Hoe kies je de juiste oprijbaan?

Oprijbanen gebruik je om een hoogteverschil te overbruggen, wanneer een rollend voertuig op of in een ander voertuig geladen moet worden. Bij het kiezen van de juiste oprijbaan, dien je rekening te houden met een aantal factoren. Doe je dit niet dan kan de veiligheid in gevaar komen.

Risico’s bij verkeerd gebruik van oprijbanen

Wanneer je een oprijbaan op een verkeerde manier gebruikt, kan dat gevaarlijke situaties opleveren met persoonlijke en materiële schade als gevolg. Hierbij moet je denken aan het breken van de oprijbanen, het afglijden van het te laden voertuig, het losschieten van de oprijbanen, het vastlopen van het te laden voertuig etc. Dit wil je natuurlijk voorkomen!

Tips bij de aanschaf van een oprijbaan

Wanneer je een oprijbaan wilt aanschaffen laat je dan altijd adviseren door een kundig bedrijf. Laat een specialist bij je langskomen om het voertuig, de laadhoogte, type te laden voertuig en gewichtsverdeling te bekijken. Een goede leidraad hierbij is:

Laadhoogte en lengte

Met behulp van de laadhoogte en de bodemvrijheid bepaal je de lengte van de oprijbanen.
De laadhoogte x 3,5 is geschikt als oprijhoek voor voertuigen met veel bodemvrijheid en een goed klimvermogen zoals rupsvoertuigen, tractoren en terreinvoertuigen. Voertuigen met weinig klimvermogen en/of weinig bodemvrijheid hebben 5 tot 6 maal de laadhoogte nodig. Dergelijke lange banen gebruikt u voor personenauto’s, vorkheftrucks en hoogwerkers.

Voorbeeld:
Bij een vrachtwagen met een laadhoogte van 800 mm en een te laden rupskraan heb je oprijbanen van 2800 mm of langer nodig.

Draagkrachten

Uiteraard is de gewenste draagkracht ook belangrijk. Hierbij zegt het gewicht van het te laden voertuig niet altijd alles. Belangrijke vragen hierbij zijn:
Hoe is de gewichtsverdeling? (een vorkheftruck heeft een contragewicht op de achterkant).
Hoe lang zijn de banen en wat is de as afstand of de lengte van de rupsen?
Is er sprake van een puntbelasting?

Loopvlak

Aan de hand van het type band of wiel bepaal je het loopvlak van de oprijbaan. De juiste keuze van het loopvlak zorgt voor voldoende grip tijdens het op- en afrijden. Wanneer er een verkeerde baan wordt gekozen zal het voertuig, bijvoorbeeld bij veel modder aan de rupsen of bij stalen rupsen, van het loopvlak glijden.

Ander belangrijke punten bij aanschaf van een oprijbaan

Hoe kun je de oprijbanen aan het voertuig zekeren zodat ze niet losschieten tijdens het laden? Wanneer gebruik je scharnierende en opvouwbare opijbanen? En kies je voor een veersysteem of voor hydrauliek?

En zo zijn er nog meer vragen wanneer je een oprijbaan wilt aanschaffen….. Kortom te veel om zelf bij stil te staan en dat brengt ons weer bij stap 1. Schakel een specialist in, om zo lang en veilig mogelijk plezier te hebben van je oprijbanen!

Meer informatie over oprijbanen?

Wij hebben jaren ervaring in het leveren van aluminium oprijbanen en oprijkleppen. Bekijk voor meer informatie de oprijbanen en oprijplaten in onze productcatalogus of neem contact op met onze specialisten. Samen komen wij graag tot een passende oplossing voor jouw toepassing.

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier