Hoe zeker je opwaartse krachten af?

Neersjorren, vormvast zekeren of verticaal kopsjorren?

Ladingzekering coils - verticaal kopsjorren

Bij het correct berekenen én zekeren van een lading zijn er meerdere waarden van belang. Zo wordt in ieder ladingzekering boek of training uitgelegd dat de STF waarde (voorspankracht van een spanband) alleen bedoeld is voor het neersjorren van een lading. In de praktijk kan dit voor verwarring zorgen. Onze ladingzekering specialist Niels Bouwmeester geeft hierover meer uitleg in onderstaande blog. 

Neersjorren

Neersjorren is de meest gebruikte krachtsluitende ladingzekering methode. Bij neersjorren trek je de lading met sjormiddelen, zoals spanbanden of spankettingen tegen de laadvloer. Hiermee creëer je neerwaartse druk en verhoog je de wrijving tussen de lading en de laadvloer. Neersjorren is bedoeld om het verschuiven van een lading tegen te gaan!

Vormsluitende ladingzekering en verticaal kopsjorren

Neerbinden is de minst effectieve manier van lading zekeren. Je kunt beter gebruik maken van vormsluitende ladingzekering; de lading wordt volledig opgesloten zodat deze niet meer kan verschuiven. Een gecombineerde ladingzekering werkt echter het best, dit omdat er in de normering staat dat je tevens tegen trillingen en vibraties moet zekeren. Het eventueel wandelen van een lading.

Hierbij een voorbeeld van vormsluiting in de praktijk:

Coils (rollen staal) worden met een speciale coiltrailer vervoerd. De staalrollen liggen stevig in een coilgoot vast en worden daarna vormsluitend afgezekerd met behulp van rongen, kettingen en of spanbanden.

Zoals je op onderstaande afbeelding kunt zien, zijn er twee spanbanden over de lading geplaatst. Volgens alle theorieboeken moet je nu de STF waarde gebruiken. Maar zoals hierboven uitgelegd is het doel bij neersjorren verschuiving tegen te gaan. Dit is hier niet nodig, want de coil ligt al vormsluitend opgesloten in de coilgoot. De coil kan niet meer verschuiven. Het doel van de twee spanbanden is dus niet de wrijving verhogen en extra neerwaartse druk creëren, maar zekeren tegen opwaartse krachten. Je hebt dus een verticale kopsjorring. Hierbij volstaat de LC waarde in omsnoering.

Ladingzekering coils - verticaal kopsjorren

(Bron: Fahrzeugwerk Bernard KRONE GmbH & Co. KG)

Controleer en vraag verder

Dit voorbeeld geeft goed aan, dat je bij het zekeren van lading verder moet kijken dan de wetten en normeringen. Mijn advies is dan ook; kijk goed hoe de situatie is én waar je mee te maken hebt. Ook tijdens een controle is het verstandig om te vragen naar de gemaakte berekeningen. Men controleert namelijk veelal met een app, maar dit is niet altijd zaligmakend. Een specialistische training lading zekeren kan uitkomst bieden.

Meer informatie over lading zekeren?

Niels Bouwmeester

Niels Bouwmeester

Kijk voor oplossingen en producten op onze ladingzekering pagina en ga voor een specialistische training ladingzekering naar cargocoaching. Natuurlijk kun je ook direct contact met mij opnemen via 06 – 53 32 95 23.

Elke maand schrijf ik een blog over actuele ladingzekering onderwerpen. Wil je deze blogs per mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de ladingzekering e-mailing.

1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier