75 jaar Imbema

Wanneer is ventilatie in je bestelwagen verplicht?

En wanneer is ventilatie handig?

Regelmatig zie je op de weg bestelbusjes met een windmolentje op het dak voorbijkomen. Dit zijn dakventilatoren die zorgen voor een goede aan- en afvoer van lucht. Veel mensen denken dat je een dakventilator alleen maar nodig hebt bij het vervoeren van gassen en gevaarlijke goederen. Maar is dit ook zo?

Wat zegt de wetgeving over ventilatie in je bestelwagen?

In Duitsland is een dakventilator bij het vervoeren van gevaarlijke goederen verplicht. In Nederland is er nog geen regelgeving voor het gebruik van een dakventilator. Gek natuurlijk, want gevaarlijke producten zoals gascilinders, brandbare vloeistoffen en chemicaliën kunnen voor behoorlijk gevaarlijke situaties zorgen. Voldoende ventilatie is noodzakelijk zodat er geen explosieve gasmengsels kunnen ontstaan.

Wel zijn er voorschriften voor het vervoer van gevaarlijke stoffen met een bestelwagen opgesteld in de VLG (reglement voor het Vervoer over Land van Gevaarlijke stoffen). Wanneer je beperkte hoeveelheden gevaarlijke stoffen in je bestelwagen meeneemt geldt de zogenoemde 1000 punten regeling. Hierbij moet je bij bepaalde gassen voor voldoende ventilatie in je bestelwagen zorgen. Dat kan door een dakventilator te monteren.

Veilige werkomgeving

– Bestelwagen als mobiele werkplaats

Bij het vervoeren van ander soort goederen is wettelijk niks vastgelegd over het gebruik van een dakventilator. Wel heeft de eigenaar van een bestelwagen in veel landen een zorgplicht naar de bestuurder. Een ondernemer moet ervoor zorgen dat zijn werknemers zo comfortabel en veilig mogelijk kunnen werken. Bestuurders mogen dus niet worden blootgesteld aan onnodige risico’s zoals hitte of dampen. Door een dakventilator te installeren worden deze risico’s weggenomen en kan er zo aangenaam mogelijk gewerkt worden.

Temperatuur laag houden

– Vervoer van gekoelde of bederfelijke goederen in een bestelwagen

Hiernaast is het bij het vervoeren van sommige goederen gewoon verstandig om een dakventilator te installeren. Bij het vervoeren van gekoelde of bederfelijke producten wil je bijvoorbeeld de temperatuur in je bestelwagen zo laag mogelijk houden. Ook bij transport van dieren zoals honden wil je de hitte uit je bestelwagen afvoeren en frisse lucht aanvoeren. De binnentemperatuur van niet geventileerde bestelwagens kan gedurende de dag oplopen tot 38 ºC in de zon en zelfs nog hoger wanneer de wagen stilstaat.

Condensatie verminderen

– Vervoer van natte of vochtige goederen in een bestelwagen

Wanneer er natte overalls en apparatuur in de bestelwagen worden bewaard kan een dakventilator condensatie verminderen. Hierdoor kan schade van apparatuur en aantasting van het interieur door water en schimmel worden voorkomen.

Meer informatie over dakventilatoren?

Zoals je hebt kunnen lezen is een dakventilator niet altijd verplicht, maar in veel gevallen wel handig. Wij hebben verschillende dakventilatoren uit voorraad leverbaar, zoals onze in huis ontwikkelde Easy Aero dakventilator. Neem voor meer informatie contact op met onze bestelwagenspecialist.

UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier