Inklimmers veroorzaken steeds meer schade aan lading

Hoe bescherm je als transporteur je trailers en containers tegen verstekelingen?

De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar 910 migranten aangetroffen in de laadruimtes van vrachtwagens en de zeehavenpolitie hield 570 migranten aan. De schade die deze ‘inklimmers’ veroorzaken, wordt steeds groter voor de transportsector. Het gaat hierbij niet alleen meer om kapotgesneden zeilen of vernielde sloten. Steeds vaker worden er complete ladingen afgekeurd, omdat de migranten uren of dagen tussen de goederen hebben gezeten. Zelfs als er geen directe schade aan de lading zichtbaar is.

Inklimmers vrachtwagen voorkomen

Ladingschade door inklimmers vrachtwagen

Doordat verstekelingen langere tijd zitten opgesloten tussen de goederen raakt de lading  beschadigd of vervuild. Ook als de lading niet beschadigd is, wordt deze door ontvangers vaak geweigerd wanneer blijkt dat er verstekelingen in de vrachtwagen, trailer of container hebben gezeten. Ze weten dan niet wat er met de spullen is gebeurd. De verzekeraar vergoedt alleen bij zichtbare schade, dus zijn de kosten voor de transporteur. Hiernaast loopt de transportondernemers schade door vertraging van het transport op.

Ook worden transportbedrijven en chauffeurs regelmatig zelf verantwoordelijk gehouden voor de verstekelingen aan boord van hun vrachtwagen, terwijl ze eigenlijk slachtoffer zijn. In Groot-Brittannië wordt je zelfs beschouwd als verdachte als er verstekelingen in je vrachtwagen worden aangetroffen. Transportbedrijven lopen risico op een boete van tweeduizend pond (ruim 2300 euro) per aangetroffen verstekeling.

Zorgt de Brexit voor toename inklimmers?

Met de komende Brexit was TLN bang voor een extra stroom inklimmers bij Hoek van Holland, omdat de doorlooptijden bij de haven en de ferries voor vrachtwagens dan langer worden. Maar dit is voorlopig nog niet aan de orde. Er komt eerst een overgangsperiode tot eind dit jaar, waarin er niks verandert. De lopende voorbereidingen op de Brexit in de regio Rotterdam en IJmuiden zijn voorlopig gestopt. In de loop van dit jaar wordt gekeken of er toch nog aanleiding is om bepaalde voorbereidingen voor de Brexit te treffen om een verkeerschaos rondom de ferryterminals in het havengebied te voorkomen.

Meer beveiligde parkeerplaatsen

TLN vindt dat er meer beveiligde parkeerplaatsen moeten komen.  Ze roept de overheid op om te investeren in beveiligde parkeerplaatsen langs de snelwegen, die met met slimme camera’s 24/7 worden gemonitord. Daarnaast vraagt ze opsporingsdiensten om risicovolle locaties en de trends en ontwikkelingen over inklimmers met TLN te delen, zodat ze haar leden tijdig kan waarschuwen. Ook het opsporen van inklimmers door controles met speurhonden blijft belangrijk.

Neem zelf maatregelen tegen inklimmers

Ondanks dat de extra stroom inklimmers door de overgangsperiode uitblijft, is het risico nog steeds aanwezig. Migranten worden steeds innovatiever en zullen er alles aan doen om illegaal (verstopt in vrachtwagens) mee naar Engeland te reizen. TLN adviseert transporteurs zelf maatregelen te nemen om zich tegen inklimmers te beveiligen. Wij zetten de beste tips voor je op een rijtje:

 1. Stop niet onderweg

  Als je niet stopt, kunnen immigranten ook je vrachtwagen niet inklimmen.

 2. Laat extra sloten op de trailer of container monteren

  Een Kiwa SCM gekeurd beveiligingsslot zorgt voor ijzersterke beveiliging. Hiernaast laten verstekelingen een vrachtwagen voorzien van extra slot eerder staan.

 3. Gebruik een dichte trailer

  Dichte trailers zijn veiliger dan schuifzeil trailers. Hierbij snijden verstekelingen eenvoudig de zeilen open om naar binnen te komen. Mocht je toch een schuifzeil trailer willen gebruiken, gebruik dan een trailer voorzien van het Aluflex schuifzeil systeem.

 4. Check de verzegeling, sloten en zeilen en leg dit vast

  Controleer na elke stop de verzegelingen, hangsloten, zeilen en het dak van de vrachtwagen en leg dit vast in een checklist. Let hierbij goed op of de beveiliging is doorgesneden of gebroken en weer gerepareerd. Deze checklist is bewijs voor de immigratiedienst van de UK, dat je er alles aan hebt gedaan om verstekelingen buiten je vrachtwagen te houden.

 5. Gebruik geavanceerde sloten

  Met een elektronisch slot zoals de SBS BDI bepaal je zelf wanneer en door wie het slot wordt opengemaakt. Ook kun je achteraf de geschiedenis aflezen en aantonen dat de deuren van je trailer of container dicht zijn gebleven.

 6. Monitor real time je lading

  Wanneer je kwetsbare lading vervoert is het aan te raden je lading real time te monitoren. Dit kan bij een trailer met het SBS Inlock slot en bij een container met het E-containerlock. Hiermee kun je automatisch een rapport opleveren, waarin staat vermeld wat er precies met je lading is gebeurd en of deze tegen de afgesproken condities is vervoerd.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over hoe je inklimmers in je vrachtwagen of trailer kunt voorkomen? Onze specialisten helpen je graag verder. Neem contact met ze op via +31 (0)88 130 67 80 of vul het contactformulier voertuigbeveiliging in.

Bron: Ministerie van Justitie en Veiligheid, Nieuwsblad Transport, ANP, TLN.

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier