Kiwa SCM gekeurd slot

Wat is een Kiwa SCM certificaat en wat is een CCV certificaat?

Diefstal van vrachtwagens en lading levert veel schade op voor vervoerders, verladers en verzekeraars. Dit wil je natuurlijk voorkomen! Dat kan door je vrachtwagen, trailer of container tegen inbraak en diefstal te beveiligen. Maar wat is nu een goed beveiligingssysteem of trailerslot? Als je investeert in de beveiliging van trailers, dan wil je ook zekerheid over de kwaliteit hiervan. Dat kan door voor een KIWA SCM gekeurd slot te kiezen.

Kiwa SCM; wat is dat precies?

Kiwa SCM staat voor Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging. Het is de certificering instelling op het gebied van voertuigbeveiliging. Kiwa SCM heeft als doel voertuigen, zoals vrachtwagen en trailers, tegen diefstal en inbraak te beschermen. In deze stichting zitten verschillende belanghebbenden zoals de Politie, de ANWB, de Rai, de Bovag en verzekeraars.

Een Kiwa SCM gekeurd beveiligingssysteem is getoetst doormiddel van een aantal praktijktesten, zoals een corrosie- en duurtest. Alleen systemen die door de testen heen komen krijgen een SCM certificaat met het label Kiwa SCM goedgekeurd. De keuring van deze systemen vindt plaats bij keuringsinstituten in binnen- en buitenland, zoals TNO.

Kiwa-SCM-voertuigbeveiliging-logo

Wat is een CCV certificaat?

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) is eigenaar van het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging. Een certificaat Keurmerk CCV voertuigbeveiliging wordt afgegeven indien een voertuig met een Kiwa SCM goedgekeurd beveiligingssysteem door een erkend inbouwbedrijf is geregistreerd. Het gaat dan om elektronische beveiliging, zoals een startonderbreker of een alarmsysteem dat voertuiggebonden is.

CCV certificaat & verzekering

Een CCV certificaat dient als bewijs voor de verzekering dat je voertuig is beveiligd met een goedgekeurd beveiligingssysteem. Met het Keurmerk CCV Voertuigbeveiliging verminder je de kans op diefstal van je bedrijfswagen(s) met maar liefst 50%. Deze beveiliging is ingedeeld in 3 klasse. Waarbij klasse B1 een aanval bestendigheid van minimaal 5 minuten heeft en een Klasse B3 aanvalsbestendigheid van minimaal vijftien minuten.

SCM goedgekeurde sloten

Een CCV certificaat is altijd voertuiggebonden. Hiermee bewijs je dat je bedrijfsvoertuig goed beveiligd is, maar dit zegt niks over de oplegger die erachter hangt. Een oplegger (trailer / container) en de lading beveilig je met mechanische trailersloten of containersloten. Omdat deze mechanische sloten niet geregistreerd kunnen worden op een bepaald voertuig, wordt er ook geen certificaat afgegeven. Deze niet voertuiggebonden sloten worden door Kiwa apart gekeurd. De gekeurde oplegger-, container- en trailersloten krijgen wel een soort van SCM certificaat in de vorm van een label ‘SCM goedgekeurd’. Op dit label staat een volgnummer dat begint met P3 gevolgd door zeven cijfers.

SCM-goedgekeurd-slot

SCM klasse; standaard en zware trailersloten

SCM gekeurde sloten zijn geclassificeerd in standaard of zware sloten. Beide effectief maar ze verschillen in ‘aanvalsbestendigheid’.

Klasse Standaard
De standaard trailersloten zijn geschikt om gelegenheidsdieven met handgereedschap minimaal 3 minuten tegen te houden.

Klasse Zwaar
De zware trailersloten houden professionele criminelen met zwaar gereedschap minimal 5 minuten bezig.

Waar moet een SCM gekeurd slot aan voldoen?

Technische eisen – SCM slot

Allereerst moeten de container- en trailersloten voldoen aan bepaalde technische eisen. Deze technische voorwaarden zijn als volgt:

 • Trailersloten moeten voorzien zijn van een uniek slotnummer of een productiecode.
 • Op de sleutels van de sloten staat een blijvend leesbare identificatie, bijvoorbeeld een merknaam.
 • Het sleutelnummer moet op de sleutel of op een aangeringd label zijn aangebracht.
 • Indien het sleutelnummer op een aangeringd label is aangebracht, dan moet bij overleg van de sleutel het sleutelnummer gecontroleerd kunnen worden.
 • Het slotnummer en sleutelnummer mogen geen herkenbare relatie hebben.
 • De sloten mogen met maximaal drie identieke sleutels worden geleverd.
 • Originele reservesleutels moeten in Nederland aangevraagd kunnen worden door opgave van het sleutelnummer.
 • Nieuwe of extra sleutels mogen alleen geleverd worden bij het bewijs van eigendom, bijvoorbeeld de sleutelkaart of een garantiebewijs.
 • De gegevens over verstrekte sleutels moeten minimaal 3 jaar bij de fabrikant bewaard worden.
 • Nabestelde originele sleutels moeten zijn voorzien van een onuitwisbare aanduiding “C” (copy) of “D” (duplicate).
 • Het sleutelmechanisme moet een praktische sleutelverscheidenheid hebben van tenminste 5.000 per profiel.
 • Het trailerslot is zo ontworpen dat deze alleen met de juiste sleutel gebruikt kan worden.
 • Het leveren van moedersleutels is niet toegestaan.

Praktijktest – SCM slot

De container- en trailersloten worden voor een SCM keuring ook in de praktijk getest.  De praktijk test bestaat uit:

 1. Corrosietest – conform EN 1670 – grade 3
 2. Stoftest – conform ECE R16
 3. Warmteproef met condenstest – conform EU 95/56
 4. Vriestest
 5. Valproef
 6. Duurtest
 7. Kniptest – conform EN 1232 (80 kN)
 8. Torsietest
 9. Trektest
 10. Aanvalstest

Welke soorten SCM gekeurde sloten zijn er?

Wij hebben verschillende SCM goedgekeurde sloten volgens de hoogste norm beschikbaar, zoals opleggersloten, kingpinsloten, containersloten en trailersloten. Kies hieronder het SCM slot wat het beste bij jouw voertuig past.

Meer informatie over een SCM gekeurd slot?

Onder het merk SBS Security & Monitoring Solutions leveren wij diverse SCM gekeurde mechanische sloten om je vrachtwagen, trailer en container optimaal te beveiligen. Wil je meer informatie of weten welk SCM slot het beste bij jouw voertuig past? Neem contact op met onze beveiligingsspecialist Dirk Straatman of vul het contactformulier in.

Dirk Straatman

Dirk Straatman

Specialist voertuigbeveiliging


  UP
  Heb je een vraag?
  Bel 023 – 554 67 66
  App +31 (0) 6 135 582 70
  of ga naar contactformulier