Transport massief staal: hoe zeker je je lading veilig?

Berekening van het aantal spanbanden voor een juiste ladingzekering

Transport online plaatste afgelopen weekend een bericht over een vrachtwagen die door de Duitse politie werd bekeurd voor slechte ladingzekering. De oplegger was tot het dak geladen met massief stalen onderdelen. De 10 delen van 9 meter lang en 2,1 Ton per stuk en 9 delen van 500 kilo waren maar met 7 spanbanden vastgezet. Deze spanbanden waren ook nog versleten en niet meer geschikt voor het veilig zekeren van lading. Volgens de Duitse politie hadden er minstens 55 spanbanden gebruikt moeten worden. Maar is dat ook zo?

Lading-zekeren-massief-staal

Op het bericht van Transport Online ontstond een hele discussie over de hoeveelheid spanbanden. Uit de reacties blijkt dat een groot deel het belachelijk vindt dat er in Duitsland zo streng op lading zekering wordt gecontroleerd. “55 spanbanden dat kan alleen bij die gekke Duitsers.” Maar zijn 55 spanbanden echt zo gek? En is dit alleen in Duitsland verplicht of geldt dit ook in Nederland? Wij vroegen onze ladingzekering specialist Niels Bouwmeester wat er werkelijk nodig is volgens de Europese richtlijnen.

Niels Bouwmeester

Niels Bouwmeester

Ladingzekering specialist

“Ik verbaas mij over de uitspraken in deze discussie. De strenge lading zekering regels zijn er niet voor niks. Er gebeuren jaarlijks duizenden ongelukken door het niet goed vastzetten van lading. Met alle gevolgen van dien. Misschien zijn de boetes niet zo hoog, maar het overladen en opnieuw zekeren kost ook tijd en geld. Hiernaast zeker je je lading niet om boetes te voorkomen. Het grootste belang van ladingzekering is het vergroten van de veiligheid! Je wilt toch geen ongeluk op je geweten hebben?”

“Helaas zijn dit soort voorvallen geen uitzondering. Dagelijks word ik op de weg geconfronteerd met slechte ladingzekering. Zo is 70% van de vrachtlading in Nederland verkeerd of slecht gezekerd. Vaak is het onwetendheid, men denkt dat de lading met een paar spanbanden wel goed vast zit. Niks is minder waar. De regels zijn er dus niet voor niks. Een vervoerder moet 80% van de lading naar voren zekeren, 50% naar de zijkant en 50% naar de achterkant.” aldus Bouwmeester.

Berekening aantal spanbanden

Niels: “Als ik kijk naar dit specifieke voorbeeld van de stalen onderdelen en hier een berekening (volgens de formule spanbanden) op los laat, dan heb je bij een opbouw (CODE L) waarbij je de lading niet tegen het kopschot zet, inderdaad 54 spanbanden nodig. Zie oplossing 1.

Een andere mogelijkheid is het toepassen van antislipmatten. Wanneer je antislipmatten goed gebruikt, verhoog je de wrijvingsweerstand en heb je aanzienlijk minder spanbanden nodig. Zie oplossing 2.

Formule spanbanden

Spanbanden formule lading zekeren

Oplossing 1: lading zekeren met spanbanden

Ik ben bij deze berekening uitgegaan van 25,5 ton lading, een Code L opbouw, niet geladen tegen het kopschot, een wrijvingscoëfficiënt van 0,35, een optimale bindhoek en gebruik van spanbanden met een STF waarde van 375 daN. In de rijrichting zekeren is hier voldoende. Zijwaarts en achterwaarts zekeren is dus niet nodig.

In de rijrichting zekeren

0,8 – 0,35 = 0,45

0,45 : 0,35 = 1,28

25500 : 2 = 12750

12750 x 1,28 = 16320

16320 x 1,25 = 20400

20400 : 375 = 54 spanbanden

Totaal aantal benodigde spanbanden = 54 spanbanden

Oplossing 2: lading zekeren met spanbanden en antislipmatten

Ik ben bij deze berekening uitgegaan van 25,5 ton lading, een Code L opbouw, niet geladen tegen het kopschot, gecertificeerde antislipmatten met een wrijvingscoëfficiënt van 0,6, een optimale bindhoek en gebruik van spanbanden met een STF waarde van 375 daN.

In de rijrichting zekeren

0,8 – 0,6 = 0,2

0,2 : 0,6 = 0,33

25500 : 2= 12750

12750 x 0,33 = 4208

4208 x 1,25 = 5259

5259 : 375 = 14 spanbanden

De lading zekering in de rijrichting met de antislipmatten is voldoende om de krachten te weerstaan. Zijwaarts en achterwaarts zekeren is dus niet nodig. Let hierbij wel op dat de lading niet gaat wandelen.

Totaal aantal benodigde spanbanden i.c.m. antislipmatten = 14 spanbanden

Andere oplossingen lading zekeren

In bovengenoemde lading zekering oplossingen is Niels uitgegaan van een Code L opbouw waarbij de lading niet tegen het kopschot is gezet. Wanneer je dit wel doet mag je met 40% van het laadvermogen rekenen. Zijwaarts is dat 30% en achterwaarts 25%. Hierdoor heb je minder spanbanden nodig. Je kan in dit geval niet tegen de zijkanten laden omdat het een curtainsider betreft.

Wanneer je een XL gecertificeerde opbouw gebruikt en de lading tegen het kopschot zet mag je met 50% van het laadvermogen rekenen. Zijwaarts is dat 40% en achterwaarts 30%. In dit geval weten we het laadvermogen niet voor een XL berekening, dit is afhankelijk van de voertuig gegevens.

Deze waarden gelden enkel bij een vormsluitende belading. Met een toegestane tussenruimten van maximaal 8 cm.

Code L opbouw

Kopschot 40% van het laadvermogen
(max 5000daN)

Zijwanden 30% van het laadvermogen
(0% bij een curtainsider)

Achterwand 25% van het laadvermogen

Code XL opbouw

Kopschot 50% van het laadvermogen

Zijwanden 40% van het laadvermogen

Achterwand 30% van het laadvermogen

Europese wetgeving ladingzekering

Genoeg mogelijkheden dus om de lading uit het voorbeeld goed te zekeren. Niels is hierbij uitgegaan van de Europese wetgeving. Per land zijn de eisen verschillend.

Om tot uniforme voorschriften op het gebied van lading zekeren te komen heeft de EU een handleiding voor het veilig vastzetten van lading op wegvoertuigen geschreven. Hiervan hebben wij een handige checklist ladingzekering gemaakt.

Vragen of meer informatie over ladingzekering?

Niels Bouwmeester - ladingzekering specialist

Wil je hulp bij het berekenen van het aantal benodigde spanbanden? Gebruik onze gratis rekenschijf!

Mocht je naar aanleiding van dit artikel nog vragen hebben of een advies op het gebied van lading zekeren nodig hebben, neem dan contact op met Niels Bouwmeester via 06 53 32 95 23. Hij helpt je graag verder.

Zie voor meer informatie ook onze ladingzekering pagina. Je kunt natuurlijk ook altijd ons contactformulier invullen. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met jou op.

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier