Voorkom stilstand van je vrachtwagen door goed onderhoud

Onderhoud vrachwagen

Maar liefst 1000 euro bedragen de gemiddelde kosten per ongeplande stilstand. Als transportbedrijf wil je dit natuurlijk voorkomen, want een stilstaande vrachtwagen zorgt niet alleen voor reparatiekosten maar ook voor gemiste transportinkomsten (“downtime”, in LEAN termen). Uit cijfers van Rijkswaterstaat blijkt dat er vorig jaar meer dan 5000 incidenten met vrachtverkeer hebben plaatsgevonden. De economische schade was meer dan een half miljard. Hoe kun je dit voorkomen?

Het goed en tijdig onderhouden van je vrachtwagen lijkt zo vanzelfsprekend maar wordt in de praktijk toch nog vaak vergeten. Uit onderzoek van de wegenwacht blijkt dat minstens één op de drie pechgevallen komt door vergeten onderhoud. Met goed onderhoud valt dus nog veel te winnen.

Preventief onderhoud

Preventief onderhoud helpt om technische mankementen en ongeplande stilstand te voorkomen. Er zijn al telematica systemen beschikbaar waarbij vrachtwagens online verbonden zijn met de werkplaats, ook wel “predictive maintenance” genoemd. Hierbij wordt de levensduur van onderdelen gekoppeld aan de onderhoudsplanning en het transportschema.

“Preventief onderhoud verlaagt het aantal ongeplande stops met 80%.”
– Volvo Trucks –

De voordelen:

 1. Op afstand voorspellen welk onderdeel aan vervanging toe is.
 2. En meten welke onderdelen nog níet aan vervanging toe zijn
 3. Vroegtijdig onderdelen bestellen.Dit alles voorkomt technische uitval, bespaart tijd en scheelt kosten.

Zelf ook een steentje bijdragen aan onderhoud?

Eén op de drie pechgevallen komt door vergeten onderhoud. Het gaat hier lang niet altijd om grootschalige defecten; soms is controle van de banden, het oliepeil, het koelwater, de ruitensproeistof, de verlichting en lekkage voldoende om problemen te voorkomen. Deze controle kan een chauffeur voor elke rit zelf uitvoeren.

Banden vrachtwagen

Zo wordt 43% van de ongevallen met vrachtwagens veroorzaakt doordat er iets mis is met de banden. Controle van de banden op scheuren of ingereden voorwerpen en bandenspanning kan dit soort ongevallen voorkomen. Banden die 30% onderspanning hebben, slijten ook nog eens anderhalf keer zo snel en verbruiken meer brandstof.

Reiniging vrachtwagen

Ook het goed en regelmatig reinigen van je vrachtwagen kan ongeplande stilstand voorkomen. Zand en vuil kunnen onderdelen aantasten en corrosie veroorzaken. Hiernaast kun je door het goed en regelmatig reinigen van je vrachtwagen de levensduur verlengen en de restwaarde verhogen.

Als chauffeur kun je dus ook je steentje bijdragen om je vrachtwagen in goede conditie te houden, stilstand te voorkomen en de levensduur te verlengen. Hierbij nog een aantal leuke tips en wetenswaardigheden om je veilig op weg te helpen:

Wist je dat?

 • Door het regelmatig reinigen van de onderkant van je vrachtwagen je wel 300 kg gewicht bespaart?
 • Zomerhitte voor een toename in de druk van de banden zorgt?
 • Een ruitenwisser al na zes maanden geen optimale prestaties meer levert?
 • Je met een natte krant de ruiten van je vrachtwagen heel goed kunt schoonmaken? Dit geeft een enorme glans!
 • Je nooit met ammoniak je ramen moet schoonmaken? Dit tast de rubbers aan.

Tips bij reiniging met een hogedrukspuit

 • Spuit altijd met een minimale afstand van 30 cm en in een hoek tussen de 30 en 60 graden.
 • Gebruik maximaal 60 bar waterdruk (870 Psi) en een watertemperatuur tussen de 40 – 60°C.
 • Reinig niet met chemicaliën maar met een neutraal schoon maakmiddel.
 • Maak een houten vloer nooit schoon met een hogedrukspuit. Hiermee maak je het hout kapot.
1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier