Inefficiënt transport; 3 verspillingen die je eenvoudig kunt aanpakken

Inefficiënt transport is 1 van de 8 Lean verspillingen in de transport en logistiek. Vrachtwagens die niet optimaal worden ingezet of onnodig stilstaan zijn nou niet bepaald efficiënt, goedkoop of milieuvriendelijk. Een stilstaande vrachtwagen kost honderden euro’s per dag en zorgt met dunne marges al snel voor verliesgevendheid. Downtime is dus is iets wat je als transportondernemer wilt voorkomen. Of wel het optimaal inzetten van vrachtwagens (uptime) is essentieel voor een succesvol transport. Een efficiënte planning, het voorkomen van schades en het up to date houden van het trailerpark maken dit mogelijk.

1. Efficiënte planning voor een optimale inzetbaarheid van je vrachtwagen

Files zijn een grote bron van ergernis voor transportbedrijven. Logisch, want files kosten transportbedrijven 800 miljoen euro per jaar. Deze kosten worden veroorzaakt door tijdverlies en extra brandstofverbruik. Maar kunnen deze kosten niet gedeeltelijk worden voorkomen? Met slimme software wordt het toch steeds eenvoudiger om de planning realtime aan de actuele verkeerstoestand op de weg aan te passen?  Hierdoor is het mogelijk om vertragingen onderweg te vermijden en minder onnodige kilometers te maken.

Files kosten transportsector 800 miljoen euro per jaar.
– TNO –

Ook het onnodig leeg- en omrijden kan met slimme software worden voorkomen. In de EU rijden 27% vrachtwagens leeg over de weg en is de gemiddelde beladingsgraad slechts 45%. Dit is een enorme kostenpost en een onnodige belasting voor personeel, materieel, wegen en het milieu. Steeds meer transportondernemers verzamelen en evalueren de transportgegevens om op basis hiervan prognoses te maken en ritten te optimaliseren. Een andere oplossing is samenwerken met andere transporteurs door vrachtuitwisseling. Hiermee voorkom je inefficiënt transport.

2. Wat kun je doen om inefficiënt transport door schade te voorkomen?

Schades aan vrachtwagens zijn een grote kostenpost; een beschadigde bumper, spiegel of lading zijn de orde van de dag. Maar in de praktijk kijken transportbedrijven pas serieus naar deze kosten als de verzekering met een hogere premie voor de deur staat. En dan blijkt dat de totale schadekosten een stuk hoger zijn dan gedacht. Indirecte schades zoals stilstand van het voertuig, administratie, vervangend voertuig, te late levering en imagoverlies zijn nooit meegenomen. Terwijl dit juist zorgt voor een inefficiënt transport. Met het inzichtelijk maken van schades en de daaruit volgende preventiemaatregelen valt dus nog veel te winnen.

Schadepreventie bij transporteurs verminderen 
de kosten met 20-35% procent.
– SWOV –
  • Managen van de chauffeurs

De helft van de schades aan vrachtwagens ontstaan bij het manoeuvreren; achteruitrijden, keren en parkeren. Een manoeuvreerschade kost al snel € 2.000. Dat betekent dat de vrachtwagen zo’n zes tot acht maanden moet rijden om dit weer terug te verdienen! Dit wil je als transporteur natuurlijk voorkomen. Met behulp van boordcomputers kun je het rijgedrag van de chauffeurs inzichtelijk maken. Welke chauffeurs rijden schade en op welke manier? Deze gegevens kun je gebruiken om je chauffeurs persoonlijker te trainen en zo de schadekosten te verminderen.

  • Preventiehulpmiddelen

Het maken van fouten is menselijk en dus niet geheel te voorkomen. Met de juiste systemen en hulpmiddelen in en op je vrachtwagen beperk je de materiële schade. Neem bijvoorbeeld bumpers, stootblokken en but-rollen. Deze beschermen je carrosserie aan de achterzijde tegen schades bij het aandokken. Of manoeuvreer verlichting voor beter zicht aan de zijkant van je vrachtwagen ter voorkoming van botsingen in het donker. Camera’s voorkomen schade bij het achteruitrijden en verkleinen de dode hoek.

  • Nieuwe technologieën

Moderne technologieën rukken in hoog tempo op en maken het mogelijk schade te voorkomen. Actieve veiligheidssystemen waarschuwen de chauffeur over een dreigend ongeval. Ook voorkomen ze botsingen door de besturing over te nemen en de vrachtwagen af te laten remmen. Denk aan onverwachte filevorming, van baan wisseling of kinderen en fietsers die de weg op schieten. Slimme elektronische systemen houden de bandenspanning (realtime) in de gaten en geven een signaal aan de bestuurder zodra er iets mis is. Hiermee kunnen ongevallen en dus ook schade worden voorkomen.

  • Goed onderhoud

Het goed en tijdig onderhouden van je vrachtwagen lijkt zo vanzelfsprekend, maar wordt in de praktijk vaak vergeten. 12% van de vrachtwagens in Nederland zijn technisch niet in orde. Erg gevaarlijk, want technische mankementen kunnen voor ongevallen met hoge schade als gevolg zorgen. Controle van de banden, het oliepeil, het koelwater, de ruitensproeistof, de verlichting en lekkage zijn vaak al voldoende om problemen te voorkomen.

3. Een up to date wagenpark voorkomt inefficiënt transport

Een vrachtwagen die op de weg stilstaat door een lege accu, een kapotte kachel of een klapband. Het is aan de orde van de dag. Het merendeel van alle ongeplande stops komt door technische mankementen aan de vrachtwagen. Zonde, want deze ‘downtime’ had je met goed onderhoud eenvoudig kunnen voorkomen.

Acht op de tien ongeplande stilstanden van trucks kunnen 
met preventief onderhoud worden voorkomen.
– Volvo Trucks –

Naast preventieve controle voor vertrek door de chauffeur op lekkage, slechte banden, olie, koelwater en verlichting, kan je met predictive maintenance het aantal ongeplande stops met 80% verlagen. Hierbij worden vrachtwagens met behulp van een telematica systeem online verbonden met de werkplaats.

1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier