Stijging van rijdende ladingdiefstal

Hoe werkt het en wat kun je er aan doen?

De politie waarschuwt voor criminelen die al rijdend vrachtwagens proberen open te breken. De afgelopen twee weken hebben zich 5 incidenten voorgedaan. Hoewel de incidenten in Duitsland plaats vonden, kwamen de vrachtwagens allemaal uit Nederland. De politie adviseert vervoerders extra op deze vorm van ladingdiefstal te letten en chauffeurs te instrueren wat ze moeten doen als personenauto’s langzaam voor hun vrachtwagen gaat rijden. 

Wat te doen bij een rijdende beroving?

Wanneer je als chauffeur merkt dat er een personenauto langzaam voor je gaat rijden wees dan alert. Probeer altijd eerst van rijstrook te wisselen. Lukt dat niet omdat twee personenauto’s naast je zitten, probeer dan in ieder geval het kenteken te noteren en 112 te bellen.

De criminelen weten van tevoren al welke vracht er in de vrachtwagen zit. Waarschijnlijk volgen ze de vrachtwagen vanuit het distributiecentrum. Het is dus raadzaam om ook op laad- en losplaatsen extra alert te zijn.

Hoe beroven criminelen rijdende vrachtwagens?

Rijdende berovingen gebeuren over het algemeen altijd op onverlichte delen van een snelweg. Terwijl een auto langzaam voor de vrachtwagen gaat rijden, houden twee andere auto’s het overige verkeer op afstand. Een vierde auto gaat vlak achter de vrachtwagen rijden. Vanuit het dakraam van deze auto klimt een van de daders op de motorkap van de vrachtwagen en breekt met een slijptol het slot open. Daarna hevelen ze de waardevolle lading over in hun auto. De chauffeur van de vrachtwagen en medeweggebruikers hebben vaak niks in de gaten.

Bekijk hier hoe zo’n rijdende ladingdiefstal werkt:

Rijdende ladingdiefstal voorkomen

Deze ladingdiefstal methode wordt in Roemenië en Duitsland al langer gebruikt, maar komt in Nederland ook steeds vaker voor. Rijdende ladingdiefstal kun je voorkomen door een extra beveiligingsslot op je vrachtwagen te monteren. Met een gecertificeerd mechanisch trailerslot voorzie je je vrachtwagen van ijzersterke beveiliging. Het al rijdend stelen van lading wordt daardoor een stuk lastiger. Ook heeft een extra slot op de achterdeuren van je vrachtwagen een afschrikkende werking. Criminelen zullen eerder een andere trailer pakken en jouw trailer met rust laten.

Vragen?

Neem contact op met onze expert Dirk Straatman via dirk@imbema.com of bel +31 88 130 67 82. Hij komt graag bij je langs voor een gratis advies.

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier