet groter zijn dan 2,55 m en op onverharde wegen 2,20 m.

Vervoer gevaarlijke stoffen

 • Zorg dat de laadruimte van je bestelwagen luchtdicht gescheiden is van de cabine.
 • Zorg dat je bij het vervoeren van gevaarlijke stoffen met een bestelwagen op de hoogte bent van de voorschriften volgens de VLG (reglement voor het Vervoer over Land van Gevaarlijke stoffen).
 • Wanneer je beperkte hoeveelheden gevaarlijke stoffen in je bestelwagen meeneemt geldt de zogenoemde 1000 punten regeling. Hierbij moet je bij bepaalde gassen voor voldoende ventilatie in je bestelwagen zorgen. Dat kan door een dakventilator te monteren.

Verlichting

 • Als je je bestelwagen ook als mobiele werkplaats gebruikt of ‘s nachts werkt is goed licht geen overbodige luxe. De standaard laadruimte verlichting is  eenvoudig te vervangen door ledverlichting.
 • Met een extra werklamp op je bestelwagen kun je ook op locatie zoals een bouwplaats efficiënter en veiliger in het donker werken.
 • Vul dit waar nodig aan met flitslampen op het dak of in de gril om de zichtbaarheid naar anderen te vergroten.

Overige tips

 • Controleer voordat je vertrekt altijd of je zicht goed is en je spiegels goed staan afgesteld.
 • Wanneer je regelmatig in en uit je bestelwagen stapt is het wel zo veilig een opstapsysteem te monteren. Hiermee verlaag je de staphoogte en vergroot je de veiligheid.
1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier