Hoe gaan inklimmers te werk?

Als gevolg van Covid19 voorspelt het Europees Centrum voor migrantensmokkel (EMSC) van Europol een sterke toename van migranten. Veel van deze migranten zullen in een laadruimte van een trailer het Verenigd Koninkrijk proberen te bereiken. Maar hoe gaan deze zogenoemde ‘inklimmers te werk? Kennis van de werkwijze kan het inklimmers probleem helpen te verminderen.

De individuele inklimmers

Individuele ‘inklimmers’ proberen zelfstandig illegaal de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk te maken. Vaak plannen ze hun reis op basis van informatie van vrienden en kennissen. Ze boeken een goedkope vlucht naar Amsterdam. Deze reis is (vooral voor Albanezen) makkelijk want zij mogen drie maanden visumvrij door Europa reizen. Via google maps zoeken ze uit hoe ze bij de Rotterdamse haven komen. Het moeilijkste is om op het rangeerterrein van Hoek van Holland te komen. Als ze over de hekken klimmen worden ze aangehouden. Veel migranten verblijven in oude bunkers tot ze een gaatje in het hek of een andere sluiproute hebben gevonden. Soms springen ze de Nieuwe Waterweg in om zwemmend de hekken en het schrikdraad te omzeilen.

Op het terrein bij Hoek van Holland snijden ze het zeil van een vrachtwagen open en klimmen ze in een laadruimte. Aan de binnenkant plakken ze de snee weer dicht. Soms gaan ze via het dak van de vrachtwagen. Deze groep criminelen heeft een grote kans om opgepakt te worden. Alhoewel ze zeggen de reis zelfstandig gepland te hebben, zit hier ook vaak een mensensmokkel netwerk achter.

Georganiseerde mensensmokkelaars

Het georganiseerde mensensmokkel netwerk bestaat vaak uit Albanese maffia. De Albanese maffia is inventief. Ze vinden steeds weer nieuwe plekken of manieren om migranten te smokkelen, zoals via vrachtwagens, rubberboten, zeiljachten of kleine vliegtuigjes. Ze opereren als professionele bedrijven en laten weinig sporen achter. Voor duizenden euro’s kun je in een koelcontainer of een afgesloten laadruimte mee naar Engeland. Vanuit verzamelplekken worden migranten ‘s-nachts door mensensmokkelaars opgepikt om ze buiten het zicht van de camera’s naar een parkeerterrein langs de snelweg te vervoeren. Hier worden ze in de laadruimte van een vrachtwagen op transport naar het Verenigd Koninkrijk gezet. Door de goede isolatie is het moeilijk om inklimmers in koelcontainers te vinden. Migratiehonden zijn zeer effectief als middel voor het controleren van vrachtwagens op inklimmers en worden ook ingezet bij controles van koelcontainers.

Meer informatie?

Dit artikel is onderdeel van de inklimmers whitepaper, welke wij samen met TLN hebben geschreven. Wil je meer informatie over de inklimmers problematiek en hoe je inklimmers in je vrachtwagen of trailer kunt voorkomen? Download dan de complete ‘inklimmers’ whitepaper. Natuurlijk kun je ook contact opnemen met onze specialisten. Zij helpen je graag verder.

Bronnen: TLN / BDU, NOS, AD, TROUW, EenVandaag, Koninklijke Marechaussee.

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier