Tapa TSR 2020 certificering 

Weet jij aan welke eisen je moet voldoen?

TAPA TSR 2020

In juli 2020 heeft TAPA de nieuwe TAPA TSR 2020 norm geïntroduceerd. Dit betekent dat wanneer je TSR 2017 certificering afloopt, je bij een her certificering aan deze nieuwe beveiligingseisen moet voldoen. Maar weet jij wat de verschillen tussen de TSR 2017 en TSR 2020 eisen met betrekking tot de fysieke beveiliging zijn? En welke wijzigingen en aanpassingen je moet doorvoeren om aan de TSR 2020 eisen te voldoen? Wij zetten ze graag voor je op een rijtje, zodat je goed voorbereid de her certificering in kan gaan.

TAPA TSR 2020 eisen

De belangrijkste veranderingen in de TAPA TSR 2020 norm met betrekking tot de fysieke beveiliging van het transport zijn:
– de zeecontainer wordt geïntroduceerd als een nieuw TSR-activum
– aanpassingen aan track en trace apparatuur
– hoorbaar alarmsysteem op aanhangwagens en vrachtwagens

Zeecontainer

De nieuwe TAPA TSR 2020 norm omvat naast hard- en zachtzijdige trailers, bakwagens en vaste bakken nu ook het segment wegtransport voor zeecontainers van niveau 1, 2 en 3.

Tracking en tracing

Een volgsysteem moet op een geheime plaats in de cabine van de vrachtwagen en de trailer, aanhangwagen of container worden geïnstalleerd en moet, indien beschikbaar, ten minste twee methoden van signalering kunnen gebruiken, zoals:
1: 3G of 4G of 5G
2: SMS/GPRS met behulp van GSM
3: CDMA
4: Satelliet volgapparaat

De tracker moet minimaal één rapport per vijf minuten uitsturen en voorzien zijn van een back-up batterij. Deze batterij moet het signaal van de tracker ten minste 24 uur handhaven en hierbij één ‘rapport’ per vijf minuten, zonder externe voeding, uit kunnen sturen.

Geluidsalarmsysteem op aanhangwagens en vrachtwagens

Wanneer de deuren van de cabine of de laadruimte van de vrachtwagen onbevoegd worden geopend, moet volgens de TAPA TSR 2020 norm, een alarm een signaal naar een geautoriseerde meldkamer sturen en een hoorbaar (akoestisch) alarm activeren. Het alarmsysteem moet ten minste om de zes maanden worden getest.

Wat is een TAPA certificering?

Om transportcriminaliteit en ladingdiefstal te verminderen legt Tapa samen met haar leden elke drie jaar nieuwe beveiligingsstandaarden voor de supply chain vast. Wanneer je als verlader of transporteur aan deze richtlijnen voldoet mag je je TAPA-gecertificeerd noemen. Je krijgt dan een Tapa certificaat waarmee je kunt aantonen dat je aan alle eisen rondom de beveiliging van de goederen voldoet. Imbema is lid van TAPA als service provider. Dit betekent dat onze SBS beveiligingsoplossingen geschikt zijn voor een TSR certificering. Ook geven wij onze klanten advies bij het behalen van een TAPA TSR certificering. Bekijk voor meer informatie ook onze TAPA pagina.

Meer informatie over de TAPA TSR 2020 norm?

Bekijk voor de complete TAPA TSR 2020 normen het TAPA TSR 2020 document of neem voor informatie contact op met onze beveiligingsspecialisten.

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier