Wat kun je als transportondernemer doen om ladingdiefstal te voorkomen?

Bekijk de 13 preventietips tegen transportcriminaliteit

Crimineel ladingdiefstal vrachtwagen

Het aantal ladingdiefstallen uit vrachtwagens blijft stijgen. Wist je dat het gemiddelde schadebedrag bij ladingdiefstal € 100.000 is? Het gaat hierbij niet alleen om de kosten van de gestolen lading; maar ook de schade aan het voertuig en stilstand van de vrachtwagen brengen kosten met zich mee.

Uit het laatste Tapa rapport blijkt dat in Nederland de meeste ladingdiefstallen plaatsvinden. De lading wordt met name onderweg uit een vrachtwagen gestolen, waarbij  het tekort aan veilige parkeerplaatsen voor vrachtwagens en het opensnijden van de zeilen van een trailer de grootste oorzaken zijn.

Als transportondernemer wil je dit natuurlijk voorkomen. Dit kan door zelf beveilingsmaatregelen te nemen. De politie geeft namelijk meer prioriteit aan zaken waar de ondernemer aantoonbare maatregelen heeft genomen. Daarnaast ben je vaak pas verzekerd, wanneer je zelf voldoende aan beveiliging hebt gedaan. Bekijk wat je zelf tegen ladingdiefstal kunt doen.

Wat is de rol van de chauffeur ?

De chauffeurs spelen een cruciale rol bij het voorkomen van transportcriminaliteit. Laat je vrachtwagenchauffeurs een training volgen, zodat ze weten hoe ze ladingdiefstal voorkomen en hun eigen veiligheid vergroten. Hiernaast zijn er op internet genoeg tips en adviezen te vinden om diefstal te voorkomen en je transport beter te beveiligen. Wij zetten alvast wat tips voor je op een rijtje, zodat je snel aan de slag kunt.

Preventietips tegen diefstal van lading

 • Screen je chauffeurs en personeel voordat je ze aanneemt. Geef ze een training of maak gebruik van gescreende chauffeurs.
 • Controleer vooraf met wie je zaken doet en zorg voor een vast adres en nummer
 • Check je verzekering; soms ben je pas verzekerd als je beveiligingsmaatregelen hebt genomen
 • Laat geladen vrachtwagens zoveel mogelijk binnen staan, zodat criminelen niet bij de lading kunnen komen
 • Beveilig je eigen terrein en panden, waar de geladen vrachtwagens ‘s nachts of in het weekend klaar staan om ‘s morgens te vertrekken.
 • Plan transport en stops zorgvuldig, maak duidelijke afspraken en leg die vast
 • Plan stops nooit op een onbewaakt parkeerterrein zoals Hazeldonk. Laat je chauffeurs altijd stoppen op veilige parkeerplaatsen.
 • Geef de chauffeur de afspraken mee en leg vast wat de gevolgen van overtreding zijn
 • Gebruik dichte trailers of schuifzeil trailers voorzien van het Aluflex systeem
 • Zorg dat er een mobiele telefoon in de vrachtwagen aanwezig is.
 • Voorzie de laadruimte van je trailer van een mechanisch beveiligingsslot of een elektronisch slot.
 • Containers zijn vaak slecht beveiligd. Beveilig je container met een mechanisch containerslot of een monitoring systeem zoals het e-containerguard.
 • Zorg dat de vrachtwagen voor vertrek is gecontroleerd op gebreken, olie en brandstof, zodat de chauffeur niet onverwacht stil komt te staan.

Toch slachtoffer van transportcriminaliteit?

Zorg dat je chauffeurs weten wat ze moeten doen. Laat ze in ieder geval altijd aangifte doen. Dat kan 24 uur per dag via het aangifteloket ladingdiefstal:  088 00 87 44.

Meer informatie over het voorkomen van ladingdiefstal?

Onder het merk SBS (Security & Monitoring Solutions) ontwikkelen wij producten die bijdragen aan een grotere veiligheid en controle van transport en lading. Onze beveiligingsspecialisten geven je graag een passend advies. Neem contact met ze op via: +31 (0)88 130 67 80.

Lees ook:

1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier