Strengere eisen voor stootbalken vrachtwagens

Ben jij al op de hoogte van de nieuwe ECE R58-03 stootbalk eisen?

R58-03-eisen-stootbalken-vrachtwagen-pommier

Om de verkeersveiligheid te verhogen heeft de EU de stootbalk voorschriften voor vrachtwagens en aanhangers aangepast. Deze nieuwe ECE R58-03 richtlijnen zijn op 1 september 2019 ingegaan voor nieuwe typegoedkeuringen. En vanaf 6 juli 2022 moeten ook individuele keuringen aan de strengere richtlijnen voor stootbalken voldoen. Handig als je hier als carrosserie- of trailerbouwer op voorbereid bent! Van Pommier hebben wij een compleet nieuw programma ECE R58-03 stootbalken beschikbaar.

Stootbalk vrachtwagen

Een vrachtwagen of aanhanger moet aan de achterzijde zijn voorzien van een stootbalk (ook wel bumper of onderrijbeveiliging genoemd). Een bumper zorgt ervoor dat andere weggebruikers bij een aanrijding niet onder het voertuig komen. De eisen voor stootbalken zijn vastgelegd in het ECE-Reglement 58.

Wat verandert er in de nieuwe ECE R58-03 richtlijnen?

De strengere eisen hebben consequenties voor de constructie, de hoogte, de plaats en de montage van de stootbalk op de vrachtwagen. En in sommige gevallen moet ook het chassis van de vrachtwagen versterkt worden. De grootste veranderingen in de nieuwe ECE R58-03 richtlijn voor voertuigen >8t in onbeladen toestand;

 • de stootbalk moet op 5 testpunten hogere krachten kunnen weerstaan
 • de hoogte van het bumper profiel was 100 en is nu 120 mm
 • de zwaardere eisen die gesteld worden voor de montage aan de vrachtwagen
 • de hoogte vanaf de grond tot de bumper (de bodemvrijheid) was 550 en is nu 450 mm
 • de afstand van de achterzijde van de vrachtwagen tot de stootbalk mag niet groter zijn dan 400 mm.

“De nieuwe regelgeving omtrent onderrijbeveiliging heeft een positief effect op de veiligheid van de medeweggebruikers, maar ook grote consequenties voor de constructeurs. Kennis van zake op dit vlak is noodzakelijk om tot de juiste oplossing te komen!”

Arjen Kloppers – Sales Manager 

Wat betekenen de nieuwe eisen voor de constructie van de stootbalk en de vrachtwagen?

De stootbalk moet op 5 punten hogere krachten kunnen weerstaan. Dit heeft gevolgen voor de constructie van de bumper. De stootbalk moet zwaarder of van een andere staalkwaliteit worden gemaakt. Dit zorgt in veel gevallen voor een gewichtstoename van de stootbalk, waardoor het totaalgewicht van de vrachtwagen kan toenemen. Dit hoeft natuurlijk niet; een constructeur zal proberen op andere plaatsen gewicht terug te winnen (lichtgewicht gereedschapskisten) om het nuttig laadvermogen gelijk te houden. De constructie van het voertuig moet wel sterker worden. Als je aan de hand van een berekeningen laat zien dat de constructie voldoet aan de voorschriften, is een praktijktest in veel gevallen niet nodig. Elke stootbalk moet een duidelijk en onuitwisbaar goedkeuringsmerk bevatten. Een wijziging aan de constructie moet altijd worden gemeld aan de RDW.

Uitzonderingen eisen onderrijbeveiliging

Voor Kippers en voertuigen met een laadklep zijn speciale voorschriften van toepassing. Voor trekkers en voertuigen waarbij het niet mogelijk is een bumper toe te passen i.v.m. de inzetbaarheid van het voertuig kan een vrijstelling worden aangevraagd bij de RDW in NL.

Pommier stootbalken

Onze stootbalken leverancier Pommier heeft haar volledige assortiment aangepast aan de nieuwe R58-03 eisen. Deze kant en klare productlijn kent maar liefst 54 uitvoeringen, zodat er altijd één onderrijbeveiling is die optimaal bij de wens van je klant past. Uiteraard zijn alle Pommier bumpers Europees gecertificeerd en voldoen ze aan alle nieuwe wettelijke eisen en afmetingen. Het volledige gamma vind je in de Pommier ECE R58-03 stootbalken brochure. De belangrijkste stootbalken vind je ook online.

Cover Pommier ECE R58-03 stootbalken catalogus

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de nieuwe ECE R58-03 richtlijnen, de Pommier stootbalken of een advies op maat? Neem contact op met onze specialisten via 088 130 60 90 of vul het contactformulier in. Zij helpen je graag verder.

Koert le Pair

Koert le Pair

NL
Marc Vermeiren

Marc Vermeiren

BE
Niels Bouwmeester

Niels Bouwmeester

NL
Manu Soleme

Manu Soleme

BE
  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier