De meest voorkomende oorzaken van ongevallen met vrachtwagens – en zó voorkom je ze.

Oorzaken ongelukken vrachtwagens

Zo’n 1000 ongelukken per jaar. De cijfers liegen er niet om. Jaarlijks vinden er nog altijd veel ongevallen met vrachtwagens plaats. Met ernstige gevolgen van dien. En dat terwijl veiligheid in menig DNA van transport en logistieke bedrijven zit. Wat veroorzaakt dan tóch deze cijfers? En hoe kunnen we onze chauffeurs hiervoor behoeden.

Hoe staat het ervoor met de verkeersveiligheid?

Recentelijk, op 18 januari nog, lagen er bijna 70 vrachtwagens op zijn kant door zware storm. Voor het grootste gedeelte zou dit om buitenlandse voertuigen gaan, wat de vraag opwerpt of de chauffeurs wel voldoende geïnformeerd waren. Maar storm is niet altijd de oorzaak. In 2016 werden er nog 4734 ongelukken op de snelwegen gemeld, in 2017 zelfs meer dan 5000 (Rijkswaterstaat). Klapbanden, afgevallen ladingen, motorpech of te hoge trucks veroorzaakten het oponthoud.

Soms met fatale gevolgen. Jaarlijks zijn er zo’n 1.000 ernstige ongelukken waarbij vrachtwagens bij betrokken zijn. Met ca. 23 doden en zo’n 105 ernstig gewonden als gevolg. En ook dat aantal loopt op…

Nee, de weg is niet de veiligste manier van vervoer, zeker niet als je het vergelijkt met vliegen: de laatste keer dat er in de luchtvaart doden vielen was in 2009, toen het Turkish Airlines-toestel vlak voor de landing op de Polderbaan neerstortte. Daarbij kwamen 9 mensen om. De keer daarvoor was in 1996. En als we kijken naar de Nederlandse binnenwateren praten we over 7 doden in 2016, en 6 in 2015.

Hoe meer vrachtwagens, hoe meer ongelukken?

Dat blijkt te kort door de bocht en bovendien moeilijk aan te tonen. Sinds 2001 neemt het aantal vrachtwagens op de weg namelijk ieder jaar af, terwijl het aantal ongelukken met vrachtwagens ongeveer gelijk is gebleven (CBS).

Vrachtwagen ongelukken: de meest voorkomende oorzaken

Zero incidents. Dat is natuurlijk altijd het streven: een veilige verkeerssituatie voor iedereen. En om dat te bereiken is inzicht in de oorzaken noodzakelijk.

“ 90% va alle ongelukken met trucks zijn het gevolg van menselijk falen.”

-Volvo Trucks –

Menselijk falen

Het goed uitrusten van je wagenpark is één, maar hoe de chauffeurs er mee om gaan heeft minstens zoveel impact. Wist je dat 90% van de ongevallen met trucks het gevolg zijn van menselijk falen (Volvo Trucks)?

Technisch falen

Zelden is de oorzaak van een ongeval toe te wijzen aan een technisch falen. Dit is slechts aan de hand in 10% van de gevallen. De meerderheid wordt veroorzaakt door menselijk handelen. Maar dat wil niet zeggen dat we niets kunnen doen aan ongevallenpreventie. Sterker nog: de technologie kan onze menselijke tekortkomingen aanvullen.

Wat kun je doen om ongevallen te voorkomen?

Vaak zijn het niet de chauffeurs, maar andere weggebruikers die slachtoffer worden van een ongeval. De Onderzoeksraad voor Veiligheid hamert op de verantwoordelijkheid van werkgevers. Zij zouden nog te weinig doen om ongevallen te voorkomen, terwijl dit wel degelijk binnen hun invloed ligt. Hoe kunnen we onze chauffeurs behoeden voor onveilige situaties?

1. Onderhoud

Het lijken no-brainers: controleer je banden en voorkom glijpartijen of een klapband door te weinig profiel. Check of al je lichten werken en stel je koplampen goed af. Hoe is de kwaliteit van het zicht, zijn de spiegels nog heel en goed afgesteld? Duurzaam onderhoud voorkomt pannes of onnodige slijtagekosten, maar vergroot ook de verkeersveiligheid. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Maar ook in een grote hoek, wordt bijvoorbeeld voldaan aan de verplichte onderrijbeveiliging?

2. Dode hoek assistentie en andere hulpmiddelen

Minder aanrijdingen, minder materiële schade. Naast regelmatig onderhoud zijn hulpmiddelen in- of op de vrachtwagen het minimale wat je kunt doen om de verkeersveiligheid te vergroten. Neem bijvoorbeeld het gebruik van camera’s, zodat je het zicht van chauffeurs op de weg (direct voor en onder hen) sterk verbetert. Met camera’s is achteruit rijden vrijwel zonder risico’s en de dode hoek minimaal.

3. Ladingzekering

Ook verkeerde ladingzekering veroorzaakt per jaar duizenden ongevallen. Een goede ladingzekering is dus essentieel voor een veilig transport. Het is dus belangrijk om je lading op de juiste manier vast te zetten en gecertificeerde ladingzekering producten te gebruiken. Laat je chauffeurs een goede training ladingzekeren volgen.

4. Moderne Technologie

Zelfrijdende auto’s, robots, drones…moderne technologieën rukken op en maken het wegvervoer stap voor stap steeds veiliger. Met moderne technologie kun je nu al de kans op een botsing berekenen, én deze voorkomen door de besturing over te geven en de vrachtwagen af te laten remmen. Denk aan filevorming, die de chauffeur te laat opmerkt. Of wanneer er iemand onverwachts van baan wisselt. Of kinderen en fietsers die onverwacht de weg op schieten in de bebouwde kom.

5. Chauffeurstraining

Maar eerlijk is eerlijk: je kunt nog zoveel technische voorzorgsmaatregelen nemen, als je chauffeurs zijn afgeleid vormt de wagen alsnog een gevaar op de weg. Onderschatting van snelheid, filestaart aanrijdingen, onduidelijkheid rond spitsstroken, afleiding door digitale media: allemaal veroorzakers van ongelukken die voorkomen kunnen worden door kennis- en gedragstrainingen.

Wij helpen je graag!

Wij hebben verschillende oplossingen in huis om de veiligheid van de mensen op de weg te vergoten, zoals ladingzekering, stootbalken, zijafscherming, ventilatie, camera en dodehoek systemen. Neem voor meer informatie contact op met onze specialisten.

Koert le Pair

Koert le Pair

Carrosserietechniek NL
Marc Vermeiren

Marc Vermeiren

Carrosserietechniek BE
Niels Bouwmeester

Niels Bouwmeester

Carrosserietechniek NL
Manu Soleme

Manu Soleme

Carrosserietechniek BE

  1
  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier