Hoe voorkom je ladingdiefstal?

11-09-2018
Hoe voorkom je ladingdiefstal?

Uit cijfers van TAPA EMEA blijkt dat het aantal ladingdiefstallen uit vrachtwagens blijft stijgen. In 2022 zijn er 13.416 ladingdiefstal incidenten gemeld met een gemiddeld schadebedrag van €140.808. Het gaat hier niet alleen om de kosten van de gestolen lading. Ook de schade aan het voertuig en stilstand brengen kosten met zich mee. Maar nog belangrijker is het persoonlijk leed voor de chauffeur. Ladingdiefstal kan een grote impact op de mentale gezondheid van de chauffeur hebben. Als transporteur wil je dit natuurlijk voorkomen. Dit kan door zelf beveilingsmaatregelen te nemen.

De politie geeft een hogere prioriteit aan zaken waar de ondernemer aantoonbare maatregelen tegen ladingdiefstal heeft genomen. Daarnaast kan een verzekering eisen dat je de deuren van je trailer actief beveiligd. Het is dus verstandig om zelf maatregelen te nemen. Maar waar begin je? Wij helpen je graag op weg! Op basis van onze kennis en verschillende onderzoeken hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet.

9 tips om ladingdiefstal te voorkomen

1. Screen je personeel en geef ze een training

Je personeel speelt een cruciale rol bij het voorkomen van ladingdiefstal. Ze mogen geen details over het soort lading, routes en bestemmingen met derden delen. Screen chauffeurs en personeel daarom goed voordat je ze aanneemt. Of maak gebruik van vooraf gescreende chauffeurs. Laat ze voordat ze aan de slag gaan een security training volgen, zodat ze weten hoe ze ladingdiefstal voorkomen en hun eigen veiligheid vergroten.

2. Check vooraf met wie je zaken doet

Wanneer je een transport uitbesteed, controleer het bedrijf dan zorgvuldig. Check het preventiebeleid, de beveiliging, de financiële status en de verzekering van het bedrijf. Zorg dat je een vast adres en telefoonnummer hebt en ga na of het bedrijf een professioneel e-mailadres heeft.

3. Beveilig je eigen terrein en panden

Veel ladingdiefstallen vinden plaats op het eigen terrein van de transporteur. Hier staan de geladen vrachtwagens ‘s nachts of in het weekend klaar om ‘s morgens te vertrekken. Laat geladen vrachtwagens zoveel mogelijk binnen staan, zodat criminelen moeilijker bij de lading kunnen komen. En beveilig je terrein en panden volgens de TAPA FSR richtlijnen.

4. Plan stops zorgvuldig

Uit cijfers van TAPA blijkt dat 26,9% van de ladingdiefstallen plaatsvinden op niet beveiligde parkeerplaatsen. Plan stops dus nooit op een onbewaakt parkeerterrein, maar laat je chauffeurs altijd stoppen op veilige parkeerplaatsen. Laat chauffeurs nooit lifters meenemen en geef ze duidelijke instructies over het laden en lossen. Geef de chauffeur de afspraken mee en leg vast wat de gevolgen van overtreding zijn.

5. Gebruik geschikte trailers

Dichte trailers zijn veiliger dan schuifzeiltrailers, omdat criminelen bij zeilentrailers de zeilen open snijden. Als je toch een schuifzeiltrailer wilt gebruiken, neem dan een schuifzeilsysteem voorzien van aluminium panelen, zoals het Aluflex systeem. Of laat ‘smart’ zeilen ontwikkelen, die een signaal geven als het zeil opengesneden wordt.

6. Monteer extra sloten op je trailer of container

Voorzie de achterdeuren van je vrachtwagen of container van een trailerslot of een containerslot Een extra slot zorgt voor een ijzersterke beveiliging. Hiernaast laten criminelen een trailer of container voorzien van een extra slot eerder staan. Met een elektronisch slot, bepaal je zelf wanneer en door wie het slot wordt opengemaakt. Vervoer je hoogwaardige goederen? Monteer dan een complete trailer beveiligingsoplossing inclusief alarmsystemen, volgapparatuur en snijdetectie. Laat je als transporteur TAPA TSR certificeren. Als je werkt volgens de TAPA TSR standaard weet je zeker dat je transport altijd goed beveiligd is.

7. Maak duidelijk afspraken en een goede planning

Maak altijd duidelijke afspraken met je klanten. Zorg voor een goede planning, met een veilige plaats en tijd om te laden en lossen. Het is belangrijk dat de chauffeur na het laden direct kan vertrekken en hij de vrachtwagen nergens onbewaakt hoeft te laten staan. Laat de chauffeur altijd eerst contact opnemen met de planning als de afspraak op het losadres verandert.

8. Controleer de vrachtwagen

Laat de vrachtwagen voor vertrek en na elke stop controleren. Controleer op gebreken, olie en brandstof, zodat de chauffeur niet onverwacht stil komt te staan. Maar check ook of dat het slot niet gemanipuleerd is en of de buitenkant van de trailer en het zeil nog goed zijn.

9. Rij- en rusttijden

Zorg dat richtsnoer 1 op rij- en rusttijdenverordening 561/2006 in verschillende talen in de cabine van de vrachtwagen aanwezig is. Deze richtlijn beschrijft dat chauffeurs onder uitzonderlijke omstandigheden mogen afwijken van de maximale rijtijden. Bijvoorbeeld om door te rijden naar een beveiligde parkeerplaats. Als je langer moet doorrijden dan toegestaan, maak dan altijd een print-out van de tachograaf.

Toch slachtoffer van ladingdiefstal?

Zorg dat je chauffeurs weten wat ze moeten doen wanneer ze te maken krijgen met ladingdiefstal. Bekijk het artikel met 7 tips bij ladingdiefstal. Laat ze in ieder geval altijd aangifte doen. In het geval van heterdaad bel 112. Maak een telefonische afspraak voor aangifte op een politiebureau via 0900-8844 of doe online een aangifte van ladingdiefstal.

Meer informatie over het voorkomen van ladingdiefstal?