Wat betekent gespecificeerd laadvermogen?

En wat betekent dit voor het zekeren van lading?

Ladingzekering-Gespecificeerd-laadvermogen

Bij het zekeren van lading is het handig om gebruik te maken van de opbouw zelf. De opbouw moet dan wel sterk genoeg zijn om de krachten op te nemen. Bij een EN 12642 Code XL opbouw moet het kopschot bijvoorbeeld 50% van het laadvermogen aankunnen. Dit is een veel voorkomend stuk in de boeken en trainingen. Maar 50% van welk laadvermogen eigenlijk? Onze ladingzekering expert Niels Bouwmeester geeft uitleg in zijn blog.

Toegestane laadvermogen per land verschillend

Het laadvermogen wordt tegenwoordig aangeduid als gespecificeerd laadvermogen. Dit komt omdat het laadvermogen per land verschillend kan zijn. Als voorbeeld nemen we Duitsland ten opzichte van Nederland. De toegestane maximaal toegelaten massa (M.T.M.) is in Duitsland 40 ton. Terwijl de maximaal toegelaten massa (M.T.M.) in Nederland 50 ton bedraagt. Veelal worden de EN 12642 Code XL testen uitgevoerd op 27 tons laadvermogen, maar in Nederland zijn deze testen ook mogelijk op 32 tons laadvermogen.

Wat betekent dit voor het zekeren van lading?

Dit verschil in laadvermogen betekent dat een kopschot in Duitsland op 50% van 27 tons laadvermogen wordt getest. Het kopschot kan dus 13.500 daN aan. Terwijl dit kopschot in Nederland een test op 50% van 32 tons laadvermogen ondergaat. Hier komt natuurlijk een heel ander getal uit, namelijk 16.000 daN. Als Nederlander hoef je dus 2500 daN minder af te zekeren, terwijl het dus exact dezelfde opbouw kan zijn!

Dit rekenvoorbeeld geldt voor de hele voertuigopbouw, dus ook voor de zijwanden (40%) en de achterwand (30%). Dat is dus de reden dat men het laadvermogen definieert als gespecificeerd laadvermogen.

Tweedehands XL trailer

Maar wat gebeurt er nu als een buitenlandse onderneming, een tweedehands XL trailer op de Nederlandse trailermarkt koopt? Dan wordt (doormiddel van het VIN nummer) de maximaal toegelaten massa (M.T.M.) van de trailer aangepast naar het betreffende land, maar de waarden van het oorspronkelijke certificaat niet! Je hebt dan een voordeel, waardoor je minder hoeft te zekeren.

Het advies

Zorg er dus altijd voor dat het certificaat van de opbouw bij het voertuig aanwezig is. Het certificaat is leidend, niet een sticker op de achterdeur of op het kopschot van de trailer.

Meer informatie?

Niels Bouwmeester

Niels Bouwmeester

Meer informatie over lading zekeren? Kijk voor oplossingen en producten op onze ladingzekering pagina en ga voor een specialistische training ladingzekering naar cargocoaching. Natuurlijk kun je ook direct contact met mij opnemen via 06 – 53 32 95 23.

Elke maand schrijf ik een blog over actuele ladingzekering onderwerpen. Wil je deze blogs per mail ontvangen? Schrijf je dan in voor de ladingzekering e-mailing.

1
UP
Heb je een vraag?
Bel 023 – 554 67 66
App +31 (0) 6 135 582 70
of ga naar contactformulier