Nederland koploper in ladingdiefstallen

Hoe komt dit en hoe kunnen we dit voorkomen?

Uit het TAPA rapport blijkt dat het aantal ladingdiefstallen uit trailers en vrachtwagens blijft stijgen. Nederland staat in het derde kwartaal van 2019 zelfs op de tweede plek met 136 diefstallen van lading. Alleen worden niet alle incidenten gemeld, dus de kans is groot dat het totale aantal nog hoger is.

Ladingdiefstal Nederland top 10 landen

Grootste ladingdiefstallen Nederland en EMEA regio 

In het derde kwartaal is er in de EMEA regio voor meer dan 26 miljoen euro aan goederen gestolen. Zo werd er in september voor 778.972 euro aan computers en laptops gestolen uit een trailer in Oss en in juli voor 350.000 euro aan alcohol uit een trailer in Haaften. Criminelen stalen in september voor 250.000 euro aan speelgoed en spellen uit een trailer die ‘s nachts op een niet-geclassificeerde parkeerplaats in België geparkeerd stond. Ze braken de sloten open. In Engeland sneden dieven ‘s nachts de zeilen van een trailer open en ontsnapte met een lading computers en laptops. Het grootste verlies van 17.440,800 komt uit Zuid-Afrika, daar overvielen criminelen in augustus een dc met diamanten en sieraden.

Oorzaken ladingdiefstal Nederland

Meer dan 85% van het totaal aantal gestolen goederen in de EMEA regio wordt door dieven onderweg uit een vrachtwagen gestolen. Het gebrek aan veilige parkeerplaatsen voor vrachtwagens is een van de grootste oorzaken. Hiernaast is in Nederland het opensnijden van de zeilen ook een grote oorzaak van ladingdiefstal.

Transportcriminaliteit voorkomen

Hoe kun je transportcriminaliteit en met name ladingdiefstal dan voorkomen? Wij schreven hier al eens een artikel over: Wat kan een transportondernemer doen om ladingdiefstal te voorkomen?

Om diefstal van lading in Nederland te voorkomen is het in ieder geval belangrijk om je transport en stops zorgvuldig te plannen en nooit op onbewaakte parkeerterreinen te parkeren. Dit is nog wel een uitdaging, omdat er in Nederland nog steeds een groot tekort aan beveiligde parkeerplaatsen is. Hiernaast is het verstandig om dichte trailers met mechanische beveiligingssloten of geavanceerde elektronische sloten te gebruiken.

Meer informatie?

Een goed beveiligingsslot verkleint de kans op ladingdiefstal of poging tot inbraak in je voertuig. Wij hebben verschillende beveiligingsoplossingen van SBS beschikbaar. Welk systeem het beste bij jouw organisatie en voertuig past, hangt af van veel factoren. Onze specialisten helpen je graag de juiste keuze te maken. Neem contact met ze op via +31 (0)88 130 67 80 of vul het contactformulier voertuigbeveiliging in.

1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier