Hoe maak je de Code of Practice eenvoudiger?

Om inklimmers te voorkomen heeft The UK Border Force een zogeheten Code of Practice opgesteld, waaronder een vehicle checklist met eisen voor chauffeurs die naar het Verenigd Koninkrijk rijden.  Als transporteur is het cruciaal je chauffeurs te informeren over het belang om de Code of Practice op de juiste wijze toe te passen. Helaas gebeurt dit in de praktijk onvoldoende. Het heeft grote gevolgen wanneer je de Code of Practice niet naleeft.

De “vehicle checklist” dient na iedere stop door de chauffeur ingevuld te worden. Het achteraf invullen wordt door de UK Border Force niet geaccepteerd. Wanneer de UK Border Force een inklimmer in de vrachtwagen aantreft en de “vehicle checklist is niet ingevuld, dan krijgen zowel de chauffeur als de werkgever een boete van maximaal 2000 GBP per aangetroffen verstekeling.

Code of practice en aanvraag tot accreditatie

Het is dus cruciaal om de Code of Practice voorschriften en beveiligingsmaatregelen te implementeren in de bedrijfsprocedures. Transportondernemers die de Code of Practice volledig hebben geïmplementeerd kunnen bij de UK Border Agency een aanvraag tot accreditatie indienen. Alle procedures moeten zijn gedocumenteerd en dit moet ook kunnen worden aangetoond. Dit kun je bijvoorbeeld doen door de Code of Practice op te nemen in het chauffeurs handboek en/of door ze te bespreken tijdens het werkoverleg en dit met notulen vast te leggen.

Accreditatie wil echter niet zeggen dat er geen boetes meer worden opgelegd. Als transporteur krijg je geen boete, maar de chauffeur valt niet onder het bereik van het accreditatiesysteem. Dit betekent dat boetes wel opgelegd kunnen worden aan de chauffeur. TLN benadrukt dat accreditatie altijd in combinatie met naleving van de Code of Practice moet plaatsvinden. Het is dus geen vervanging van de Code of Practice. Indien je aan de voorwaarden voldoet, dan kun je de aanvraag tot accreditatie indienen bij de UK Border Agency.

De documenten van de Code of Practice zijn op de site van TLN in het Nederlands beschikbaar.

Automatische registratie van de vehicle checklist

Het met de hand invullen en bijhouden van de vehicle checklist vergt nogal wat tijd en discipline van de chauffeur. In de praktijk gaat het dan ook vaak fout, met alle gevolgen van dien. De chauffeur wordt als verdachte gezien en de chauffeur en transporteur krijgen een boete. Met de huidige technologische ontwikkelingen kun je het checken van het voertuig en de beveiliging een stuk eenvoudiger en veiliger maken.

Elektronisch slot

Wanneer je als transporteur extra zekerheid wilt of het voor de chauffeur makkelijk wilt maken is het handig om voor een elektronisch slot te kiezen. De logistieke planning kan dan zelf bepalen wie wanneer welke sloten mag openen. Zo’n slot registreert wanneer en door wie het wordt opengemaakt en waar het tilt-koord mee verbonden is, zodat je achteraf kunt aflezen wanneer het slot open is geweest. Een voorbeeld van zo’n slot is de SBS BDI.

Geavanceerd telematica slot

Voor transportbedrijven die lading met hoge waarde of kwetsbare lading vervoeren en daarom real-time op de hoogte willen blijven van de status van de lading zijn er telematica slotoplossingen beschikbaar. Voor een trailer kan dit een slot zijn met extra (infrarood) sensoren en alarmen aan de binnenkant, zoals de SBS INLOCK. Voor een container kan dit een SBS e-containerguard zijn met trackers bij de lading. Hiermee kun je achteraf bewijzen dat er niemand bij de lading is geweest, waardoor je schade door een afgekeurde lading voorkomt.

Welk slot heb ik nodig?

In onderstaand schema zie je wat de verschillende oplossingen voor het bijhouden van de Code of Practice kunnen betekenen.

MEER INFORMATIE?

Dit artikel is onderdeel van de inklimmers whitepaper, welke wij samen met TLN hebben geschreven. Wil je meer informatie over de inklimmers problematiek en hoe je inklimmers in je vrachtwagen of trailer kunt voorkomen? Download dan de complete ‘inklimmers’ whitepaper.  Of ga direct naar de SBS elektronische sloten.

Natuurlijk kun je ook contact opnemen met onze specialisten. Zij helpen je graag verder.

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier