75 jaar Imbema

Hoe werken mechanische dakventilatoren?

En waar moet je rekening mee houden?

Wanneer je vocht, schadelijke gassen en warmte in de laadruimte van je bedrijfswagen wilt afvoeren is het raadzaam om een dakventilator te installeren. Maar hoe werkt een mechanische dakventilator eigenlijk?

Mechanische dakventilatoren

De meeste mechanische dakventilatoren hebben een roterend afzuigsysteem. Dit wil zeggen dat de roterende kap door de rijwind wordt aangedreven en zo lucht uit de laadruimte naar buiten trekt. Maar eigenlijk bereik je met alleen een dakventilator niet zoveel. Er vindt geen verversing van lucht plaats.

Wanneer je een contante luchtstroom in je laadruimte wilt hebben, kun je een roterende dakventilator combineren met een vloerafvoer. Hierdoor ontstaat er een onderdruk. De onderdruk zuigt frisse lucht (maar ook vuil en uitlaatgassen) door de vloer aan, waarna de dakventilator gassen afvoert. Hierdoor creëer je een constante luchtstroom vanuit de grondplug beneden in de laadruimte naar de dakventilator bovenin. Een constante luchtstroom wil nog niet zeggen dat er ook luchtverversing plaatsvindt.

Als je de lucht in de laadruimte van je bestelwagen wilt verversen, kun je het beste een mechanische dakventilator met push- en pull werking installeren. Een ventilator met twee aparte gaten zorgt voor een krachtige luchtcirculatie. Hierdoor wordt de gehele laadruimte van je bestelwagen aantoonbaar ververst. Een groot pluspunt is dat je geen bodemafvoer meer nodig hebt, waardoor je geen gat in de vloer van je bus hoeft te boren.

Hieronder zie je hoe de luchtcirculatie in een bestelwagen er uit ziet.

Meer informatie over mechanische dakventilatoren?

Onze specialist Bestelwagentechniek, Jeroen Rovers, helpt je graag met de juiste dakventilator, een technisch advies of een passende oplossing. Neem voor meer informatie contact met hem op of vul het contactformulier in.

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier