Mag je de kantbalk gebruiken als vastzetpunt bij het zekeren van lading?

Regelmatig zie je dat lading met allerlei soorten haken aan de kantbalk of het chassis van het voertuig wordt bevestigd. Dit gebeurt vaak uit gemakzucht of omdat de vastzetpunten op een verkeerde plek zitten. Maar mag dit, volgens de ladingzekering regels, eigenlijk wel? Onze ladingzekering specialist Niels Bouwmeester schreef hier zijn tweede blog over.

Wat zeggen de ladingzekering richtlijnen en normeringen?

In de ‘Regeling voertuigen Artikel 5.18.6 lid 5’ staat dat vastzetsystemen, zekeringssystemen, stuwagemiddelen en onderdelen daarvan,  goed moeten functioneren en geschikt zijn voor het doel waarvoor ze gebruikt worden. Met ‘geschikt’ wordt bedoeld, dat je de juiste haak gebruikt voor het te gebruiken aanslagpunt. Zo moet je bijvoorbeeld de haak niet belasten op de punt.

Mag ik de kantbalk of het chassis überhaupt wel gebruiken bij het vastzetten van lading?

Direct zekeren
Bij direct zekeren mag je de kantbalk of het chassis zeker niet als vastzetpunt gebruiken. De spanband wordt hier in principe vormsluitend gebruikt. Het voorkomt dat de te zekeren lading in de richting gaat schuiven waarvoor de band wordt ingezet. De band zekert niet het verschuiven maar werkt vooral het verplaatsen tegen. De wrijvingskracht wordt bij de ladingzekering methode direct zekeren niet echt verhoogd.

Neerbinden
Bij de ladingzekering methode neerbinden mag je de kantbalk of het chassis als vastzetpunt gebruiken. Dit heeft met de neerwaartse krachten te maken. Bij neerbinden zekert niet de spanband, maar de extra neerwaartse druk als gevolg van de ingeleide voorspanning. Hierdoor ontstaat er een hogere wrijvingskracht. Als de band op de raakpunten en de ronde hoeken wordt beschermd en de haakbodem ten opzichte van de band in een rechte lijn staat, is er niets aan de hand. Dat de kantbalk eventueel beschadigd, heeft niks te maken met de werking van de ladingzekering methode neerbinden.

Wanneer je een haak aan de kantbalk bevestigd moet je er rekening mee te houden dat de spanband meer raakvlakken heeft. Dit zorgt veelal voor een lagere STF waarde dan op het label staat. Ook heel belangrijk; gebruik de juiste soort haak!

Welke haak moet ik dan gebruiken?

Bij ‘normale’ sjorpunten
De kantbalk is de drager waar ‘normale’ sjorpunten hun krachten op kwijt kunnen. Wanneer je een dubbele punthaak aan een gecertificeerd sjoroog zet is er niets aan de hand. Maar een klauwhaak mag je nooit aan een sjoroog bevestigen.

Bij kantbak en chassis
Dit werkt met de kantbalk en het chassis precies andersom. Een punthaak aan de kantbalk,  is volgens artikel 5.18.6 lid 5 niet toegestaan. Bij een klauwhaak is er niets aan de hand. Zoals hierboven al vermeld; dit geldt allen bij neerbinden en niet bij direct zekeren. Let er wel altijd op dat je nooit opgerekt vastzetmateriaal gebruikt.

Is de kantbalk of het chassis wel ‘deugdelijk’ genoeg?

Een spanband met klauwhaak zorgt bij neerbinden voor een betere drukverdeling dan een spanband met dubbele punthaak. Ook wanneer een bouwer met een positieve berekening naar voren komt omtrent puntbelasting van het chassis of kantbalk, mag je bij neerbinden alleen een spanband met klauwhaak gebruiken. Het ligt dus niet zo zeer aan de kantbalk of het chassis, maar aan de effecten van het gebruik.

Het advies; mag je de kantbalk of chassis gebruiken bij het zekeren van lading?

Ja, het is toegestaan de kantbalk of het chassis als vastzetpunt te gebruiken, mits goed en met de juiste haak uitgevoerd. Of zoals Artikel 5.18.6 lid 5 zegt, het moet geschikt zijn voor het doel. Een klauwhaak is geschikt, omdat deze ervoor ontworpen is. Een dubbele punthaak niet, omdat de haak in 9 van de 10 gevallen onjuist belast wordt.

Mijn advies hierin; wil je alle ladingzekering methoden op je voertuig kunnen gebruiken? Laat dan extra sjorogen in je voertuig monteren. Zorg er dan wel voor, dat je sjorogen monteert die getest en gecertificeerd zijn volgens de EN 12640. Pas ook op met overbelasting van het oog, een touwhaak is géén gecertificeerd vastzetpunt.

Meer informatie?

Niels Bouwmeester

Niels Bouwmeester

Meer informatie over lading zekeren? Kijk voor oplossingen en producten op onze ladingzekering pagina en ga voor een specialistische training ladingzekering naar cargocoaching. Natuurlijk kun je ook direct contact met mij opnemen via 06 – 53 32 95 23.

Elke maand schrijf ik een blog over actuele ladingzekering onderwerpen. Wil je deze blogs per mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de ladingzekering e-mailing.

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier