Inklimmers veroorzaken steeds meer schade aan lading

Hoe bescherm je als transporteur je trailers en containers tegen verstekelingen?

De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar 910 migranten aangetroffen in de laadruimtes van vrachtwagens en de zeehavenpolitie hield 570 migranten aan. De schade die deze ‘inklimmers’ veroorzaken, wordt steeds groter voor de transportsector. Het gaat hierbij niet alleen meer om kapotgesneden zeilen of vernielde sloten. Steeds vaker worden er complete ladingen afgekeurd, omdat de migranten uren of dagen tussen de goederen hebben gezeten. Zelfs als er geen directe schade aan de lading zichtbaar is.

Inklimmers vrachtwagen voorkomen

Ladingschade door inklimmers vrachtwagen

Wanneer verstekelingen langere tijd zitten opgesloten tussen de goederen raakt de lading  beschadigd of vervuild. Ook als de lading niet beschadigd is, wordt deze door ontvangers vaak geweigerd wanneer blijkt dat er verstekelingen in de vrachtwagen, trailer of container hebben gezeten. Ze weten dan niet wat er met de spullen is gebeurd. De verzekeraar vergoedt alleen bij zichtbare schade, dus zijn de kosten voor de transporteur. Hiernaast loopt de transportondernemers schade door vertraging van het transport op.

Ook worden transportbedrijven en chauffeurs regelmatig zelf verantwoordelijk gehouden voor de verstekelingen aan boord van hun vrachtwagen, terwijl ze eigenlijk slachtoffer zijn. In Groot-Brittannië wordt je zelfs beschouwd als verdachte als ze verstekelingen in je vrachtwagen aantreffen. Transportbedrijven lopen risico op een boete van tweeduizend pond (ruim 2300 euro) per aangetroffen verstekeling.

Zorgt de Brexit voor toename inklimmers?

Met de komende Brexit was TLN bang voor een extra stroom inklimmers bij Hoek van Holland, omdat de doorlooptijden bij de haven en de ferries voor vrachtwagens dan langer worden. Maar dit is voorlopig nog niet aan de orde. Er komt eerst een overgangsperiode tot eind dit jaar, waarin er niks verandert. De lopende voorbereidingen op de Brexit in de regio Rotterdam en IJmuiden zijn voorlopig gestopt. In de loop van dit jaar kijken ze of er toch nog aanleiding is om bepaalde voorbereidingen voor de Brexit te treffen om een verkeerschaos rondom de ferryterminals in het havengebied te voorkomen.

Meer beveiligde parkeerplaatsen

TLN vindt dat er meer beveiligde parkeerplaatsen moeten komen.  Ze roept de overheid op om te investeren in beveiligde parkeerplaatsen langs de snelwegen en deze met met slimme camera’s 24/7 te monitoren. Daarnaast vraagt ze opsporingsdiensten om risicovolle locaties en de trends en ontwikkelingen over inklimmers met TLN te delen, zodat ze haar leden tijdig kan waarschuwen. Ook het opsporen van inklimmers door controles met speurhonden blijft belangrijk.

Neem zelf maatregelen tegen inklimmers

Ondanks dat de extra stroom inklimmers door de overgangsperiode uitblijft, is het risico nog steeds aanwezig. Migranten worden steeds innovatiever en zullen er alles aan doen om illegaal (verstopt in vrachtwagens) mee naar Engeland te reizen. TLN adviseert transporteurs zelf maatregelen te nemen om zich tegen inklimmers te beveiligen. Wij zetten de beste tips tegen inklimmers voor je op een rijtje.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over hoe je inklimmers in je vrachtwagen of trailer voorkomt? Wij schreven samen met TLN een whitepaper over de inklimmers problematiek. Download de ‘inklimmers’ whitepaper.

Natuurlijk kun je ook contact opnemen met onze specialisten. Zij helpen je graag verder.

Bron: Ministerie van Justitie en Veiligheid, Nieuwsblad Transport, ANP, TLN.

1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier