Wanneer monteer je een dakventilator op je bestelwagen?

15-05-2019
Wanneer monteer je een dakventilator op je bestelwagen?

Regelmatig kom je op straat bestelbussen tegen met een ventilator op het dak. Deze zorgen voor een goede toevoer en afvoer van lucht. Veel mensen denken dat een dakventilator op je bestelwagen alleen nodig is bij het transport van gassen en gevaarlijke stoffen. Maar is dat ook zo?

Wat zegt de wetgeving over ventilatie in je bestelwagen? 

In Duitsland is een dakventilator bij het vervoeren van gevaarlijke goederen verplicht. In Nederland is er nog geen regelgeving voor het gebruik van een dakventilator op je bestelwagen. Gek natuurlijk, want gevaarlijke producten zoals gascilinders, brandbare vloeistoffen en chemicaliën kunnen voor behoorlijk gevaarlijke situaties zorgen. Voldoende ventilatie is noodzakelijk zodat er geen explosieve gasmengsels kunnen ontstaan.

Wel zijn er voorschriften voor het vervoer van gevaarlijke stoffen met een bestelwagen opgesteld in de VLG (reglement voor het Vervoer over Land van Gevaarlijke stoffen). Wanneer je beperkte hoeveelheden gevaarlijke stoffen in je bestelwagen meeneemt geldt de zogenoemde 1000 punten regeling. Hierbij moet je bij bepaalde gassen voor voldoende ventilatie in je bestelwagen zorgen. Dat kan door een dakventilator te monteren.

Eumos richtlijn

Aangezien er nog geen complete richtlijnen zijn voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen in bestelwagens wordt door de EUMOS, de internationale organisatie voor het bevorderen van transport veiligheid, een nieuwe richtlijn (EUMOS 40250) ontwikkeld voor het vervoeren van gevaarlijke stoffen zoals gasflessen en andere explosieve materialen in bestelwagens. Het doel van deze nieuwe standaard is het verschaffen van meetbare normen, om vast te stellen of er voldoende ventilatie in het voertuig aanwezig is.

Bij het vervoeren van andere goederen is het gebruik van een dakventilator niet wettelijk verplicht. Maar in veel gevallen is het zinvol om een ​​dakventilator op je bestelwagen te installeren. We zetten de opties voor je op een rij:

Veilige werkomgeving 

Bestelwagen als mobiele werkplaats

Bij het vervoeren van ander soort goederen is wettelijk niets vastgelegd over het gebruik van een dakventilator. Wel heeft de eigenaar van een bestelwagen in veel landen een zorgplicht naar de bestuurder. Een ondernemer moet ervoor zorgen dat zijn werknemers zo comfortabel en veilig mogelijk kunnen werken. Bestuurders mogen dus niet worden blootgesteld aan onnodige risico’s zoals hitte of dampen. Door een dakventilator te installeren worden deze risico’s weggenomen en kan er zo aangenaam mogelijk gewerkt worden.

Temperatuur laag houden

Vervoer van gekoelde of bederfelijke goederen in een bestelwagen

Bij het vervoeren van sommige goederen gewoon verstandig om een dakventilator te installeren. Bij het vervoeren van gekoelde of bederfelijke producten wil je bijvoorbeeld de temperatuur in je bestelwagen zo laag mogelijk houden. Ook bij transport van dieren zoals honden wil je de hitte uit je bestelwagen afvoeren en frisse lucht aanvoeren. De binnentemperatuur van niet geventileerde bestelwagens kan gedurende de dag oplopen tot 38 ºC in de zon en zelfs nog hoger wanneer de wagen stilstaat.

Condensatie verminderen

Vervoer van natte of vochtige goederen in een bestelwagen

Wanneer er natte overalls en apparatuur in de bestelwagen worden bewaard kan een dakventilator condensatie verminderen. Hierdoor kan schade van apparatuur en aantasting van het interieur door water en schimmel worden voorkomen.

Heb je interesse in een dakventilator?

Zoals je hebt kunnen lezen is een dakventilator niet altijd verplicht, maar in veel gevallen wel handig. Wij hebben verschillende dakventilatoren uit voorraad leverbaar, zoals onze in huis ontwikkelde Easy Aero dakventilator. 

Meer informatie over ventilatie in je bestelauto?