Kun je je tegen inklimmers verzekeren?

Verzekering tegen inklimmers trailers

De schade veroorzaakt door ‘inklimmers’ wordt steeds groter voor de transportsector. Het gaat hierbij niet alleen meer om kapotgesneden zeilen, geforceerde deuren of vernielde sloten. Schade aan lading, schade door vertraging van het transport en het verlies van opdrachtgevers veroorzaken hogere kosten. Tegen sommige schades kan een transporteur zich verzekeren. Andere schade, zoals het verlies van opdrachtgevers, is niet te verzekeren. Deze kosten zijn altijd voor de transporteur. 

Schade aan vrachtwagens

Met een motorrijtuigenverzekering kun je schade aan vrachtwagens afdekken. Alleen heb je hier veelal wel te maken met een eigen risico. Dit eigen risico geldt per gebeurtenis. Als er dus 10x iets gebeurt, krijg je ook 10x het eigen risico voor je kiezen. Sommige verzekeraars hanteren een lager eigen risico, als je aan de beveiligingseisen voldoet. Welke eisen dit zijn, is afhankelijk van het soort goederen dat je vervoert. Vraag je verzekering naar de voorwaarden.

Schade aan lading

Een vervoerders aansprakelijkheidsverzekering dekt schade aan de lading, waar de transporteur aansprakelijk voor is. Alleen lost deze verzekering niet alle problemen op. Logistieke aansprakelijkheidsverzekeringen zijn gebaseerd op het internationale CMR verdrag. Hierin staat vermeld wanneer een vervoerder aansprakelijk is voor schade aan zijn lading en voor welke bedragen. Deze bedragen kunnen lager zijn dan de werkelijke schade. De verzekeraar keert de volledige schade dan niet uit. Ook heb je te maken met een eigen risico per gebeurtenis.

Onzichtbare schade

Wanneer er verstekelingen bij de lading hebben gezeten, wordt de lading vaak door de ontvanger geweigerd. Ook als er geen directe schade te zien is. Ze weten dan niet wat er met de spullen is gebeurd. Maar een verzekeraar vergoedt alleen bij zichtbare schade, waardoor de transporteur voor de schade opdraait. Hoewel een transporteur het feitelijk gezien niet verplicht is, voelt hij zich in zulke situaties toch gedwongen om de schade te vergoeden om zijn klant te vriend te houden.

Schade door vertraging van het transport is niet altijd in je aansprakelijkheidsverzekering meegenomen. Let hierop bij het afsluiten van een verzekering.

Meer informatie?

Dit artikel is onderdeel van de inklimmers whitepaper, welke wij samen met TLN hebben geschreven. Wil je meer informatie over de inklimmers problematiek en hoe je inklimmers in je vrachtwagen of trailer kunt voorkomen? Download dan de complete ‘inklimmers’ whitepaper. Natuurlijk kun je ook contact opnemen met onze specialisten. Zij helpen je graag verder.

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier