Stijging van rijdende ladingdiefstal

Hoe werkt het en wat kun je er aan doen?

De politie waarschuwt voor criminelen die al rijdend vrachtwagens proberen open te breken. De afgelopen twee weken hebben zich 5 incidenten voorgedaan. Hoewel de incidenten in Duitsland plaats vonden, kwamen de vrachtwagens allemaal uit Nederland. De politie adviseert vervoerders extra op deze vorm van ladingdiefstal te letten en chauffeurs te instrueren wat ze moeten doen als personenauto’s langzaam voor hun vrachtwagen gaat rijden. 

Wat te doen bij een rijdende beroving?

Wanneer je als chauffeur merkt dat er een personenauto langzaam voor je gaat rijden wees dan alert. Probeer altijd eerst van rijstrook te wisselen. Lukt dat niet omdat twee personenauto’s naast je zitten, probeer dan in ieder geval het kenteken te noteren en 112 te bellen.

De criminelen weten van tevoren al welke vracht er in de vrachtwagen zit. Waarschijnlijk volgen ze de vrachtwagen vanuit het distributiecentrum. Het is dus raadzaam om ook op laad- en losplaatsen extra alert te zijn.

Hoe beroven criminelen rijdende vrachtwagens?

Rijdende berovingen gebeuren over het algemeen altijd op onverlichte delen van een snelweg. Terwijl een auto langzaam voor de vrachtwagen gaat rijden, houden twee andere auto’s het overige verkeer op afstand. Een vierde auto gaat vlak achter de vrachtwagen rijden. Vanuit het dakraam van deze auto klimt een van de daders op de motorkap en breekt met een slijptol het slot open van de vrachtwagen. Daarna hevelen ze de waardevolle lading over in hun auto. De chauffeur van de vrachtwagen en medeweggebruikers hebben vaak niks in de gaten.

Bekijk hier hoe zo’n rijdende ladingdiefstal werkt:

Rijdende ladingdiefstal voorkomen

Deze ladingdiefstal methode wordt in Roemenië en Duitsland al langer gebruikt, maar komt in Nederland ook steeds vaker voor. Rijdende ladingdiefstal kun je voorkomen door een extra beveiligingsslot op je vrachtwagen te monteren. Met een gecertificeerd mechanisch trailerslot voorzie je je vrachtwagen van ijzersterke beveiliging. Daarnaast geeft een elektronisch beveiligingsslot meer inzicht in the staat van je trailer en lading. Het al rijdend stelen van lading wordt daardoor een stuk lastiger. Een extra slot op de achterdeuren van je vrachtwagen heeft ook een afschrikkende werking. Criminelen zullen eerder een andere trailer pakken en jouw trailer met rust laten.

Vragen?

Inzicht in je vervoerscondities en een goed beveiligingsslot verkleinen de kans op diefstal van de lading of poging tot inbraak in je voertuig. Wij hebben onder ons merk SBS Security & Monitoring Solutions verschillende beveiligingsoplossingen beschikbaar. Welk systeem het beste bij jouw organisatie en voertuig past, hangt af van veel factoren. Onze specialisten helpen je graag de juiste keuze te maken. Neem contact met ze op via +31 (0)88 130 67 80 of vul het contactformulier voertuigbeveiliging in.

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier