Hoe bereken je het aantal benodigde spanbanden?

Rekenhulp voor neerbinden en diagonaalsjorren

Spanbanden

Spanbanden gebruik je om je lading goed vast te zetten, zodat deze tijdens het transport niet gaat schuiven. Bij een goede ladingzekering heb je meerdere spanbanden nodig. Maar hoe bereken je nu hoeveel spanbanden je nodig hebt? Wij hebben hiervoor een gratis rekenhulp beschikbaar.

Manieren van zekeren met spanbanden

Om te berekenen hoeveel spanbanden je nodig hebt, moet je eerst bepalen welke manier van zekeren je gaat gebruiken. Er zijn meerdere manieren om je lading met spanbanden te zekeren. De twee meest gebruikte manieren zijn neerbinden en diagonaalsjorren. Let hierbij wel op dat je altijd gecertificeerde spanbanden volgens EU norm 12195/2 gebruikt. Ook heb je het gewicht van de lading en de wrijvingscoëfficiënt nodig. Zonder het gewicht en de wrijvingscoëfficiënt kun je geen berekening maken.

1. Neerbinden

Voor een vrijstaande lading in het wegtransport heb je minstens twee spanbanden nodig. De spanbanden worden op de laadvloer van het ene sjorpunt, over de lading heen, naar het andere sjorpunt gespannen. Je maakt hierbij dus gebruik van de neerwaartse kracht. Voor de berekening van het aantal benodigde spanbanden heb je een aantal gegevens nodig, zoals de verticale hoek, wrijvingscoëfficiënt en de spankracht.

Verticale hoek

Zo moet je eerst de verticale hoek bepalen. Deze moet minstens 25 graden zijn. Het beste resultaat bereik je met een hoek van 90 graden.

Wrijvingscoëfficiënt

De wrijvingscoëfficiënt is afhankelijk van de combinatie van gebruikte materialen en condities. Een bevuilde laadvloer moet worden vermeden. De wrijvingscoëfficiënt van 0,6 is alleen te bereiken met gecertificeerde antislipmatten.

Spankracht

De spankracht (STF) is de spanning die de ratel op de spanband kan toepassen. Deze waarde staat altijd op het label van de spanband vermeld.

2. Diagonaalsjorren

Bij diagonaalsjorren wordt de lading op zijn plaats gehouden door vier spanbanden in voorwaartse, achterwaartse en zijwaartse richtingen. Je maakt hierbij gebruik van vaste sjorpunten op de lading en de laadvloer. Belangrijk hierbij is de juiste spancapaciteit van de spanbanden te berekenen. Hierbij heb je een aantal gegevens nodig.

Verticale en horizontale hoek

Bepaal eerst de verticale hoek, deze moet tussen de 20 en 65 graden liggen. Bepaal daarna de horizontale hoek, deze moet tussen 6 en 55 graden liggen.

Wrijvingscoëfficiënt

De wrijvingscoëfficiënt is afhankelijk van de combinatie van gebruikte materialen en condities. Een bevuilde laadvloer moet worden vermeden. De wrijvingscoëfficiënt van 0,6 is alleen te bereiken met gecertificeerde antislipmatten.

Rekenhulp ladingzekering

Met behulp van bovenstaande gegevens en formules kun je het aantal benodigde spanbanden en de juiste spancapaciteit berekenen. Nog eenvoudiger is onze draaischijf met rekenhulp te gebruiken, waarmee je de benodigde ladingzekering informatie af leest.

De rekenhulp bestaat uit twee draaibare schijven. Met de ene kant bereken je eenvoudig de spancapaciteit voor diagonaalsjorren en met de andere kant bereken je snel het aantal benodigde spanbanden voor neerbinden. Een ideaal hulpmiddel bij het zekeren van lading!

Vraag de spanbanden rekenschijf
GRATIS aan

Bereken eenvoudig het aantal benodigde spanbanden bij neerbinden of de spancapaciteit bij diagonaalsjorren.

Hulp nodig of meer informatie over ladingzekering?

Niels Bouwmeester

Niels Bouwmeester

Kom je er niet uit en heb je hulp nodig bij het berekenen van het aantal benodigde spanbanden? Neem dan contact op met onze ladingzekering specialist Niels Bouwmeester via 06 53 32 95 23. Hij helpt je graag verder.

Zie voor meer informatie ook onze ladingzekering pagina. Je kunt natuurlijk ook altijd ons contactformulier invullen. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met jou op.

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier