Lading zekeren

Een veilig transport met de juiste ladingzekering

Lading zekeren betekent het op de juiste wijze vastzetten van lading, zodat het niet gaat schuiven of van het voertuig valt. Een goede ladingzekering is dus essentieel voor een veilig transport. Verkeerd gezekerde lading kan niet alleen het voertuig of de lading beschadigen, het kan ook gevaarlijk zijn voor jezelf en andere weggebruikers. Het belang van lading zekeren wordt in Nederland nog onderschat. Terwijl er elk jaar toch meer dan 1500 ongelukken met vrachtverkeer door verkeerde ladingzekering plaatsvinden. 

Na een remactie bij 50 km per uur, schiet een vracht van 10 kilo met een kracht van 120 kilo naar voren. Levensgevaarlijk! Het is dus belangrijk om je lading op de juiste manier vast te zetten. Helaas gebeurd dit in de praktijk te weinig. Nog steeds is 70% van alle ladingen onjuist gezekerd. Dit komt meestal doordat er niet genoeg kennis van zaken is. Een gespecialiseerde training ladingzekering kan uitkomst bieden. Ook is het belangrijk om altijd gecertificeerde ladingzekering producten, zoals spanbanden, sjorogen, antislipmatten en ladingstangen te gebruiken.

Neem voor meer informatie contact op met onze ladingzekering specialist Niels Bouwmeester of bekijk onze ladingzekering producten.

Hulp nodig? Neem contact met ons op.

quotes

“70% van de lading op de weg is niet goed gezekerd. Het gaat dan meestal om verkeerd gebruik van spanbanden of overbelasting van sjorogen. Meer aandacht voor betere ladingzekering en veiligheid is dan ook noodzakelijk.”

Niels Bouwmeester – specialist ladingzekering

Ladingzekering producten

Checklist ladingzekering

Ongeveer 25% van de ongelukken met vrachtverkeer komt door verkeerde ladingzekering. Het is dus belangrijk om je lading op de juiste manier te zekeren. Het probleem voor internationale transportbedrijven is dat de ladingzekering wetgeving in elk land verschillend is. Om tot meer uniforme voorschriften te komen heeft de EU een handleiding voor het veilig zekeren van lading op wegvoertuigen geschreven*. Deze handleiding heeft alleen geen wettelijk karakter. Landen mogen strengere regels eisen dan in de Europese handleiding is beschreven. Duitsland is hier een goed voorbeeld van.

Wanneer je aan de voorschriften voldoet, betekent dus niet dat je zonder problemen door heel Europa kan rijden. Omdat de handleiding behoorlijk uitgebreid is hebben wij een handige checklist ladingzekering gemaakt. De checklist is zeker niet allesomvattend, maar bevat wel de basisregels waar je bij het vastzetten van lading rekening mee moet houden. Wil je weten hoe het echt zit? Volg dan een cursus ladingzekering.

Gevolgen slechte ladingzekering


Ongelukken

Een kwart van alle ongelukken met vrachtwagens komt door verkeerde ladingzekering. Met alle gevolgen van dien.


Lange files

Een afgevallen lading zorgt voor lange files, een vertraagde levering, ergernis bij de weggebruikers én de klant.


Materiële schade

Schade aan de lading, het voertuig of zelfs een total-loss verklaring en bergingswerkzaamheden.


Slecht imago

Negatieve publiciteit en ontevreden klanten: een afgevallen lading is wel het laatste wat je wilt voor je bedrijfsimago.


Hoge verzekering

Schade aan het voertuig zorgt ervoor dat de verzekering een hogere premie oplegt of het eigen risico verhoogt.


Kans op boete

De boete voor het niet of verkeerd zekeren van lading op het voertuig kan oplopen tot € 2200,-.

Testimonial

Jos Otten

Jos Otten

MCB

“Wanneer de lading op onze vrachtwagen gaat schuiven, kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Ook de wet- en regelgeving rond ladingzekering wordt steeds strenger. Daarom zijn al onze nieuwe opleggers ingericht met het Multisave ladingzekering systeem. Hiermee kunnen we de lading op de juiste manier zekeren en zijn er minder spanbanden nodig.