Strengere eisen voor stootbalken vrachtwagens

20-06-2022
Strengere eisen voor stootbalken vrachtwagens
Om de verkeersveiligheid te verhogen heeft de EU de stootbalk eisen voor vrachtwagens en aanhangers aangepast. Deze nieuwe ECE R58-03 richtlijnen zijn op 1 september 2019 ingegaan voor nieuwe typegoedkeuringen. Ook de individuele keuringen dienen sinds 6 juli 2022 aan de strengere eisen voor stootbalken te voldoen. Van Pommier hebben wij een compleet nieuw programma ECE R58-03 stootbalken beschikbaar.

Stootbalk vrachtwagen

Een vrachtwagen of aanhanger moet aan de achterzijde zijn voorzien van een stootbalk (ook wel bumper of onderrijbeveiliging genoemd). Een bumper zorgt ervoor dat andere weggebruikers bij een aanrijding niet onder het voertuig komen. De eisen voor stootbalken zijn vastgelegd in het ECE-Reglement 58.

quotes

"De nieuwe eisen omtrent onderrijbeveiliging heeft een positief effect op de veiligheid van de medeweggebruikers, maar ook grote consequenties voor de constructeurs. Kennis van zake op dit vlak is noodzakelijk om tot de juiste oplossing te komen."

Arjen Kloppers - Sales Manager

Wat verandert er in de nieuwe ECE R58-03 stootbalk eisen?

De strengere eisen hebben consequenties voor de constructie, de hoogte, de plaats en de montage van de stootbalk op de vrachtwagen. En in sommige gevallen moet ook het chassis van de vrachtwagen versterkt worden. De grootste veranderingen in de nieuwe ECE R58-03 eisen voor voertuigen >8t in onbeladen toestand:

  • de stootbalk moet op 5 testpunten hogere krachten kunnen weerstaan
  • de hoogte van het bumper profiel was 100 en is nu 120 mm
  • de zwaardere eisen die gesteld worden voor de montage aan de vrachtwagen
  • de hoogte vanaf de grond tot de bumper (de bodemvrijheid) was 550 en is nu 450 mm
  • de afstand van de achterzijde van de vrachtwagen tot de stootbalk mag niet groter zijn dan 400 mm.

Wat betekenen de nieuwe eisen voor de constructie van de stootbalk en de vrachtwagen?

De stootbalk moet op 5 punten hogere krachten kunnen weerstaan. Dit heeft gevolgen voor de constructie van de onderrijbeveiliging. De stootbalk moet zwaarder of van een andere staalkwaliteit worden gemaakt. Dit zorgt in veel gevallen voor een gewichtstoename van de stootbalk, waardoor het totaalgewicht van de vrachtwagen kan toenemen. Dit hoeft natuurlijk niet; een constructeur zal proberen op andere plaatsen gewicht terug te winnen (lichtgewicht gereedschapskisten) om het nuttig laadvermogen gelijk te houden. De constructie van het voertuig moet wel sterker worden. Als je aan de hand van een berekeningen laat zien dat de constructie voldoet aan de voorschriften, is een praktijktest in veel gevallen niet nodig. Elke stootbalk moet een duidelijk en onuitwisbaar goedkeuringsmerk bevatten. Een wijziging aan de constructie moet altijd worden gemeld aan de RDW.

Uitzonderingen eisen onderrijbeveiliging

Voor Kippers en voertuigen met een laadklep zijn speciale voorschriften van toepassing. Voor trekkers en voertuigen waarbij het niet mogelijk is onderrijbeveiliging toe te passen i.v.m. de inzetbaarheid van het voertuig kan een vrijstelling worden aangevraagd bij de RDW in NL.

Pommier stootbalken

Onze stootbalken leverancier Pommier heeft haar volledige assortiment aangepast aan de nieuwe R58-03 stootbalk eisen. Deze kant en klare productlijn kent maar liefst 54 uitvoeringen, zodat er altijd één onderrijbeveiling is die optimaal bij de wens van je klant past. Uiteraard zijn alle Pommier bumpers Europees gecertificeerd en voldoen ze aan alle nieuwe wettelijke eisen en afmetingen. Het volledige gamma vind je in de Pommier ECE R58-03 stootbalken brochure. De belangrijkste stootbalken vind je ook online.

Meer informatie over stootbalken?