Rijdende ladingdiefstal; hoe werkt het en wat doe je er aan?

Heb jij weleens van rijdende ladingdiefstal gehoord? Criminelen die al rijdend vrachtwagens proberen open te breken en lading te stelen. Levensgevaarlijk! Deze ladingdiefstal methode wordt in Roemenië en Duitsland al langer gebruikt, maar in Nederland komt rijdende ladingdiefstal ook steeds vaker voor. De politie adviseert vervoerders extra op deze vorm van ladingdiefstal te letten. En chauffeurs te instrueren wat ze moeten doen als personenauto’s langzaam voor hun vrachtwagen gaan rijden. 

Wat te doen bij een rijdende ladingdiefstal?

Wees als vrachtwagenchauffeur alert, wanneer je merkt dat er een personenauto langzaam voor je gaat rijden. Probeer altijd eerst van rijstrook te wisselen. Lukt dat niet omdat twee personenauto’s naast je zitten, probeer dan in ieder geval het kenteken te noteren en 112 te bellen.

De criminelen weten van tevoren al welke vracht er in de vrachtwagen zit. Waarschijnlijk volgen ze de vrachtwagen vanuit het distributiecentrum. Het is dus raadzaam om ook op laad- en losplaatsen extra alert te zijn.

Hoe beroven criminelen rijdende vrachtwagens?

Lading diefstallen vanuit rijdende vrachtwagens gebeuren over het algemeen op onverlichte delen van een snelweg. Terwijl een auto langzaam voor de vrachtwagen gaat rijden, houden twee andere auto’s het overige verkeer op afstand. Een vierde auto gaat vlak achter de vrachtwagen rijden. Vanuit het dakraam van deze auto klimt een van de daders op de motorkap en breekt met een slijptol het slot open van de vrachtwagen. Daarna hevelen ze de waardevolle lading over in hun auto. De chauffeur van de vrachtwagen en medeweggebruikers hebben vaak niks in de gaten.

Bekijk hier hoe zo’n rijdende ladingdiefstal werkt:

Rijdende ladingdiefstal voorkomen

Je voorkomt rijdende ladingdiefstal door een extra beveiligingsslot op je vrachtwagen te monteren. Met een gecertificeerd mechanisch trailerslot voorzie je je vrachtwagen van ijzersterke beveiliging. Daarnaast geeft een elektronisch beveiligingsslot meer inzicht in the staat van je trailer en lading. Het al rijdend stelen van lading wordt daardoor een stuk lastiger. Een extra slot op de achterdeuren van je vrachtwagen heeft ook een afschrikkende werking. Criminelen zullen eerder een andere trailer pakken en jouw trailer met rust laten.

Meer informatie?

Inzicht in je vervoerscondities en een goed beveiligingsslot verkleinen de kans op diefstal van de lading of poging tot inbraak in je voertuig. Wij hebben onder ons merk SBS Security & Monitoring Solutions verschillende beveiligingsoplossingen beschikbaar. Welk systeem het beste bij jouw organisatie en voertuig past, hangt af van veel factoren. Onze specialisten helpen je graag de juiste keuze te maken. Neem contact met ze op via +31 (0)88 130 67 80 of vul het contactformulier voertuigbeveiliging in.

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier